Sapszon Ferenc: Pápai szentmise a Szentlélek segítő jelenlétében

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) nyitó szentmiséjén a zenei szolgálatot egy közel ezerfős kórus, valamint a Weiner Leó Zenekar látta el Sapszon Ferenc Liszt- és Kossuth-díjas karnagy vezetésével. A közelgő pápalátogatás szentmiséjének zenei szolgálatát ismét a Liszt- és Kossuth-díjas karnagy, a Nemzet Művésze fogja össze nagy szakértelemmel és hittel.

Sapszon Ferenc karnagy a Magyar Kurírnak adott interjújában úgy fogalmazott, hogy a NEK alatt többször megtapasztalta a „rendező Szentlélek” vezetését.

„A liturgia egy élő folyamat, dráma, amely folyton változik, ezért a vele együtt élő, együtt lélegző zenétől nagy rugalmasságot kíván. Sokszor kell azonnal dönteni, változtatni. Erre többször is sor került a kongresszus szentmiséin. Próbálunk ugyan előre kalkulálni, hogy mennyi idő lehet egy-egy bevonulás, egy-egy cselekmény, de ez soha nem pontos. Hálásak vagyunk azért, hogy mindvégig megtapasztalhattuk a nagy „főrendező”, a Szentlélek segítő jelenlétét” – nyilatkozta a NEK után a Magyar Örökség díjas Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola alapítója és művészeti vezetője.

A pápalátogatás Kossuth téri szentmiséjével kapcsolatban Sapszon Ferenc kifejtette: „Igyekszünk egyensúlyt teremteni a zenei műfajok között, legyen minél több olyan ének, amelybe bele tud kapcsolódni sok-sok ember. Az a tapasztalatom, hogy ha felszólítjuk az embereket a bekapcsolódásra, azt örömmel teszik. Fontos, hogy mindenki érezze, hogy amikor az Egyház énekel, abban én is benne vagyok, a közös hangból az én hangom sem hiányozhat.

Érezzük azt, hogy a liturgiában a mi énekünk szólal meg. Az éneklés ugyanis a legegzisztenciálisabb, legőszintébb, legtermészetesebb és legszebb megnyilvánulása az ünneplő közösségnek, a részvételünk legteljesebb módja.”

A karnagy a zenei repertoárt ismertetve elmondta: a gerincet Kodály Zoltán Magyar miséje adja, a legszebb minőségben és formában, a Koloss István által meghangszerelt ünnepi változatban. Elhangzanak Harmat Artúr, César Franck, Liszt Ferenc, Rahmanyinov és Marco Frisina művei is. Ezek mellett lesznek értékes magyar népénekek és a taizéi közösség világszerte ismert, kedvelt és megimádkozott énekei. A szentmise előtti előkészületben kórusművek, taizéi és húsvéti énekek hangzanak fel. A bevonuláskor felhangzik Liszt Tu est Petrusa, a zeneirodalomnak erre a szövegre készült talán legszebb alkotása. Kivonuláskor Kodály Missa Breviséből az Ite missa est zárja a szertartást.