A Dramatizált Biblia színészekből álló társulata a Dicsőítő Szigeten 2022. június 19-én Szigetmonostoron. Fotó: Dicsőítő Sziget

Beléphetünk a filmbe – a Dramatizált Biblia előadása a Dicsőítő Szigeten

Aki részt vett tavaly a Dicsőítő Sziget összművészeti fesztiválon, bizonyosan felkapja a fejét a neves színművészekből álló társulat lelket emelő előadása hallatán. A virágvasárnapi Dramatizált Passióhoz hasonlóan most is az Eucharist együttes működik közre zenei betétekkel, amelyek az adott igeszakaszra reflektálnak. 2023. június 24-én este 20:00 órakor újra részünk lehet ebben a misztikus utazásban. A művészek a belső szemeink elé vetítik a Biblia világát, ahol a vászonon keresztül, személyes életünkkel, interaktív módon beléphetünk az előttünk lejátszódó filmbe.

Húsvét előtt a Szent István Bazilikában első alkalommal mutatták be a Fájdalmak Férfia című passiót dramatizált változatban. A nagy érdeklődés mellett létrejött produkcióban – amelyet a Nemzeti Együttműködési Alap és Bethlen Gábor Alapkezelő támogatott – közreműködtek a Dramatizált Biblia társulatának színészei és az Eucharist együttes. Szintén az előadás napján vált elérhetővé a minden reggel meghallgatható napi evangélium a Dicsőítő Sziget oldalán.

A „keresztény Kaplocs” június 24-i és június 25-i programját is gazdagítja ez a nem mindennapi produkció. A kétnapos fesztivál szombati napjának megkoronázásaként igazi lelki töltődés vár mindazokra, akik ellátogatnak a Szentendrei-sziget déli csücskére.

„Úgy néztük ezt a »filmet«, hogy mindannyian, akik csak jelen voltunk egyénileg bekerültünk a fimbe, amely többet jelent a puszta átélésnél.

A modern dalok úgy archaizáltak, hogy ezzel teljes mértékben illeszkedtek a szent drámaiságba” – magyarázta a virágvasárnapi előadást követően Gável Gellért, az Eucharist zeneszerzője.

Nagyon közel tudjuk vinni a szereplőket az emberekhez, akiknek a karaktere mintegy megelevenedik” – magyarázta az előadás hátterét Zakariás Éva színésznő.

„Isten szava hatékonyan működik, és jó ezt látni.

Volt olyan hitoktató, aki szerint utoljára még a diavetítő korszakában figyeltek tátott szájjal az általános iskolás gyerekek, és most újra ezt tapasztalta, pedig semmi mást nem csináltak, csak hallgatták a művészien felolvasott Igét.

Sokkal fantáziadúsabb ugyanis a belső, a belülről elképzelt kép. Mindebben megerősít a hitem, miszerint a hit hallásból ered”

vallotta meg Zámbori Soma színművész.

A kiemelt képen a Dramatizált Biblia színészekből álló társulata a Dicsőítő Szigeten, 2022. június 19-én Szigetmonostoron. Fotó: Dicsőítő Sziget