Megtaláltak egy ókori csillagnaptárt, amely erre az évre jósolta, hogy nagy királya fog születni a zsidóknak.

Sokan talán arra gondolhatunk, hogy a Jézus születése miatt elfogult evangélium szerzője kicsit talán túlzott, és kiszínezte a karácsonyi történetet. A valóság azonban az, hogy nem hiába keltek útra a napkeleti bölcsek. Székely János szombathelyi püspök katekézishez írt könyvében magyarázatot találtunk a különleges égi jelenségre.

Az ókori csillagászok a bolygók mozgásából próbálták megjósolni a jövő eseményeit. Jézus születésekor egy nagyon ritka bolygó-együttállás volt látható az égen: a Jupiter és a Szaturnusz együttállása.

Megtaláltak egy ókori csillagnaptárt, amely erre az évre jósolta, hogy nagy királya fog születni a zsidóknak. A Jupitert ugyanis az uralkodó jelképének, a Szaturnuszt pedig a zsidók bolygójának tartották.

Lehetséges, hogy ez volt az a különleges égi jel, aminek hatására a napkeleti bölcsek útnak indultak, hogy megkeressék a zsidók újszülött királyát, a Megváltót.

„S lám, a csillag, amelyet napkeleten láttak, vezette őket, míg végre meg nem állt a hely fölött, ahol a gyermek volt. A csillagot megpillantva nagyon megörültek. Bementek a házba, és meglátták a gyermeket anyjával, Máriával.” (Máté evangéliumának 2. fejezete) 

(Ez az írás első alkalommal a Vasarnap.hu Pengető rovatában jelent meg.)