24 órás dicsőítés a Dicsőítő Szigeten

Isten csodálatos – a Dicsőítő Sziget szíve a 24 órás dicsőítésen dobog

Június 24-én 15:00 órakor az apostagi Ladik együttes szolgálatával kezdődik el Isten egy teljes napon át tartó, szüntelen dicsőítése a Dicsőítő Szigeten. Amíg a színpadokon mintegy 20 előadó koncertjén vehet részt a közönség, a háttérben, ezúttal a szigetmonostori katolikus templomban megállás nélkül folyik a szolgálat. Azokért, akik Istenről beszélnek előadókként, és azokért is, akik őket hallgatják. Tavaly ugyanezen a fesztiválon egyértelmű volt, hogy a rendezvény szíve a 24 órás dicsőítés helyszínén dobogott. Idén sem lesz ez másként: megtapasztalhatjuk, hogy Isten országában, az ő jelenlétében, az Atya gyermekeiként élhetünk.

A szolgáló csapatok az ország minden szegletéből érkeznek: Prazsák László Budapestről, Ladik Apostagról, 3in1 Káposztásmegyerről, Flachner Magdolna Leányfaluból, Bánszki Band Sopronból, Laufer József Vácról, Origo Marosvásárhelyről, Glory Gyergyószentmiklósból, Exodus Sopronból, Dicsőítés Háza Budapestről, Trió Budapestről, Élő Remény Veresegyházról, Dicsőítők Kecskemétről, Szabker Budakalászról, Fügefa Budapestről, Eleven Tűz Szegedről, DKZST Vácdukáról, AVKF Vácról és Budapestről, AcCordis Bicskéről, R.A.N.D.O.M. Projekt a Nyírségből, Gitárosok Érsekvadkertről, imperfectum Budapestről, Uriel Erdőkertesről, Adorate Kalocsáról, a Gável unokatesók fiatal csapata, Szurasenkó Dániel zsidó táncháza Miskolcról.

A szüntelen dicsőítésnek teljes mértékben bibliai alapja és gyökerei vannak. A később királlyá és vezetővé vált Dávid továbbra is dicsőítő maradt. Az idegen nép által elrabolt szövetség ládáját diadalmasan visszaszerzi. De már nem a korábbi szövetség sátrába helyezi el, hanem egy másik sátorba. Itt többé nem véres áldozatot mutatnak be Isten dicsőségére, hanem egy egészen újat.

A király-zeneszerző-dicsőítő megszervezi a levitákat, hogy a „dicséret áldozatát” vigyék az Úr elé.

Külön erre a szolgálatra szent hangszereket készíttet. Új és profi hangszereket, hogy ez a dicsőítés több lehessen, mint bármilyen más zenélés. Ének és zene együtt szólt a szövetség ládája előtt, non-stop, szabályosan, név szerint beosztott rend alapján. Egy perc sem maradt csendben az Úr előtt.

A hagyomány szerint Dávid király által szerzett 5. zsoltárban Dávid az Úr házába léphet Isten jóságából. De vajon hogyan lehetséges ez, hiszen az Úr temploma csak Salamon idejében épült fel. Akkor hová lépett be Dávid? – tehetnénk fel a logikus kérdést. A héber eredetiben a „templomnak” fordított szó „tróntermet” jelöl: egy helyet, ahol a király lakik. Dávidnak tehát bejárása volt Istenhez, oda, ahol Isten van! Vagyis Dávid felismert és megtapasztalt valamit abból, hogy Isten palotájában, más szóval a „mennyben” hogyan is folyik a dicsőítés.

A 22. zsoltárban még többet láthatunk ebből: Isten szent, és Izrael dicsőítésében lakik. Isten „belakja” az ő népének dicsőítését. A menny tehát nagyon közel van hozzánk. Olyasmi ez az egész, mintha egy infrakamerába tekintenénk a dicsőítés során. Megláthatjuk, hogy Isten teljesen velünk van, és az ő országa köztünk van, ahogy Jézus ezt meg is ígérte.

A dicsőítés tehát az a hely, ahol Isten lakik.

Prazsák László a Dicsőítő Sziget 24 órás dicsőítésének lelki gazdájaként régóta fontosnak tartotta, hogy létrejöjjön a szünet nélküli dicsőítés. „Éreztem, hogy Isten azt akarja, legyen egy hely, ahol tényleg folyamatosan, a nap 24 órájában megy az ima. Ez 2008-ban el is indulhatott, és azóta is tart. Az Úr megmutatta, ha ébredést szeretnénk, akkor egyre nagyobb teret kell engednünk az imának és a dicsőítésnek. Szükség van az igehirdetésre is, de az arány nem mindegy. Ott, ahol dicsőítenek és imádkoznak a hívők, leszáll a Szentlélek” – nyilatkozta a dicsőítésvezető.

