Zakariás Éva az Eucharist együttes és a Dramatizált Biblia közös előadásán a Mátyás-templomban, 2022. november 13-án. Fotó: dicsoitosziget.hu/Penyigei László

Közel visszük a Biblia szereplőit az emberekhez – Zakariás Éva a virágvasárnapi passióról

Zakariás Éva színművész, a Dramatizált Biblia társulatának tagja és Gável András, az Eucharist együttes frontembere az M5 tévécsatorna Librettó című műsorában az április 2-i, virágvasárnapi passió hátteréről árultak el kulisszatitkokat. A beszélgetésben arra is fény derült, mire számíthatnak azok, akik a nagyhét kapujában ellátogatnak a Szent István Bazilikába, hogy részt vegyenek a „Fájdalmak Férfia” című előadáson.

A zenekar és a színtársulat együttműködése a 2021-es Nemzetközi Eucharisztikus kongresszus missziós színpadjain indult el. „Egyszerűen leesett az állunk, amikor a számunkra ismerős bibliai helyek úgy szólaltak meg, hogy belülre, egészen a szívünkig értek el” – mesélt a közös munka kezdeteiről Gável András.

Az Eucharist szövegírója hozzátette: a zene és a művészi intonáció segítségével megvalósul a művészet, amely az emberek lelkében létező gátakon képes áthatolni. „Az örömöt és a reményt el tudjuk vinni az emberek szíveközepéig.”

Háda János rendező, Zámbori Soma és Arany Tamás színművészek kezdeményezéséről van szó a Dramatizált Biblia esetében, tudtuk meg Zakariás Éva. A számos film közkedvelt szinkronhangjaként is ismert művésznő őszintén ismerte el: „Óriási megtiszteltetés, hogy én is részese lehetek ennek, de azért nagyon félve nyúlok a Bibliához.”

„Amikor anank idején a Csíksomlyói Passióban alakítottam Máriát, akkor is azon gondolkodtam, hogy hogyan kellene megformálnom ezt a karaktert. Nem akartam pátoszosan közelíteni hozzá. Úgy döntöttem, hogy anyaként fogom megragadni az ő személyét, aki végigkíséri a fia szenvedését, az ő passióját. A végén pedig ott fekszik a halott gyermeke a kezében.

A Dramatizált Biblia esetében is ez mozog bennem. Nagyon közel tudjuk vinni a szereplőket az emberekhez, akiknek a karaktere mintegy megelevenedik” – magyarázta az előadás hátterét Zakariás Éva.

Az Eucharist frontembere kiemelte: ezen az előadáson nem lesz díszlet és nem lesznek beöltözött szereplők. Minden a hallgató belső látása által jelenítődik meg, amely sokkal fantáziadúsabb képpel ajándékozhat meg, amely ennek a darabnak az ereje.

A zene és a szöveg egymás alárendeltjei a Biblia szavának javára, ahol a muzsika a szövegkiemelőhöz hasonlóan viselkedik,

valamint a feltámadásban hívő ember szemszögéből válaszol Isten szeretetére.

A műsorvezetői kérdésre, mely szerint a negyedszázada tevékenykedő Eucharist esetében dimenzióváltásról van-e szó Jézus Krisztus hirdetésében, Gável András azt mondta: „Mindenképpen dimenzióváltásról beszélhetünk, ha a kultúra eszközével eljuthatunk az iskolákba ezekkal a »rendhagyó irodalomórákkal«. Ezek alkalmas pillanatok arra, hogy ez az alapvető öröm, remény és üzenet eljuthasson a következő generációkhoz.”

A teljes beszélgetés itt nézhető vissza (31:40 perctől):

Kiemelt kép: Zakariás Éva az Eucharist együttes és a Dramatizált Biblia közös előadásán a Mátyás-templomban, 2022. november 13-án. Fotó: dicsoitosziget.hu/Penyigei László