hegymászás

Az izraeli hegymászó ötösre vizsgázott a szeretetből

A 24 éves izraeli hegymászó, Nadav Ben-Yehuda, az Everest csúcstól 300 méterre feladta álmát, hogy megmentsen egy sérült török mászót.

„Amikor megláttam, felismertem. Aydin Irmak (Törökország) volt, a táborban találkoztam vele. Eszméletlenül találtam rá, a sisakja le volt kapcsolva. Mászók elsétáltak mellette anélkül, hogy a kisujját is felemelték volna, de tudtam, ha elhaladok mellette, biztosan meghal. Tudtam, hogy legalább meg kell próbálnom megmenteni. Aidin és én megkezdtük a leereszkedést, 9 óráig tartott. Nagyon nehezen bírtam. Időnként eszméletéhez tért, de aztán újra elájult. Amikor feléledt, sikoltozott a fájdalomtól, ami még nehezebbé tette a leereszkedést. Egy ponton eltört az oxigénmaszkom.”

Elérték a tábort, helikopterrel evakuáltak őket Katmanduból és kórházba kerültek. Fagyási sérülésekkel, törésekkel.

„Két választásom volt – vagy, mint a legfiatalabb izraeli megmásszam az Everestet, ami jót tenne a karrieremnek, vagy megpróbálok egy hegymászót megmenteni – a második lehetőség mellett döntöttem és sikerült is… A csúcsot megmászhatom bármikor… Köszönöm, akik segítettek felkészülni, ami elég erőt adott, hogy egyedül lemenjek a hegyről és lehozzak valakit, akinek szüksége van rá.”