Hozzátette: „Azt látom, hogy rengeteg templom üresen áll, hatalmas fenntartási költséggel. Nincsenek kellőképpen kihasználva. Van egy-két mise, imaóra, stb. De a legtöbb időben üresen áll az épület.

Minden közösségben át kellene venni a folyamatos dicsőítés vízióját.

Valószínűleg előbb a dicsőítőknek, azután mindenkinek. Szerintem az egész város megváltozna, ha ez minden templomban élő gyakorlattá válna” – mondta korábban Prazsák László.

Szabó Imi szerint a dicsőítő szolgálat elsődleges célja, hogy az emberek szívét a Jóistenhez emeljék és így adjanak hálát neki minden kegyelemért és minden apró csodáért a hétköznapokban. „Ezáltal a problémák is elviselhetőbbek, ugyanis Jézus a kereszthordozásában a mi terheinket is vállára vette.”

Az AcCordis együttes énekese rámutatott: Nagyon nehéz műfaj a keresztény könnyűzene, ugyanis ebben a műfajban előadóként nincs olyan, hogy „én”. „Fontos felismerés, hogy a dicsőítő zenész a nép előtt nem önmagát valósítja meg, hanem Jézus akaratát, és az Istentől kapott talentumaival jót cselekszik és segíti a testvéreket az imában” – emelte ki Szabó Imi.

A Glory Dicsőítő Zenekar tagjai számára a dicsőítés az Istennel való kommunikáció alappillérje és a közösségi lét támaszpontja. A dicsőítés a talentumainkkal meghintett föld, amiből a Szentlélek által öntözött magok hangjegyek módjára növekednek, és mindenki számára gyümölcsöt hoznak. „A Dicsőítő Szigeten való részvétel egy újabb lehetőséget nyújt arra, hogy a lelkünk finomhangolóit újra Isten irányába mozdítsuk. Olyan ez számunkra, mint egy nagy ölelés: adunk is valamit, de kapunk is általa. Hálásak vagyunk Istennek, hogy megalkotta az Ő népét, és együtt, közösen emelhetjük fel az Ő nevét a Dicsőítő Szigeten” – fogalmazta meg igényes képekben Csergő Zsófia a gyergyószentmiklósi Glory Dicsőítő Zenekarból.

Tamás Móni a kalocsai Adorate zenekar szolgálatával kapcsolatban úgy nyilatkozott: „A dicsőítés számunkra öröm afelett, hogy ilyen Istenünk van, letelepedés a létezés Forrásánál, az örök Szépség ragyogásának szemlélése.

Az egyetlen értelmes reakció Isten irántunk való szerelmére. A szolgálatban való részvételt jóleső felelősségként éljük meg, hogy a lehető legjobbat adjuk Annak, aki minden dicséretre méltó” – vallotta meg a dicsőítésvezető.

„A csapat egészére pozitívan hatott a kezdeményezés, hogy tavaly először létrejött a Dicsőítő Sziget Fesztivál, és a hagyomány megteremtéséhez és ápolásához nagyon szívesen hozzájárulunk azzal, hogy egy óra szolgálatot vállalunk a 24 órás szentségimádásból. Ez egy remek lehetőség a működő zenekaroknak, hogy találkozzanak, és egymást váltva folytassák egy helyen, szinte egy időben azt, amit havi vagy heti rendszerességgel a saját közösségeikben is csinálnak: Isten énekkel és hangszerekkel való dicséretét – osztotta meg gondolatait Halász Balázs a Fügefa Zenekar fiatal, ám annál tehetségesebb és elhivatottabb vezetőjeként.

„Istentől való elhívásunk lényege, hogy Isten dicsőítése, a közbenjárás, az imádság egyetlen percre se szakadjon meg, éjjel-nappal szóljon az Úr dicsérete Budapesten. Számunkra a dicsőítés lélegzetvétel, olyan tevékenység, ami az élet elengedhetetlen feltétele. Válasz Isten teremtő, megváltó és megszentelő kegyelmére. Mi mást tehetnénk? Szüntelenül dicsőítjük Őt, minden kegyelem és az élet forrását. Ezt tesszük nagy örömmel idén a Dicsőítő Szigeten is” – fogalmazott Somogyi Tibor, az Őrtüzek Imádság Háza vezetője.

Szöllősi Attila a Ladik csapatából egyszerűen csak így foglalta össze – felettéb találóan – a dicsőítő szolgálat lényegét:

„Nincs jobb érzés, vagy inkább állapot, mint az  egyetlen, a mindenható, a szerető Isten jelenlétében lenni. Külön öröm ezt társaságban megélni. Isten csodálatos.”

Fotó: Gável András/dicsoitosziget.hu