A Fügefa zenekar Néri Szent Fülöp miséje.

A Fügefa megtalálta a gitáros zene méltó helyét a liturgiában

2023. február 19-én, vasárnap, a budapesti Szent Margit Templomban, a 19.30 órai ifjúsági gitáros szentmise keretében bemutatásra kerül a Néri Szent Fülöp mise, amelynek szerzője Halász Balázs, előadója az általa vezetett Fügefa Zenekar. A bemutató része a templom 90. felszentelési évfordulójának alkalmából szervezett egész éves rendezvénysorozatnak.

Az akár egy szál gitárral is elénekelhető misekompozíció megfelel a vonatkozó liturgiai szabályoknak, magába foglalja a szentmise összes részét, célja, hogy közkinccsé váljon, és elősegítse, hogy a gitáros zene végleg elnyerje méltó helyét a liturgiában – olvasható a misebemutató eseményében.

A 2023 januárjában alakult Fügefa Zenekar egy meghívásos alapon működő, fiatalokból álló gitáros zenekar, amely minden vasárnap a 19.30 órai ifjúsági mise zenei szolgálatát látja el.

A névválasztás nem volt véletlenszerű, hiszen a fügefa a Bibliában egy rendkívül sokrétű szimbólum. Emberi, hiszen megfelelően gondozva sok gyümölcsöt terem, emellett az Istennel való találkozás helyszíne is. Árnyékában pihenni és imádkozni lehet, erre több példát olvashatunk a Szentírásban.

„Amikor Jézus látta, hogy Nátánáel közeledik hozzá, így szólt: »Nézzétek, ez egy igaz izraelita! Nincs benne kétszínűség!« Nátánáel megkérdezte: »Honnan ismersz engem?« Jézus így felelt: »Még mielőtt Fülöp hívott volna, láttalak a fügefa alatt.« Nátánáel erre elismerte: »Rabbi, Te vagy az Isten Fia, Te vagy Izrael Királya.«” (Jn 1,47-49)

Rendszeres zenei szolgálatunk a fügefa árnyéka kíván lenni, ami nyugodt környezetet biztosít mindenki számára, aki imádkozni vágyik, és ezáltal segít megtapasztalni Isten jelenlétét

– mutatta be a zenei formációt Halász Balázs a Szent Margit Templom önkéntese, gitáros zenekarvezető és hittantábor-szervező.

Halász Balázsról megtudhattuk, hogy alapfokú gitártudását a Margitos Ifjúsági Énekkarban kezdte Isten szolgálatába állítani kamaszként. Később az énekkar vezetője is volt. A 2023 januárjában megalapította a Fügefa Zenekart. A csapat minden vasárnap az esti fél nyolcas szentmisén biztosítja a zenei szolgálatot. 

A Halász Balázs Néri Szent Fülöp miséjét 2023. február 19-én a 19.30 órai szentmise keretében mutatják be.

Az esemény teljes híre itt olvasható.

Fotó: pxhere