Isten győzelmét ünnepeltük – 75. születésnapja alkalmából barátai köszöntötték Daxot Esztergomban

2023. május 13-án az esztergomi Vízivárosi templomban szentmisét mutatott be Beer Miklós nyugalmazott püspök, az idén 75. születésnapját ünneplő Ferenczy Rudolf, művésznevén Dax életéért és szolgálatáért. Dax a hazai keresztény könnyűzene meghatározó alakja, generációk nőttek fel dalain, munkásságát idén áprilisban a Szent Adalbert-díj kisérem fokozatával ismerték el. 

Az ünnepi szentmise és az azt követő agapé titokban került megszervezésre Dax felesége, Éva, és Diószegi László által, akinek Dax a legtöbb szövegét köszönheti. A meghatódott művész 10 óra körül érkezett a templomba, ahol az ünnep tiszteletére összeállt kórus fogadta őt egyik szerzeményével. 

„Régóta készültünk erre az alkalomra, és sikerült titokban tartani Dax előtt, ennek külön örülünk. A zenésztársakat könnyű volt »összeszedni«, akinek csak ideje engedte, eljött, hogy közösen ünnepelhessünk.” – mondta el Zsembery Ákos, a Vízivárosi templom kórusának vezetője. 

A kórus 1994-ben még Dax vezetésével talált otthonra a Szent Ignác templomban, ahol kezdetben havonta egyszer szolgáltak szentmiséken. Cséfalvy Pál atya azonban hamar felismerte a Daxon keresztül munkálkodó Szentlélek közösségformáló erejét, így idővel minden vasárnap délelőtt gitáros szentmisét tartottak, később pedig keresztutat is énekeltek, egyéb fellépéseken vettek részt, felvételeket készítettek. Dax 2000-ben Bajótra költözött, ekkor Ákosra bízta a kórus vezetését, de a közös munka azóta sem szűnt meg, amikor lehetőségük van rá, közösen muzsikálnak. 

„A Dicsőítő Szigeten a  szentmisén fogunk majd játszani. Dax énekelni fog velünk (a kezét az elmúlt sok-sok évben kikezdte a svédfogó), itthon is így szoktunk csinálni. Utána pedig egy beszélgetést hallgathatnak meg vele a jelenlévők, érdemes eljönni!” tette hozzá Zsembery Ákos.

A szentmisét Beer Miklós nyugalmazott püspök atya mutatta be paptársaival együtt, a prédikációt Blanckenstein Miklós atya mondta. A Szent Adalbert-díj és a mostani ünnephez kapcsolódóan az alábbi gondolattal kezdte a homíliát, széles mosollyal az arcán: 

„Ilyenkor az ember nagy szavakat hall és könnyűszerrel azt gondolja, hogy nagy ember, pedig csak az Isten kedvence.”

Ezután felidézte első kápláni éveit Dorogon, ahol a 70-es években ismerkedett meg Dax-szal és Dióval. 

„El kell árulnom egy másik nagy titkot, amit a nagyközönség nem tud: »pipaklubtársak« is lettünk és ő írta a pipa-himnuszt.”

Néhány személyes történetet, hálaadást és a napi evangéliumhoz kapcsolódó rövid elmélkedést hallhattunk ezek után. Beer Miklós püspök atya a szentmise végén egy emlékkönyvet adott át Daxnak, amelyben sokak emlékei, írásai kerültek összegyűjtésre és megköszönte Daxnak, hogy általa mindannyian gyakorolhattuk a Jóisten dicsérő énekét, így amikor majd eljön az idő, és a nagy, égi kórushoz készülünk csatlakozni, már lesz egy kis előnyünk. 

A szentmise után agapéra várták az egybegyűlteket, ahol személyesen lehetett az ünnepeltet köszönteni, emlékeket, élményeket megosztani. 

„Az ember életében mindig azok a legszebb pillanatok, amikor valakit meg tud köszönteni. Azt tapasztalom a világban egyébként, hogy ha valaki megkérdezi, »hogy vagy?«, akkor azonnal elkezdünk panaszkodni, ahelyett, hogy megosztanánk egymással az öröm híreinket. Nekem ez a mai nap az öröm ünnepe volt, az Isten győzelmét ünnepeltük: azt, hogy egy törékeny, egyszerű, félárva kisfiúból hogyan csinált az Isten apostolt. – mondta el az esemény egyik főszervezője és korábbi szerzőtárs, Diószegi László. 

Az agapén résztvevő zenésztársak közül többen régi történeteket meséltek, Pipó József egy dallal köszöntötte az ünnepeltet. Gável Gellért, az Eucharist együttesből így fogalmazott: 

„A mai ünnepet a pápalátogatáshoz hasonló élményként éltem meg a közös muzsikálás szempontjából. Jó volt újra találkozni, együtt dicsőíteni az Urat a zenésztársakkal, és hálát adni azért, hogy az Úr elhívta Dax testvérünket is az Ő szolgálatára. Különleges ajándék volt ez a nap.”

Az összegyűlt barátokkal Dax egy kis versikét osztott meg, amelyet fiatalkorában írt. Megköszönte a sok kedves emléket, ajándékot, az együtt töltött időt és a sok kegyelmet, amit Isten a közösségen keresztül közvetített felé.

Ferenczy Rudolf: Tőle kaptam

Bennem volt a vers, a dal
A ritmust is Ő hozta elő
S velem maradt az Isten,
mint hűséges szerető. 

Kiemelt kép és fotók: Tóth János / Szent Adalbert Rendezvényközpont