Dax Szent Adalbert-díjat kapott.

Átadták a Szent Adalbert-díjakat – a keresztény könnyűzene is elismerésben részesült

Április 22-én délelőtt – egy nappal Szent Adalbert vértanú, az Esztergomi-Budapesti Főegyházmegye védőszentje liturgikus emléknapja előtt – az esztergomi bazilikában szentmise keretében adták át a róla elnevezett díjat. A koncelebrált szentmisét Mohos Gábor, esztergom-budapesti segédpüspök mutatta be.

Mohos Gábor arra figyelmeztetett: ha egészen odaadjuk életünket Istennek, mint ahogyan azt Adalbert is tette, akkor az igazán jövőépítő lesz. Egyúttal emlékeztetett, hogy a jövő heti pápalátogatás mottója: „Krisztus a jövőnk!” Ha ebben a szellemben éljük a mindennapjainkat, akkor Isten művét építjük tovább, így az gyümölcsöző lesz. Adja Isten, hogy Szent Adalberthez hasonlóan mi is keressük mindig Isten akaratát, hogy ezzel magunknak és másoknak is megtaláljuk az örök üdvösséghez vezető utat – zárta szentbeszédét a püspök.

A szentmise végén, még a záró áldás előtt Mohos Gábor összesen tizenegy személynek adta át a Szent Adalbert-díjat. Közöttük Ferenczy Rudolf, közismert nevén Dax is részesült az elismerésben.

A keresztény könnyűzene stílusában alkotó zenész előadó 1948-ban Dorogon született. Katonai szolgálata után egy ismerőse hívta a dorogi Szent József-plébánia közösségébe, hogy zenéljen és énekeljen a hittanos közösséggel. 1974. szeptember 21-én vette feleségül Molnár Évát: ettől kezdve együtt evangelizáltak. Gyermekük nem született, így minden szabadidejüket templomokban, plébániákon, közösségekben töltötték. Szerveztek énekes- és hittanos táborokat, betlehemezni jártak idősek otthonába, kórházba, sőt börtönbe is. Dax közel 250 dal szerzője, 10 önálló CD-lemeze jelent meg. Egyik dalának kezdő sorai jól összefoglalják az idén 75 éves Ferenczy Rudolf életét: „Jó utat találtam, Uram, a kezedet fogom és el nem eresztem…”

Gratulálunk a nemes elismeréshez!

Forrás: Magyar Kurír