Bolyki László: Kiskarácsonyok helyett Nagykarácsony!

Minél idősebb, annál inkább kirázza a hideg a gagyi és unalmas zenei feldolgozásoktól – írja Bolyki László énekes, lelkigondozó a Ragyogjon világosság című adventi elmélkedéseket tartalmazó kötetében. Az előadó szerint nem a gyerekkorunk „kiskarácsonyait” kell visszahozni, hanem meg kell tanulni felnőttként, karácsony igazi üzenetét átélve „nagykarácsonyt ünnepelni. A szerző könyvéből idézünk az alábbiakban.

„Tinédzser koromban szinte belebetegedtem a csodálatos gyermekkori karácsonyaim elvesztésébe. Annyira szép emlékeket őriztem a családi együttlétekről, az ünnepi hangulatról, hogy sokáig képtelen voltam elfogadni: a szétesett családot, a meghalt szeretteimet és a velük együtt köddé vált emlékeket soha többé nem lehet visszahozni. Hiába próbáltam kényszeres pontossággal felidézni, ismételgetni a gyermekkori szokásokat, a család érinthetetlen ünnepi liturgiáját, semmi sem volt már a régi.

Aztán egy adventi időszak alkalmával megtalált az a békesség, amely fölszabadított a hiábavaló múltba révedés súlyos lelki terhétől, és rájöttem, hogy a nosztalgia nem vezet sehová, a múltat muszáj elengednem, nem ragadhatok bele. Nem azért, mert rossz, hanem azért, mert halott.

Megértettem, hogy el kell engednem a »kiskarácsonyok« emlékét, hogy megélhessem a »nagykarácsony« mámorát.

Azóta is kitart ez a mámor, amelyet immár nem a szép emlékek felidézése éltet, hanem az a felismerés, hogy mennyire szeret, és mit tett értem Isten, amikor az egyszülött fiát odaadta értem, a bűnös, porszem emberért. Ha ez a szeretet átjárja a szívünket, akkor lesz igazán »nagykarácsonyunk«!”

Forrás: Bolyki László, Ragyogjon világosság – 25 adventi elmélkedés, Evangéliumi Kiadó, 2022.