Szerelmes dal… Budapestért

A keresztény könnyűzenéről beszélni Martin Smith nevének említése nélkül ma nem lehetséges. A budapesti A38 hajón megrendezett keresztény könnyűzenei koncert az Ez az a nap! Szervezőiroda és a Felház Mozgalom közösen meghirdetett Dicsőítő Hetének befejező alkalma volt még 2018 őszén. A teltházas eseményen Martin Smith legújabb albumáról és a Delirious? zenekar időszakában született dalokból is hallhatott az együtt éneklő koncertközönség. A koncert olykor vadabb hangzása mély hitből született.

Martin Smith az új dalainak higgadt letisztultságáról elmondta: nincsen rajta semmiféle üzleti nyomás. Így előadóként szabadon dönthet arról, hogy például Magyarországra jöjjön, ahol elkészíthet egy élő felvételt, vagy bármilyen más projektet.

„Come Holy Spirit” című új dala szerinte nagyon sok ember szívből jövő kiáltásának a hangja. A „Jöjj, Szentlélek” könyörgés az egyik legelterjedtebb, leggyakoribb imádság a keresztények körében. Minden generáció küzd problémákkal, és a megoldás minden korban ugyanaz: a Szentlélek hozza el a válaszokat a kérdéseinkre. Őt hívjuk, hogy jöjjön el közénk. „Nagyon erőteljes vonal a dal klipjében, hogy abban a városban vettük fel, ahol a Szentlélek először kiáradt és leszállt az apostolokra.”

„Már jó párszor voltam Budapesten. Mindig izgatott vagyok akkor, amikor olyan nem keresztény helyszíneken zenélek.

Szeretek bemenni a városok közepébe, és oda elvinni Isten embereit, ott velük Istent dicsőíteni.

Szimbolikusan elfoglalni Isten nevében azt a területet a dicsőítés által. Valahogy úgy, ahogyan ez olvasható Nehemiás próféta könyvében is a Bibliában. A 12. fejezet leírja, hogy újra Istennek ajánlották, szentelték a templom falait. Az ünneplés részeként az asszonyokat és a gyerekeket felállították a város falaira. Ők ott Jeruzsálemnek énekeltek. A hangjuk nemcsak a városban, hanem azon kívül is, más városokig is elhallatszott. Az, hogy ma este itt vagyunk, és hogy két év múlva a Népstadiont is megtöltik és „elfoglalják” majd a dicsőítők, ez nem mai találmány. Ez már egy 3000 éves ötlet!”

Az énekes előadó hozzátette: az egyházi gyülekezet sokszor hajlamos arra, hogy ezt az üzenetet megrekessze a saját falain belül. Nem szabad elfelejtenünk, hogy az evangélium üzenete a városnak szól! Ezért itt az idő arra, hogy kilépjünk a város felé ezzel a csodálatos üzenettel.

A város felé teljesített misszióról Martin Smith elmondta: „Amikor a koncerten énekelünk, az egyik szemünkkel Istenre tekintünk, de ugyanabban az időben emberek milliói felé is szolgálunk. Azok felé, akik a városban élnek. Lehet, hogy konkrétan nem fogják hallani a hangunkat, de a szívükben-lelkükben igen. Azt nem tudom elmagyarázni, hogy hogyan is lehetséges ez, de biztos vagyok abban, hogy ez működik. Isten tehát munkálkodik a kreatív embereken keresztül. Emberi életeket ment meg. Ez egy misztérium.”

(A szemlézett cikk a Vasárnap Pengető rovatában jelent meg.)