Katolikus könnyűzenészek Ferenc pápa szentmiséje előtt közösen dicsérik Istent. Fotó: Machalik Krisztina/dicsoitosziget.hu

Katolikus könnyűzenészek a Kossuth téren: Egységben Jézussal, a pápával és egymással

A Szentatya magyarországi látogatásának része a vasárnapi ünnepi szentmise a Kossuth téren. A gyülekezés ideje alatt a szervezők lelki programokkal készültek. Reggel 7:30 és 9:00 óra között a Világosság Rózsafüzérével és az istendicséret zenei betéteivel hangolhatjuk a szívünket, hogy Jézussal és Péter utódával méltó lángoló szívvel találkozhassunk. 2023. április 28-án, a Mária Rádió pénteki Napindító műsorában Gável András arról beszélt, hogy milyen ajándék rejtőzik a katolikus könnyűzenészek összefogásában megvalósuló keresztény könnyűzenei énekek közös előadásának hátterében.

Gável András az Eucharist együttes vezetőjeként kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: egy fantasztikus ajándékról van szó, egy többszörös ajándékról, amelynek a dobozán több masni is van – utalt az énekes az ünnepi esemény több módon megtapasztalható aspektusára.

„Az első nagy dolog, hogy Ferenc pápa személyében maga Jézus lesz itt közöttünk. Ez a legfontosabb, és talán ebben különlegesség nincs, hiszen minden szentmisén Jézust ünnepeljük, ő van közöttünk jelen. De azért mégis van valami kézzelfogható többlet:

Péter utóda lesz itt közöttünk és megjeleníti azt az egységet, ami a katolikus egyházban megélhető.

Az Eucharist együttes frontembere szerint az is hatalmas ajándék, hogy az egyházi szervezők arra gondoltak, a katolikus könnyűzenei előadók is szolgálhatnának a pápalátogatás egyik kiemelt programján.

És valóban egy színpadon, egy együttesben láthatjuk majd a hazai keresztény könnyűzene veterán apostolait a stílus mai előadóival.

„A másik masni, hogy olyan lehetőség adódott a szervezők részéről, amelynek során felkérték a katolikus könnyűzene néhány képviselőjét – azért mondom, hogy néhány, mert még sokan állhatnának ebben a formációban közösen, együtt a színpadon, de sokakat most csak lélekben tudunk magunk mellett. A zenekar tagjai Sillye Jenő, Borka Zsolt, Varga Attila, Nagy Lali az imperfectum együttesből, Takács Tóni a régi Testvérek zenekarból és Jenőék csapatából, Csiszér Laci, valamint Simon Bence, és mások.

Mi mindannyian így egy nagy egységet alkothatunk, és ebben az egységben gyógyulhatnak azok a sebek, amik – valljuk be őszintén -, a katolikus könnyűzene testén az elmúlt 10-15 évben estek.

Ezek a sebek, amelyeket részben mi okoztunk, részben mi kaptunk, begyógyulhatnak. Egy törékeny cserépedényben lévő ajándékot kapunk, amire nagyon kell vigyázni” – mutatott rá a dalszerző.

Gável András elmondta: szép volt a próba, a felkészülés Káposztásmegyeren, ahol elpróbálták azokat az énekeket, amelyek Ferenc pápa érkezése előtt fognak elhangozni a Kossuth téren.

Az előadó úgy fogalmazott:

Mindenki a testvéri szeretettel, figyelemmel volt jelen. Azzal a lelkülettel, hogy én egy picit halkabb leszek, hogy te hangosabb lehess. Így tudtuk megélni, amit kaptunk ajándékba.

A beszélgetésből azt is megtudhattuk, mely énekek hangoznak majd el a Kossuth téren a Szentatya érkezése előtt közvetlenül. „Talán nem titok, hogy olyan énekek lesznek, amelyeket mindannyian ismerünk. Ezt ki is próbáltuk az elmúlt hónapokban, amerre csak hívtak és szolgáltunk templomokban, idősek és fiatalok egyaránt ismerik ezeket az énekeket” – osztotta meg személyes tapasztalatát Gável András.

A hazai katolikus zenészek pápai szentmisére egyesült zenekarának tagja azt is elárulta: „Az a nagy vágyunk és reményünk, hogy akik ott leszünk már több tíz, vagy akár százezren, akkor közösen fogjuk énekelni, hogy a Mária, Mária szép virágszál… A Tápláló szent kenyér című dallal közösen valljuk meg, hogy Jézus jelen van az Oltáriszentségben. Vagy együtt adhatunk hálát Jézusnak, a Köszönöm, Jézus kezdetű szerzeménnyel.

És elénekeljük azokat az énekeket is, amelyek 1991-ben, az akkori pápalátogatáskor is felcsendültek. Akkor én még kisgyerek voltam, zöldfülű, és fent ültem a Népstadion egyik felső lelátóján.

Emlékszem arra, hogy milyen szuper hangulat volt. Nem értettem még igazán, hogy mi történik. Láttam Jenőéket, és elhangzott az Életünk Krisztus című dal, ami annak a találkozónak a mottója is volt, és a Föltámadt, Alleluja!

Ez a két dal zárja majd ezt a könnyűzenei blokkot. Ezután fog bevonulni Ferenc pápa majd oda a Kossuth térre és köszönti a jelenlévőket.

És milyen szép ez: tulajdonképpen összekapcsolódik a tegnap a mával ezeken a dalokon keresztül. És nagyon nagy vágyunk és reményünk, hogy mindenki teli torokból és hitvallással énekelje majd ezeket az énekeket.

Kiemelt képen: Sillye Jenő az énekpróbán, ahol a katolikus könnyűzenészek egyesült zenei csoportja a Ferenc pápa szentmiséje előtti zenei szolgálatra gyakorol Káposztásmegyeren. Fotó: Machalik Krisztina/dicsoitosziget.hu