Katolikus könnyűzenei előadók a pápai szentmisén_fotó Lambert Attila

Énekeltünk Ferenc pápának, nem vicc

Az egyházzenei egység egy szép momentuma volt, hogy Ferenc pápa vasárnapi szentmiséjén, illetve az azt megelőző imádság közben a legkülönbözőbb zenei stílusokban csendülhetett fel Isten dicsőítése. A katolikus könnyűzene néhány előadója egy csapatot alkotva énekeltek el a legismertebb „gitáros énekek” közül néhányat. Miközben a színpadról harmónikus egységben áradt az istendicséret, a Kossuth téren gyülekezők, több tízezren kapcsolódtak be a generációkat összekapcsoló dalokba. Egy ének a tervezett repertoárból azonban lemaradt – írja bejegyzésében a fúziós csapat tagjaként résztvevő Gável András az Eucharist együttesből. A megosztásból azonban más is kiderül. Úgy adódott, egyenesen a Kossuth térre érkező Szentatyának zenghették el a hiányzó éneket. Felvétel erről a pillanatról eddig nem került elő…

„Tegnap épp csak visszatettük a hangszereinket a tokjaikba, hát látjuk, hogy a Szentatya épp abban a minutumban száll át a kis Fiatjából a pápamobilba. Nagy Lali ötletén azonnal kapva kaptunk mindannyian:

»énekeljünk Ferenc pápának«.

Így is lett. Spontán módon elzengtük neki a »Köszönöm, Jézus« című dal allelujás versszakát, ami az időszűke miatt amúgy kimaradt a rózsafüzér betétdalai közül. Csiszér Laci, aki egyébként vezette volna az éneket, azt mondta örömmel, hogy ennél jobban nem is alakulhatott volna.

Ferenc pápa a szeretetünket egy nagy hüvelykujj felmutatással viszonozta. Nem fogjuk elfelejteni!

Sajnos a spontán és hirtelen jött ötletet senki nem rögzítette. De a szívünkben, azt hiszem, mindnyájunknak kitörölhetetlen emlékként, ajándékként marad meg!”

FRISSÍTÉS! Azóta előkerült egy áldoztató testvér felvétele,

amelyen jól kivehető, a hazai katolikus könnyűzenészekből álló csoport énekelt szeretet-ajándéka, amelyet a Szentatya örömmel fogadott.

A hirtelen ötlettől vezérelt pillanatot rögzítő videó készítője maga is Sillye Jenő hatására kezdett el gitározni sok évvel ezelőtt, és került közelebb Isten szeretetéhez. A videóhoz fűzött bejegyzését az engedélyével osztjuk meg: „Áldoztatóként vettem részt az eseményen, Baranyából utaztam fel, Sillye Jenőnek köszönhetem hogy annak idején megtanultam gitározni. Akkoriban Rómaifürdőn jártam hittanra, aztán a nagymarosi találkozókra, ide-oda sodort az élet, de

ez az esemény most értelmet adott mindennek.

Több mint harminc éve jött Sillye Jenő át hozzánk, beszélni a gitáros énekekről, és ma a gyermekeim ugyanúgy szeretik és éneklik a dalokat mint annak idején én is. Maradandót alkottatok, köszönöm Nektek. Isten áldja minden munkátokat” – áll a videóhoz fűzött bejegyzésben.

Kiemelt kép: A pápai szentmise előtt közösen szolgáló katolikus könnyűzenei előadók összevont együttese a Kossuth téren, 2023. április 30-án. A képen balról jobbra: Takács Antal, Sillye Gergely, Varga Attila, Gável András, Simon Bence, Gável Gellért, Sillye Gábor, Sillye Jenő, Nagy Lajos, Borka Zsolt, Csiszér László. Fotó: Lambert Attila