Nagymarosi Találkozó 2023 tavaszán.

A katolikus liturgikus könnyűzene immár egyetemes – a 40 éve fiatal Nagymaros ezt bizonyítja

2023. május 20-án újra élőben tartották meg a Nagymarosi Ifjúsági Találkozót, amelynek ez alkalommal az „Egy szívvel, lélekkel” mottót adták a szervezők. A legutóbbi hasonló rendezvényen annyira esett az eső, hogy a programokat védett helyre kellett bementeni. Most tavasszal szintén egy borongós hét előzte meg az eseményt. A résztvevők közül volt, aki ennek tudta be, hogy a vártnál alacsonyabb érdeklődés mellett zajlottak le az ezúttal is különlegesen értékhordozó lelki és zenei programok. Az érkezők között nagy számban felfedezhetőek voltak a „régi motorosok”, akik deresedő frizurájuk dacára otthonosan zengték a könnyűzene stílusában megkomponált gitáros énekeket, jelen esetben az imperfectum együttes vezetésével.

Az időjárás minden bizonnyal megviccelte azokat, akik úgy tervezték, ellátogatnak idén tavasszal a Nagymarosi Találkozóra. Minden rossz előjel ellenére végül hétágra sütötött a nap a program elejétől a végéig. Így végül a nagyobb hőség elől kényszerültek az árnyékba a résztvevők.

A találkozó üzenete idén is egyszerre volt lelket érintő és küldetést adó, magasba röptető. Járay Márton református lelkész főelőadó a lelki üzenetet aláhúzva kiemelte:

„amikor nem egységet akarunk teremteni, hanem érzékeljük egymásban a bennünk munkálkodó Krisztust, az nagyon mély egységbe hoz minket”.

A délutáni szentmise főcelebránsa és szónoka Fekete Szabolcs Benedek, a Szombathelyi Egyházmegye segédpüspöke volt. Szentbeszédében közvetlen hangon és stílusban arról beszélt, hogy

„Jézus nem megváltoztatta, hanem megváltotta a világot, és ez óriási különbség.

A világ attól változik meg, hogy a megváltott ember együttműködik a Megváltóval”. Hozzátette: a jó oldalon állva nem a statisztika számít, hiszen az élet győz a halál felett.

A résztvevők között sok, a Forráspont találkozókon is minden bizonnyal részt vett fiatal megjelent, de mellettük nagy számban vettek részt a középkorúak vagy az annál idősebbek. Valóban megvalósulhatott a kitűzött mottó, hogy életkortól függetlenül teljes egységben lehettek a különböző generációk.

Ennek az egyik jól hallható jele volt, hogy az imperfectum együttes által vezetett katolikus könnyűzenei énekeket minden résztvevő valóban egy szívvel, egy lélekkel énekelte a liturgikus térré átváltozott nagymarosi templomkertben.

Mindez egyik lehetséges bizonyítéka annak, hogy a gitáros muzsika otthonos az egyházliturgikus életében is, egyetemesen kapcsolva be – életkortól függetlenül – mindenkit Isten dicsőítésébe.

Fotó: Pesti Dóra/Nagymarosi Találkozó/Facebook