Örömteli, áldott, felszabadult – ilyen volt a Gospel Karácsony Veszprémben

Idén december 12-én teltházas koncertet adott Vincent Bohanan & The Sound of Victory gospel kórus. A négy napos turné harmadik állomásának a Veszprém Aréna adott otthont, ahol a világhírű szólistával, David Bratonnal kiegészült formáció több mint 2 órás koncerttel ajándékozta meg a nézőket. Az eseményen a Magyar Református Szeretetszolgálat javára gyűjtöttek a szervezők.

Hétfő este 19:00 órakor közel 3000 ember várta, hogy felcsendüljenek a sokak által jól ismert, karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó gospel slágerek. Az esemény megnyitóján Steinbach József, a Magyarországi Református Egyház Dunántúli Református Egyházkerületének püspöke, valamint Udvardy György, a Veszprémi főegyházmegye érseke osztották meg gondolataikat.

Az a jó, amit az Isten adhat, a legszebb álmainkat is felülmúlja. „Jóra fordította sorsunkat az Úr” – mondja a zsoltáros. Fordította; múlt időben. Jézus születése, ez a múltbeli esemény reménységgel ajándékozza meg a jelent. Egy bizonytalan világban, ahol tele vagyunk félelmekkel, jó ezt hallani. Az Istentől jövő öröm a körülményektől független, örökkévaló, amely átjárja az életünket – és ez az este is erre az örömre hangol bennünket – fogalmazta meg Steinbach püspök úr a rendezvény kezdetén.

Az Egyesült Államok egyik legaktívabb gospel csapata már többször járt Európában, de Magyarországon ez az első látogatásuk.

Magyarország csodálatos, gyönyörű tájakat láthattunk és fantasztikus emberekkel találkoztunk – mondta el Vincent Bohanan, a kórus alapítója és vezetője a koncert után.
Nagyon izgatottak vagyunk, néhány nap múlva a pápa előtt énekelhetünk majd. Felfoghatatlan csoda ez, az Úr kegyelme, amely mindannyiunk számára örök emlék marad.

Színes koncertműsorral készültek az estére: saját dalaik mellett találkozhattunk ismert művekkel, mint az Amazing Grace vagy az Apáca Show slágerei. Home című dalukat kifejezetten az Ukrajnában tomboló háborúért, az ott élőkért ajánlották, és kérték a közönséget, hogy kapcsolódjanak be a közös imádságba, ne szűnjenek meg gondolni azokra, akiknek a legnagyobb szüksége van rá.

Azt szeretnénk adni az embereknek, amire vágynak: Jézust.

Még nem mindenki tudja, hogy Őt keresi, ezért igyekszünk közvetíteni az Ő üzenetét: az örömhírt, hogy van remény, létezik a soha el nem múló szeretet, hiszen Ő, a Győztes Király eljött a Földre miattunk. Karácsony előtt ennek az üzenetnek különösen nagy ereje van, és nagyon jó látni a közönségben az arcokat, amikor például a Csendes éj című dalnál megnyílnak a szívek, és olyankor még inkább érezzük, hogy a Megváltó Jézus ma is jelen van közöttünk – fogalmazták meg a kórus tagjai a koncert után.

Az est házigazdája Zámbori Soma színművész volt, aki így mesélt a koncertről:

Örömteli, áldott Istenimádat, így tudnám összefoglalni a ma estét. A legjobban azt élveztem, hogy felszabadultan együtt táncolhattunk a kórussal, akik fantasztikusak, tiszta lélekkel Istent hirdető emberek.

A koncert résztvevői, valamint az esemény támogató partnerei több millió forint adományt gyűjtöttek össze a Magyar Református Szeretetszolgálat javára. A szervezők hálásan köszönik mindenkinek a hozzájárulását, és remélik, hogy a jövő évben újra megrendezésre kerülhet a Gospel Karácsony.
A magyarországi turné nem jöhetett volna létre a Veszprém-Balaton Keresztény Kultúrájáért Alapítvány nélkül. Csontos Ádám, az alapítvány elnöke elmondta: Az alapítvány elsődleges célját jól tükrözi a gospel koncert. Ha valaki megnézi az angol szótárban, hogy mit is jelent az a szó, hogy “gospel”, azt fogja találni fordításként: evangélium. Az, pedig hogy evangélium, nem jelent mást, mint: jó hír. Alapítványunk elsődleges célja, hogy az emberek közé a rengeteg sok nehézség közepette eljuttassuk a remény jó hírét, hogy Isten szeret bennünket.
Magyarország, Veszprém, a Balaton csodálatosan szép helyek és nagyon hálásak vagyunk azért, hogy itt élhetünk.

Örömmel tekintünk az Európa Kulturális Fővárosa 2023 lehetősége felé, mely ráirányítja a világ reflektorát erre a különleges régióra. Alapítványunk szeretné ezt az alkalmat is felhasználni, hogy a jóhírt közvetítse azokkal a lehetőségekkel, amelyekkel csak tudja.

Örömmel tölt el minket, hogy idén induló alapítványunk már olyan alkalmakon van túl, mint egy könnyűzenei dicsőítő workshop vagy dupla teltházas koncert az Eucharist zenekarral és Mező Misivel a Jezsuita kolostorban. Sikerült továbbá Veszprém egy jól ismert kávéházában telt házas vita estet összehozni, melynek célja volt keresni arra a választ, hogy “Hol van Isten a nehéz időkben?”

Tapasztalataink szerint az emberek nyitottak a rendezvényeink felé, ezt a mostani Veszprém Aréna megtöltése is jól mutatja. Bízunk benne, hogy ez folytatódik 2023-ban is, amikor rajtunk lesz a világ szeme.

Fontosnak tartjuk viszont, hogy alapítványunk magja lehet sokminden jónak, mely átível nehéz időszakokon. Bízunk abban, hogy forrása lehetünk a jó hírnek minél több formában, ameddig csak Isten úgy akarja.