Newsboys

Egy lombiknyi Newsboys

A válasz még a legnehezebb helyzetben is egyedül Jézus neve lehet.

A God’s not dead című többrészes mozifilm zenéje miatt is elhíresült keresztény zenekar I Speak Jesus című számának mélyebb, konkrétabb jelentést kölcsönzött a napokban megjelent videoklip, amely egy fiatal házaspár gyermekük megfogantatásáért folytatott küzdelmét mutatja be. A képek és a zene bizonyosan sok párnak tolmácsolják a reménység üzenetét.

A Newsboys egy sokakat érintő nehézség megküzdésével illusztrálta az egyik új és sodró lendületű slágerét. Az I Speak Jesus című szám a remény mindenek felett állóságáról énekel, amely egyedül Jézus Krisztus nevében ragadható meg. A dal minden problémára adható megoldása ezért Jézus neve.

Ő az, aki felemel minden sötétség és függőség fölé. Az ő neve hatalom és élet, amely gyógyít, és amely megtöri a hatalmasságokat. Jézus védi a családot is – fogalmazódik meg az énekben.

Ezért ezt a szent nevet ki kell kiáltani a világba, és hirdetni kell az utcákon, hiszen csak ő győzheti le a sötétség összes erőjét.

A most megjelent klip egy fiatal, már-már reményvesztett pár kálváriaszerű küzdelmét mutatja be, amely a sok szenvedés után eljut az örömteli beteljesedésig. A képkockák különleges ajándéka, ahogyan elénk vetítik a szülés szabadságának és szépségének természetbe kódolt valóságát. Ám az azt megelőző folyamat sajnos sokkal jobban hangsúlyozza a gyógyszeripar mindenhatóságát az Istenbe vetett bizalommal és ráhagyatkozással szemben.

Ez utóbbival több aggálya is lehet a keresztény és akár a nem keresztény nézőnek. Az egyik, hogy

szinte a retinánkba égnek ezek az orvostudományt isteni magasságokba emelő pillanatok. Lényegében egyéb utat már el se tudnánk képzelni.

És itt jelentkezik a másik kérdéses rész: vajon keresztényként vagy még nem keresztényként rosszul kell éreznie magát bárkinek is, akinek Isten még nem adta meg a gyermekáldás ajándékát?

Az Isten iránti bizalom kérdőjeleződik meg ezen a ponton, miközben éppen a bizalomról Jézus nevében zúg a fülünkbe és a szívünkbe az ének. Ha megkérdeznénk akár csak 1 hét múlva az embereket arról, hogy mit láttak a videoklipben, a 99%-uk arról fog beszámolni, hogy a meddő pár rengeteget szenvedett, és az orvostudomány mennyire nagyszerű, hogy megmentette őket, milyen jó, hogy vannak ezek az eljárások, gyógyszerek, orvosok. Istenről alig beszélnének a látottak alapján.

Az pedig már csak nagyon csendben jegyezhetjük meg – mert a keresztény körök is egyre engedékenyebbek a kérdésben –, hogy a vélhetően lombik-féle eljárás és beültetés bioetikailag, keresztényi szempontból nem elfogadható eljárási út a gyermekfoganás érdekében, bármennyire is átérezzük az adott házaspár születendő élet utáni vágyakozását.

Mennyivel nagyobb összhangban lenne a keresztény dal a videoklip történetével, ha nem a külső megtermékenyítés és a gyógyszeripar ügyességét hangsúlyozná, hanem sokkal inkább a ráhagyatkozást Isten tökéletesen jó tervére az életünkben. Ennek hiányában olybá tűnik, hogy a képi illusztráció mégsem a hitről szól, inkább csak reménykedésről – sok emberi módszerben.

Pedig Isten minden helyzetben és adottságunkkal együtt szeret és elfogad bennünket. Persze, látja a vágyainkat is. De egy gyermek nélküli pár szenvedése felett áll a tény, hogy Isten őket éppen így szereti. Ebben a küzdelmükben és hivatásukban, amely nem értelmetlen.

Milyen jó lehetett volna, ha a filmben a gyermektelenség miatt szomorú pár meghajolt volna Isten szeretete előtt, elfogadva az ő tervét. De sajnos nem ezt látjuk a Newsboys új klipjében. Látunk azonban egy végül – feltételezhetően mesterségesen – megfogant kisbabát, akin az egész élet utáni küzdelem, a rokonok és a környezet reakciója mint súly ránehezedik, hogy az ő szüleit végül elfogadják-e vagy sem, ha ő megszületik.

Nekem a nyolc gyermekemmel, mondhatnánk, kevés szavam lehet ebben a kérdésben megszólalni.

De miért is? Vajon miért kap bélyeget a „csak egy gyerekes” vagy a „nyolc gyereket felnevelő nagycsaládos”? És miért nem vagyunk képesek elfogadni és egész embereknek kezelni a gyermektelen házaspárokat a közösségeinkben? Nem az Istenbe vetett bizalom felől kellene megközelítenünk a saját és mások élethelyzetét – és ahogyan elfogadták Isten tervét a gyermekvállalás területén?

A dal üzenete továbbra is igaz és gyönyörű: nincsen más megoldás egyetlen élethelyzetre, nehézségre vagy problémára sem, egyedül csak JÉZUS! I speak Jesus…

Gável András

Fotó: YouTube/Newsboys