A NEK nyitó szentmiséje a Hősök terén, 2021. szeptember 4-én; fotó: Gável András

A pápalátogatás énekesei megint felemelő szolgálattal készülnek

Ferenc pápa magyarországi szentmiséjének zenei szolgálatát megint csak jó kezekbe tették, amikor annak megszervezésére – a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz (NEK) hasonlóan – Sapszon Ferenc karnagy urat és Varga László atyát, a Váci Székesegyház karnagyát és az OMCE igazgatóját kérték fel. A pápalátogatás előtti igencsak rövid felkészülési idő miatt a legprofibb zenei tudással rendelkező kórustagokat keresték meg, akik egyénileg is képesek felkészülni az április 30-i jeles eseményre, magabiztosan elsajátítva a Kossuth térre meghirdetett pápai szentmise zenei anyagát.

A közel 300 főből álló, egyesített énekkar kétharmad részét a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola, egyharmad részét pedig az Egyházmegyék Összkórusa adja majd, orgona és zenekari kísérettel.

A zenei szolgálat repertoárja épít a NEK során felcsendült művekre, ám tartogat meglepetéseket is. A klasszikus gitárkíséretre is épülő Tui amoris című Taizé-i dal a Hősök terén már bizonyított: a fiatalokat és az időseket is egyaránt megszólító ének számos jelenlévő számára okozott lelki ajándékot, amely az egyház színes egységéről tett tanúságot.

A pápai szentmise húsvét IV., a Jó Pásztor vasárnapjára esik. Milyen szép üzenetet rejt ez az egybeesés, amikor éppen az egyházfő látogat el hazánkba!

A zenei repertoár egyik különlegessége Szergej Rahmanyinov Bogoroditse Devo című kórusműve. A katolikus egyházfő és Magyarország által közösen vágyott béke egyik szimbolikusnak is tekinthető zenei darabjáról beszélhetünk.

Az orosz zeneszerző gazdag alkotói munkássága világhírűvé tette. A 20. század elején Oroszországban háborúk és forradalmak követték egymást. 1917-ben a forradalom miatt családjával együtt kénytelen volt elhagyni hazáját. Svéd hangversenykörútra indult és soha többé nem tért vissza szülőföldjére. 1918-ig Stockholmban és Koppenhágában maradt, majd az Amerikai Egyesült Államokba ment a Rahmanyinov család. New York lett a központ, ahonnan hangversenykörutakat tett és lemezfelvételeket készített.

A szentmise során felcsendülő számos mű közül újra közösen énekelhetjük majd az eucharisztikus kongresszus himnuszát, illetve az olasz zeneszerző, Marco Frisina atya Supplices te rogamus című éneke is elhangzik a felajánlási körmenet alatt.

Kiemelt kép: A NEK nyitó szentmiséje a Hősök terén, 2021. szeptember 4-én; fotó: Gável András