Komesz Zsolt Passiója szépségével a benső énünket rezgeti meg

2023. március 25-én 16:00 órakor a Zugligeti Szent Család-templomban Komesz Zsolt férfikari Passiójának előadását tekinthetik meg az érdeklődők. A zenés darab Krisztus szenvedéstörténetét követi végig a jeruzsálemi dicsőséges bevonulástól kezdve a kereszthalálig és a sírba tételig.

„Ez a (gitáron kísért) zenei nyelv az anyanyelvem. Más kérdéseket kellett megválaszolni. Nem akartam versenyre kelni mondjuk Bach passióival. A passió egyes részei ötletként már kavarogtak bennem. Ezeket kellett kerek egészbe rendeznem. Elhatároztam, hogy megpróbálom a négy evangéliumból kikerekedő, egész történetet megjeleníteni. Úgy akartam komponálni, hogy akár a virágvasárnapi szentmisében is elő lehessen adni a liturgia részeként. Nagyon fontosnak tartottam, hogy a szöveg kövesse a nyelv szabályos ritmikáját, és ezt képes legyen lekövetni a zene – mondta a zeneszerző.

„Húsvét nagyheti liturgiája, benne a passióval, mindig megérint, ha azt jól adják elő.

A belső énemnek van egy olyan része, amely a szépséget fogja fel, ez más, mint az értelem, és egy szép előadás ezt a »részemet rezgeti meg«.

Ha ez rezonancia létre jön, akkor meg is emel engem. A saját darabommal is az lenne a célom, hogy szép legyen. Ha megemeljük a hallgatóság lelkét, ott sok minden történhet. Egyéb direkt vágyaim nincsenek a darabbal kapcsolatban” – osztotta meg Komesz Zsolt. 

A közel egy órás darab szándéka szerint sok mindent megtart a passióéneklés hagyományaiból, de jelentős eltéréseket is mutat azoktól. Szövege a négy evangélium alapján készült, a hangszeres kíséretet gitár, basszusgitár, fuvola és billentyűs hangszer adja. Az előadók a Zugligeti Szent Család Plébánia, a Krisztus Király Kápolna és az Országúti Ferencesek énekesei és hangszeresei.

Az előadásra a belépés ingyenes, de anyagilag támogathatjuk az esemény létrejöttét.