Dicsőítő Sziget 2022

Az idén kétnapos Dicsőítő Sziget fantasztikus előadókkal indítja a nyári fesztiválszezont

2023. június 24-25-én újra megnyitja kapuit a Szentendrei-sziget Budapesthez közeli csücske, Szigetmonostor. Az előző évi program után többek által csak „keresztény Kapolcs” elnevezéssel illetett összművészeti fesztivál kivételesen gazdag programot kínál a jó zene kedvelőinek. Az esemény védnökei Székely János püspök és Böjte Csaba testvér. Az előadások gasztrotámogató partnere a Csíki Sör és az Adullám Kávéház. A rendezvény idei mottója: „Isten gyermekei vagyunk.” Mutatjuk a fellépőket!

A szomszédos háborús helyzettel összefüggésben idehaza érezhető, hogy sok mindenre kevesebb jut. Különösen érvényes ez a kulturális szektorra. Az idei Dicsőítő Sziget fesztivál a résztvevők remélt támogatásának köszönhetően mégis két napon át tart majd, és a színpadon is több előadóval találkozhatunk.

Olyan fellépők műsora teszi színessé és változatossá a Dicsőítő Sziget programját, mint Molnár Levente operaénekes, Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák, Mező Misi és az Eucharist együttes, Csiszér László, Prazsák László, Dobner Illés és Évi, a Golgota Worship és Hellinger András, Radványi Balázs a Kaláka együttesből, Szabó Balázs, a PZM, a felvidéki Crux, a Continental Singers, a gyergyószentmiklósi Glory, Fóris Rita és a Fourisfive, Heinczinger Mika a Misztrál együttesből, a Madárdal együttes és

a „Pápa Mobil”, azaz a pápalátogatásra egyesült katolikus könnyűzenei fúzió Sillye Jenővel, Sillye Gergellyel és Gáborral, Nagy Lajossal, Borka Zsolttal, Csiszér Lászlóval, Gável Andrással és Gável Gellérttel.

A rendezvény ideje alatt szüntelenül, éjjel nappal folyik majd Isten dicsőítése az ország különböző szegleteiből érkezett zenei csoportokkal. A 24H WORSHIP szolgálói: a Ladik Apostagról, a R.A.N.D.O.M. Projekt Nyírmeggyesről, a Glory és az Origo zenekarok Erdélyből, Prazsák László, az imperfectum, az AcCordis Bicskéről, az Uriel Erdőkertesről, az Exodus Sopronból, az Élő Remény Veresegyházról, Laufer József, Flachner Magdolna, a BánszkiBand Sopronból, a 3 in1, a Dicsőítés Háza Budapestről, a Kecskeméti Dicsőítők, a Fügefa, a DKZST, a Budakalászi Szabad Keresztény Dicsőítők, az Eleven Tűz Szegedről és mások…

A tavalyi rendezvény során Sillye Jenőt köszöntötték 75-ik születésnapja alkalmából. Idén a közelmúltban Szent Adalbert-díjjal kitüntetett Ferenczy Rudolfot – akit legtöbben csak Dax néven ismernek és emlegetnek – köszöntik fel a jelenlévők és adnak hálát a hazai keresztény könnyűzene másik nagy veterán apostolának. Június 25-én a 11:00 órakor kezdődő szentmisén Dax szerzeményei csendülnek fel, amelynek során közreműködik az Esztergom Vízivárosi Énekkar. Az előadóval 14:00 órakor Diószegi László, a korábbi szerzőtárs beszélget majd.

Az esemény egyik különleges küldetése, hogy hidakat építsen.

Ennek a gondolatnak a jegyében kerekasztal-beszélgetésre kerül sor „Atyánk az Isten” címmel június 25-én, 10:00 órakor. A színpadon Székely János katolikus püspök és a Dicsőítő Sziget egyik védnökének beszélgetőtársai lesznek Faith Asher rabbi és Dér Katalin, magyar klasszika-filológus, teológus, az irodalomtudományok doktora, akinek egyik kutatási területe a zsidó-keresztény vallásközi kapcsolatok a középkorban.

Az összművészeti fesztivál színessége megmutatkozik abban is, hogy

kiállításmegnyitóra is sor kerül a helyszínre Vácról áttelepülő Adullám Kávéházban Balázs András katolikus pap és festőművész válogatott alkotásaiból, „Isten gyermekei vagyunk” címmel.

A kiállítást Bukta Norbert festőművész nyitja meg, közreműködik Simon Kata színésznő.

Június 24-én 20:00 órakor a Dramatizált Biblia társulatának színészei és az Eucharist együttes Isten szavát tolmácsolják egy gyönyörű és művészien megformált előadás keretében. Hasonló, nagyszabású produkciót már láthattak az érdeklődők éppen idén, Virágvasárnap a Szent István Bazilikában, illetve tavaly ősszel a Mátyás-templomban. A Dicsőítő Szigetre tervezett program bizonyosan megajándékozza a jelenlévőket azzal a tapasztalattal, hogy Isten szava egészen megelevenedik majd a szemük előtt.

„Hidakat kell építenünk. Nem hagyhatjuk, hogy a külső erők eltávolíthassanak bennünket attól, hogy szeressük egymást” – emelte ki Böjte Csaba testvér, aki az idei Dicsőítő Sziget másik védnöke. A ferences atyával beszélgetésre is sor kerül június 24-én 11:00 órakor.

Azok pedig, akik egy picit sportosabb programon is részt vennének, lehetőségük lesz az erdélyi FERBIT csapatával felkerekezni a Szentendrei-sziget felső csücskéig és vissza, Bonaventura ferences testvér vezetésével. A kerékpárosok konvoja június 24-én reggel 9:00 órakor indul Szigetmonostorról.

A Dicsőítő Sziget fesztivál szervezői vallják, hogy a nyáreleji rendezvényüknek küldetése van. A művészet eszközével összekapcsolja mindazokat, akik keresik az örök szépséget. A gazdag program azonban egyedül és kizárólag a résztvevők adományai és a támogatások révén tud megvalósulni. Ezért a Dicsőítő Sziget projektjét támogathatjuk felajánlásainkkal az arra megadott helyen és módon.

Fotó: Penyigei László/Dicsőítő Sziget (dicsoitosziget.hu)