ortodox húsvét

De mikor támadt fel Krisztus?

Nem csak Ferenc pápa, de sok más egyházi vezető is dolgozik azon, hogy végre egységes időpontban ünnepelhessük húsvétot. I. Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárka, valamint II. Tavadrosz kopt pátriárka is fontosnak tartja, hogy rendeződjön a kérdés.

November 19-én Ferenc pápa audiencián fogadta III. Mar Awa katolikoszt, az Asszír Keleti Egyház fejét. A pápa megköszönte a keleti egyházi vezetőnek, hogy ő is támogatja, hogy közös időpontot találjanak a húsvét megünneplésére, és annak lehetséges megvalósításáról beszéltek. 

A katolikus egyházban húsvét minden évben a tavaszi napéjegyenlőséget követő első holdtölte utáni vasárnapra esik. Amellett, hogy a két egyház eltérő naptárt használ, azért sem esik egybe a két ünnep, mert

az ortodox egyház mindig a zsidó pászka ünnephez igazítja a saját húsvétját. Ez azért van így, hogy Jézus szenvedéstörténetének eseményei minden évben a Bibliában leírtak szerinti időben alakulhassanak.

„Ezen a ponton azt szeretném mondani – valójában elismételni – amit VI. Szent Pál pápa is mondott: Készek vagyunk bármilyen közös javaslatot elfogadni” – mondta Ferenc pápa III. Mar Awa katolikosznak a találkozójukon.

„Legyünk bátrak és vessünk véget ennek a nevetséges bizonytalanságnak: »Mikor is támadt fel Krisztus?« Inkább azt kell közvetítenünk: ugyanaz a Krisztus támadt fel mindannyiunkért. Vegyük a bátorságot, és keressük közösen a megoldást! Én és a katolikus egyház azt szeretnénk követni, amit Szent VI. Pál mondott. Értsünk egyet és közösen induljunk el egy irányba. Nyíltan meg merem fogalmazni az álmomat, miszerint az Asszír Keresztény Egyháztól való elszakadásunk problémája, amely a legtovább tartó egyházszakadás volt a történelem során, Istennek hála az elsők között oldódhat meg.”

Forrás: alateia.org via vasarnap.hu
Fotó: pxhere