A kutyák hisznek az Oltáriszentségben

A Katolikus.ma által megosztott beszámoló szerint a kutyák megérzik az isteni jelenlét valódiságát az Eucharisztiában. Assisi Szent Ferenccel kapcsolatban olvashatunk ehhez hasonló legendákról, most azonban egy nagyon is „modern” történetről van szó. Szent II. János Pál pápa 1995. évi egyesült államokbeli látogatásán történt meg az eset, hogy a nyomkereső kutyák félreérthetetlenül „vallásos szimatot” kaptak. A történet annyira meglepő, hogy a kételkedők ebben is találnak majd valami okot saját álláspontjaik megvédésre. A hit ugyanis mindenképpen ajándék. Lehet, hogy a kutyák az embereknél is nyitottabbak lennének Isten jelenlétére?

Újságírók sokasága kísérte figyelemmel Szent II. János Pál pápa utazásait hosszú pontifikátusa alatt, ám közülük kevesen foglalkoztak ezzel a meglepő történettel. A Catholic Times, az amerikai springfieldi egyházmegye magazinja azonban egy legalábbis zavarba ejtő anekdotáról számolt be. A dolog a pápa negyedik egyesült államokbeli pasztorális látogatása alatt történt. Az egész egy utolsó pillanatban rögtönzött programmódosítással kezdődött, ami gyakran fordult elő a lengyel pápánál.

1995. október 8. volt a pápa baltimore-i látogatásának utolsó napja. Szent II. János Pál a Szűz Mária Szeminárium szeminaristáit látogatta meg. Meg kell említenünk, hogy a találkozónak a szeminárium kertjében kellett lebonyolódnia. Amikor a pápa megérkezett, bár nagyon sűrű volt a programja, megkérdezte, hogy el tud-e menni először imádkozni a szeminárium kápolnájába. A biztonságiak nem számoltak azzal, hogy a pápa az épület belsejében található kápolnába is bemegy, így gyorsan intézkedni kezdtek. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, átvizsgálták az egész épületet, különös tekintettel a kápolnára, ahol a pápa imádkozni akart.

A kutyák észlelték a valódi jelenlétet.

Az épület átvizsgálására rendőrkutyákat hozattak, akiket speciálisan arra képeztek ki, hogy bármilyen rejtett emberi jelenlétet észleljenek. Milyen célból? Hogy meghiúsítsanak egy esetleges merényletet vagy támadást a pápa ellen. Ezeket a speciálisan képzett kutyákat sokszor használják, különösen földrengéseknél, hogy túlélőket találjanak a romok alatt. Miután a kutyák áthaladtak a szeminárium folyosóin és irodáin, a kápolnába vitték őket.

Amikor a tabernákulum elé értek, megálltak és ugatni kezdtek anélkül, hogy továbbmozdultak volna, ez a viselkedés pedig azt jelentette, hogy ott belül egy személy rejtőzik!

Forrás: Aleteia (via Katolikus.ma)
Fordította: Hegedüs Katalin