Ferenc pápa miséje előtténekelnek a katolikus könnyűzenei dicsőítők a Kossuth téren, 2023. április 30-án. Fotó: Lambert Attila

Ezt a zenét szereti Ferenc pápa

Ferenc pápa magyarországi látogatása során számos programon részt vett. Ezeken az alkalmakon a legtöbb esetben a legkülönbözőbb stílusú zenei produkciók hangoztak el. Klasszikus művektől kezdve egészen a könnyűzenei stílusig mindenféle műfajjal tisztelegtek Szent Péter apostol utóda előtt, hogy ezzel is kifejezésre juttassák: szívesen látják a Szentatya személyét közösségükben. Az egyházzene beleértve az – egyházi könnyűzene stílusát – és a világi zene képviselői is beleadták minden tehetségüket, hogy művészetükkel kedveskedjenek Róma püspökének. De vajon mind közül melyik nyerte el Ferenc pápa tetszését?

Ferenc pápa kötődése a hangjegyekhez még gyermekkorában kezdődött. Felnőttként, a Buenos Aires-i püspökségének évei alatt is megmaradt a zene iránti pozitív kötődése. A pápaságának elején a Szentatya még dobokon is megpróbál játszani, és örült Angel Merkel 107 CD-ből álló ajándékának is, amelyeken Wilhelm Furtwängler német karmester, a huszadik század egyik legjobb ütőhangszeresének felvételei voltak rögzítve.

Bergoglio bíboros 1998-tól kezdve előszeretettel hívta meg Maria Callast, – akinek az énekhangját nagyra értékelte a későbbi egyházfő –, hogy a katedrálisában énekeljen.

„Édesanyámmal szombatonként meghallgattuk a Radio del Estado rádióban közvetített operákat. Azt akarta, hogy üljünk le mellé és mielőtt elkezdődött volna, elmesélte nekünk a cselekményt. Amikor éppen valamilyen fontos ária kezdődött, előre jelezte nekünk: »Vigyázzatok: ez a dal nagyon gyönyörű«.

Csodálatos dolog volt a szombatokat anyámmal és a testvéreimmel tölteni, élvezve a művészetet” – mesélte visszaemlékezve Ferenc pápa, aki arra a kérdésre, hogy szereti-e Mozart zenéjét csak egy szóval válaszolt: nyilvánvaló.

Van azonban a klasszikus zene melletti szenvedély a modern stílus iránt, amelyet Bergoglio még Rómába is magával hozott. „Minden alkalommal, amikor bíborosként megállt a fővárosban eljött reggelizni a
velem. Szerette, ha játszottam neki: nemcsak klasszikus zenét, hanem tangót” – meséli Rolando Nicolosi zeneszerző és zongoraművész, aki Argentínában született szintén olasz szülők gyermekeként, és évek óta Rómába települt át.

Amikor Bergoglio összefutott Nicolosival a Szent Anna vatikáni plébániántemplomban, néhány héttel pápai trónra választása után, a frissen megválasztott pápa kezet rázott vele és felkiáltott: „Maestro, itt egy zongorára lenne szükség ahhoz, hogy jó zenét hallgathassunk.”

Ferenc pápa budapesti látogatása alkalmával a hazai zenei élet szinte minden rétegével találkozhatott.

A keresztény cigány testvérek énekét, Bubnó Tamás magas színvonalú görögkatolikus egyházzenei megszólalását, a világi művészek nem hivatalos köszöntő slágerét, a fiatalok Forráspont Bandjének és a 4 Akkord Show kórusnak a nemzetközi színvonalú dicsőítését, Sillye Jenő és a hazai katolikus könnyűzenei élet egyesült előadóinak etalonná vált gitáros énekeit, a Sapszon Ferenc és Varga László karnagyok által dirigált magas színvonalú egyházzenei kórust a vasárnapi szentmisén, de még a Szent László plébánia fiataljainak egyszerű énekét is.

Feltehetjük a feleslegesnek érzett kérdést, vajon melyik zenei stílus tetszett a legjobban Ferenc pápának. A válaszunk bizonyosan akkor helyes, ha azt feleljük, hogy egytől-egyig mindegyik. Mert bármelyik zenei megszólalás is áll a pápa egyéni ízléséhez közel, ő mégis csak az egész nagy és színes egyház egységét hivatott megjeleníteni – zenei szempontból is.

Forrás: Avvenire.it

Fotó: Lambert Attila