Október a reformáció és Mária hónapja

Októberben tartják a reformáció hónapját országszerte a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) szervezésében. A programsorozat hagyományosan október 31-én, a reformáció emléknapján zárul. Ugyanekkor a katolikus templomokban rózsafüzért imádkoznak és Mária-litániát énekelnek. Október 8-án pedig a Magyarok Nagyasszonyának ünnepét ülik meg.

A központi nyitó ünnepséget szombat este hatkor tartják a Kálvin téri református templomban. Az istentiszteleten igét hirdet Kondor Péter, a Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke, a MEÖT alelnöke. A liturgiában részt vesznek a tagegyházak főpásztorai. A programsorozat kiemelt rendezvénye a reformációi gálaest a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban október 16-án. A gálaesten Hafenscher Károly, a Magyarországi Evangélikus Egyház zsinatának lelkészi elnöke tart előadást Egyháztól távolodó emberek, emberektől távolodó egyház? címmel.

Október 8-án, Magyarok Nagyasszonya ünnepén 18.30-tól az Emmánuel Közösség, a Szeretetláng Mozgalom, a Szociális Testvérek Társasága, valamint több egyházi közösség gyertyás rózsafüzér-körmenetre hívja mindazokat, akik szívükben hordozzák hazánk, Európa és a világ békéjét és védelmét. A februárban kirobbant ukrajnai háború ugyanis nem csendesedik, s ahogy mélyül a konfliktus, az is látszik, hogy emberi megoldást nagyon nehéz találni a sokasodó szenvedésre és problémára.

Az október 8-i rózsafüzér-körmenet helyszíne a budai Várnegyed, kiindulási és visszaérkezési pontja a budavári Nagyboldogasszony-templom előtti Szentháromság tér lesz, mely emblematikus történelmi helyszíne Magyarország békéjének. 1686-ban, a török kiűzése során ugyanis nevezetes „Mária-csoda” történt itt.

A rózsafüzér-körmenetet Erdő Péter bíboros, prímás vezeti, aki az imádság végén megáldja a Halászbástyáról Budapestet és Magyarországot.

Forrás: MTI, MEÖT, Magyar Kurír