Ferenc pápa látogatása előtt imádkozzunk közösen!

Ferenc pápa: Ha útra kelek, elmegyek Moszkvába és Kijevbe, mindkét helyre

A katolikus egyházfő újabb lépéseket tett, hogy felhívja a figyelmet a háború borzalmaira, és az egyház álláspontjára.

A vatikáni diplomácia a békét és a felek közötti párbeszédet keresi az Oroszország indította ukrajnai háborúban, és kész a közvetítésre Ferenc pápa szavai szerint, aki az America című jezsuita folyóiratnak adott interjúban hétfőn közölte álláspontját.

Ferenc pápa leszögezte, egyértelműnek tartja, hogy Oroszország a támadó fél.

Felidézte, hogy a február 24-én kirobbant háború második napján személyesen elment Oroszország szentszéki nagykövetségére, ahol a nagyköveten keresztül üzent Vlagyimir Putyinnak: készen áll az utazásra azzal a feltétellel, hogy az orosz elnök akár szűk lehetőséget is, de ad a tárgyalásra. Szergej Lavrov külügyminiszter nagyon udvarias levéllel válaszolt, amelyből megértettem, hogy egyelőre nincs rá szükség –közölte Ferenc pápa.

Elmondta: három alkalommal beszélt telefonon az ukrán elnökkel, Volodimir Zelenszkijjel. Kijevtől listát kapott a civil és katonai foglyokról, ezt továbbította az orosz kormánynak, és mindig pozitív választ kapott. Négyszer az ukrán kormányzat delegációját fogadta a Vatikánban.

Ha útra kelek, elmegyek Moszkvába és Kijevbe, mindkét helyre, nem csak az egyikre – jelentette ki Szent Péter apostol utóda, hasonlóképpen Spányi Antal püspökhöz, aki a napokban szintén hangsúlyozta, hogy a békéhez a hadakozó felek mindegyikére szükség van, azzal a különbséggel, hogy a székesfehérvári főpásztor szerint mindegy, hogy ki kezdte el a konfliktust, a lényeg, hogy végre béke legyen.

A teljes cikk itt olvasható.