MercyMe, köszönöm

Mindannyian megtapasztaljuk az élet hullámain milyen nehéz fennmaradni. Számos történés teszi próbára hitünket. Azt érezzük, nem tudjuk uralni a velünk történt dolgok sorát. Mégis Isten már előbb jelen van ezekben a próbákban. A MercyMe Even if című dala segíthet a hasonló helyzetekben, hogy képesek legyünk Isten tervére hagyatkozni. Nekem anyaként ez bejött…

Váratlan kora reggeli meglepetés

Egyik péntek este – vagy sokkal inkább már éjszaka –, birsalma befőzést követően, fáradtan dőltem le a kanapénkra, hogy végre kiengedjek az egész napi munka után. Az jutott eszembe: jó, hogy holnap már szombat, és a gyerekeknek nem kell időben sehová sem odaérniük!

Reggel egy dallamra ébredtem. Kinyitottam a szemeimet, de bevallom, nem volt egyszerű magamhoz térni. Nem is igazán tudtam magamról, hogy hol vagyok, úgy elvarázsolódtam. Lassan összeállt a kép: szombat van és reggel.

Többedik találgatásom után rájöttem, hogy a nagyfiúnk nappaliban hagyott telefonjának, ki nem kapcsolt ébresztőórája szólalt meg. Egy dicsőítő dal. A dicsőítő dalok a mindennapjaink részei. Ezt a dalt azonban még nem ismertem. Meglepő melegséggel ölelte körbe és simogatta a lelkemet. Jól esett a váratlan zenei meglepetés.

Már egyáltalán nem bántam, hogy felébresztett. Szép komótosan kibújtam a takaró alól. Illő volt, hogy kikapcsoljam a mennyei muzsikát, ugyanis azon az éjszakán még vendég is pihent a házunkban. A dal azonban befészkelte magát a lelkembe.

Jól van ez így, elfogadom az akaratodat

A MercyMe Even if című dalán keresztül Isten üzent nekem. Mintha azt akarta volna mondani: akkor is itt vagyok, amikor történetesen nehezebb, vagy nem érzed a jelenlétem érzékelhetően. Már előbb jelen vagyok, mint ahogy a dal megszületik – olvasható a szöveg egyik sorában. Az egyik legtökéletesebb dicséretünk pedig tényleg ebben állhat: elfogadni a helyzetet, amit kapunk. Ez jól van így – It is well with my soul.

Utánajártam: a dalnak ez az Isten szeretetére hagyatkozó sora a 19. század végén, Horatio G. Spafford tollából született egy hajóút során. Az üzletember elvesztette négy leánygyermekét egy négy nappal korábban történt szerencsétlen hajótörés során. Szerettei elvesztése ellenére megtapasztalta Isten jelenlétét, Hit által fedezte fel Őt még egy ilyen helyzetben is.

Istent dicsőíteni a legnehezebb pillanatokban is: talán ebben fedezhetjük fel a dicsőítés csúcsait. Ezeket a szavakat amerikai keresztények sokasága zengi mind a mai napig Istennek: „It is well with my soul”. A MercyMe 2017-ben komponált Even if daluk új irányt mutatott számomra az anyai feladataim elfogadásában is.

MercyMe – „Even if”