Hétköznapi kereszténység – interjú Michael Wallace Banach atyával

Ferenc pápa május 3-án Michael Wallace Banach memphisi címzetes érseket Magyarország apostoli nunciusává nevezte ki. Az új misszióvezető július közepén érkezett Budapestre. Gondolataival párbeszédre hív, és a hétköznapok fontosságát hangsúlyozza. Minden bizonnyal az életünk teljes egészét kell, hogy átszőjék ezek az attitűdök. A megújulás ezen felhívása út lehet az Istendicséret szabadságához egyaránt, amit elsődlegesen magunkon tudunk elkezdeni.

„A hétköznapokban megélni a kereszténységet: ez a nagy kihívás. A mai nyugati világban sokan nem akarnak hallani a kereszténységről, ettől elveszthetjük a bátorságunkat. De ne bátortalankodjunk, tartsunk ki a személyes meggyőzősédünk mellett!” – osztotta meg Michael Wallace Banach püspök atya a gondolatait.

Ecclesia semper reformanda – tartja egy latin mondás, vagyis az Egyház mindig változik, reformokon megy át. Minden történelmi zsinat reform volt, önmagunk újraértelmezése. Ferenc pápa szinodális egyházról beszél, és éppen a napokban járt itt Mario Grech bíboros, a püspöki szinódus főtitkára. Hangsúlyozta, a meghallgatás ideje ez, hogy jobban megértsük egymást, és megértsük, hogyan tudjuk jobban hirdetni a keresztény üzenetet a mai világban, amely bizonyos értelemben elveszíti a kereszténységét.

Talán az a legfontosabb, hogy a hívők következetesen úgy éljenek, ahogyan beszélnek. A szinodális folyamat ezt erősíti azzal, hogy megújítja a párbeszédet.

Meggyőződésem, hogy a párbeszéd az egyetlen út, amely elvezethet ahhoz, hogy véget vessünk a háborúknak, az ellenségeskedésnek, de ahhoz is, hogy következetesebbek legyünk a hitvallásunkban. Lehet, hogy nem győzzük meg egymást, de kezet fogunk, és felismerjük, hogy mindannyian testvérek vagyunk, ahogy Ferenc pápa mondja.

Meg kell hallgatni az Egyházon belül is sokféle embert, csoportot, a fiatalokat, a nőket, hiszen az Egyház nem csak papokból és püspökökből áll. A nők hangjának meghallgatására nagy szükség van, és el kell ismernünk, hogy ők viszik előre a családokat, a társadalmat.

Meghallgatni, tiszteletben tartani mindenkit, ez szabadságot jelent.

Persze, szeretném, hogy az egész világ keresztény legyen, és megvalósuljon a földön Isten országa, de éppen a másik ember tiszteletben tartása jelent nagy tanúságtételt: szabad másban hinnie, vagy szabad nem hinnie. Az Egyháznak nagyon sok a mondanivalója, és a tanítása mindig pozitív, akár a gazdaságról, akár az ökológiáról vagy bármi másról legyen szó. Van üzenetünk, és remélem, hogy a szinódus segít hallatni ezt az üzenetet. Élnek hétköznapi emberek, akik keresztények akarnak lenni: nagyon fontos a tanúságtételük. A mozgalmak – az egész Egyházat és sokakat támogatva – szintén tanúságtételt jelentenek a mai világban, amikor nagy a kísértés arra, hogy egyedül éljünk.

A teljes cikk itt olvasható.