Budapestifi Worship: Láncom lehullt

Éppen 250 éves az Amazing Grace című dicséret, amelyet John Newton szerzett 1773-ban. A Budapestifi Worship pedig éppen 10 évvel ezelőtt osztotta meg ennek a gyönyörű éneknek a magyar nyelvű változatát.

És noha ez az ének nem vetekszik életkorban és patinában a gregorián korával és irányt mutató etalonjával, mégis az Istenhez forduló ember alázata és hite süt át rajta, amelyet érdemes egészen a szívünkig engedni.

Newton személyes tapasztalatból írta a dalát. 1748-ban heves vihar sújtotta hajóját az írországi Donegal megye partjainál. Akkora volt a veszély, hogy végül Isten irgalmáért kiáltott a bajban. Megtért és felhagyott a rabszolga-kereskedelemmel. Isten megváltoztatta az életét gyökeresen.

Maga a dal 1773-ban született egy újévi prédikációhoz. Az egyik legismertebb istendicséretté vált az angol nyelvterületen. Azt üzeni, hogy nem lehet akkora bűn, amelyből ne emelne ki Isten megszabadító irgalma. A sors humora, hogy a korábban rabszolgákat nyomorult sorba kényszerítő John Newton éneke idővel a feketék híres spirituáléja lett és a folkzene is sajátjának ismeri. Ez utóbbi miatt az Amazing Grace híd lett a világi és a kifejezetten egyházi énekek között.

Íme a himnusz: