A szívünk is egyfajta sziget – sajtótájékoztatót tartottak a Dicsőítő Sziget fesztiválról

2023. június 24-e és 25-e között második alkalommal rendezik meg a Dicsőítő Sziget elnevezésű, keresztény könnyűzenei fesztivált Szigetmonostoron. A program változatos koncerteket kínál, ismert keresztény és világi együttesek, illetve előadók közreműködésével. Mások mellett a színpadra lép: Mező Misi, Ferenczi György, Csiszér László, Dobner Illés és az Eucharist. A rendezvény a zenén túl kerekasztal-beszélgetéseket, színházi előadásokat és festménykiállítást is kínál a résztvevőknek. 2023. május 31-én sajtótájékoztatón értesülhettünk a rendezvény részleteiről. Az eseménnyel kapcsolatban Molnár Levente operaénekes, Gável Gellért gitárművész, Molnár Zsolt polgármester és Gável András, az Eucharist együttes frontembere osztották meg gondolataikat.

„Keresztényi értelemben a dicsőítés leginkább azt jelenti, hogy a hétköznapokban hűséggel tudunk igent mondani Isten tervére” – kezdte a sajtótájékoztatót Gável András, a fesztivál egyik főszervezője. Elmondta, hogy a rendezvény célja hídat képezni ember és Isten, valamint ember és ember között, a különböző művészeti ágak találkozása által. 

Molnár Zsolt, Szigetmonostor polgármestere kiemelte: nagy öröm számukra, hogy

a nehéz gazdasági helyzet és a sok bizonytalanság ellenére sem marad el a fesztivál.

Hozzátette: a helyi közösség erejét a személyes kapcsolatok adják, és ennek a Dicsőítő Sziget is jó példája, hiszen az idei évben különösen nagy szükség van az összefogásra, a személyes felajánlásokra. A település vezetője megköszönte a művészeknek, hogy a szerény anyagi körülmények ellenére is vállalták a közreműködést az értéket közvetítő rendezvényen. 

A sajtótájékoztatón részt vett Molnár Levente, Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekes is.

„A szívünk is egyfajta sziget a testünkben. Amikor el akarunk valamiben mélyülni, ha a Teremtőhöz akarunk szólni, akkor ott van az adóvevő.

Budapesthez képest ezen a kis északi szigeten van egy csodálatos, bensőséges hangulat. Helyi lakosként nagyon örülök, hogy nálunk találhat otthonra ez a rendezvény.” – fogalmazta meg Molnár Levente. Az operaénekes és várhatóan zenekara a fesztivál első napján áll majd színpadra. 

Az összművészeti fesztiválon a dicsőítő koncertek mellett kerekasztal-beszélgetéseken, kiállításmegnyitón és kultúrevangelizációs színházi előadáson is részt vehetnek az érdeklődők. 

„Restartot kap az Isten szava. Élővé válik, mintha egy kosztümös filmet néznénk, amibe szabadon beléphetünk.

Képzeljük el, hogy amikor a tömeg kiabál, hogy »Feszítsd meg, feszítsd meg!«, mi oda tudunk állni, és azt mondani, hogy »Hiszünk benned, Jézus!«. A Dramatizált Biblia előadása során nem lehet kívül maradni. Hihetetlen erővel hat ránk is, akik előadóként a részesei vagyunk.” – mondta el Gável Gellért gitárművész, az Eucharist együttes dalszerzője a Dramatizált Biblia neves színészekből álló társulatával közös produkcióról. 

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Ferenc pápa látogatásához kapcsolódóan összeállt keresztény könnyűzenei formáció ismét színpadra áll: vasárnap este közösen énekelhetjük a szerzőkkel Sillye Jenő, Borka Zsolt és a Gável testvérek dalait. A zenekar tagjai lesznek még: Csiszér László, Nagy Lajos az imperfectum együttesből, továbbá Simon Bence, Sillye Gábor és Sillye Gergely.

A Dicsőítő Sziget fővédnökei: Székely János szombathelyi püspök és Böjte Csaba testvér. A rendezvény támogatója: Szigetmonostor Önkormányzata, a Petőfi Kulturális Ügynökség, a Csíki Sör, a váci Adullám Barlang és Kávézó, valamint a Mármás Büfé.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a fesztivál nem valósulhatna meg az előadók felajánlásai és a résztvevők egyéni anyagi hozzájárulása nélkül,

amelyet előzetesen és a helyszínen is felajánlhatnak majd a hátteret biztosító Göncöl Park Egyesület részére.

A szervezők elmondták, hogy az egyéb hazai keresztény könnyűzenei rendezvényekhez képest szándékoltan magyar előadókat előtérbe helyező keresztény és összművészeti fesztivál részleteiről, a programról és az előadókról a Dicsőítő Sziget hivatalos honlapja, a dicsoitosziget.hu nyújt részletes tájékoztatást.