A Dicsőítő Sziget 2023-as eseménye két napon át 20 előadót vonultatott fel.

Isten gyermekei a Dicsőítő Szigeten ünnepeltek – Megtartották a nyáreleji keresztény zenei fesztivált

2023. június 24-25. között rendezték meg a Dicsőítő Sziget összművészeti fesztivált a festői szépségű Szentendrei-sziget Budapesthez közeli településén, Szigetmonostoron. Két napon át szólt a muzsika Isten dicsőítésére. A kimondottan keresztény tartalmú zeneszámok között hallhatóak voltak Petőfi versmegzenésítések. A programot képzőművészeti kiállítás és színházi produkció tette különlegesen színessé és változatossá. Székely János püspök és más előadók, egymástól függetlenül ugyanazt az üzenetet erősítették: az értékeinket Noé bárkájához hasonlóan át kell mentenünk, meg kell védenünk. Ebben segít a család és a Dicsőítő Sziget figyelmünket az örök szépre irányító programjaival és kulturális valamint evagelizációs hídverése által.

Böjte Csaba testvér üdvözlő beszédében kijelentette: „próféták után kiált a világ”. A Dicsőítő Sziget ferences védnöke Keresztelő Szent János, Assisi Szent Ferenc és a magyar szentek példáján arra világított rá, hogy minden kornak megvannak a saját prófétái, akik mi magunk is vagyunk, mindnyájan – utalt Csaba testvér a keresztelésünkkor kapott prófétai küldetésünkre a világban.

Molnár Levente operaénekes Böjte Csaba atya előadását meg-megszakítva egy-egy örök üzenetű művet adott elő a közönség őszinte örömére.

A szombaton fellépő keresztény együttesek a dalaikban nem keresztény üzenetet közvetítő világi zenekaroktól egy pillanatig sem maradtak le sem igényességben, sem hangzásban. A Felvidékről érkezett Crux, a PZM, a gyergyói Glory, Szabó Balázs és a Golgota dicsőítő csapata – kiegészülve Dobner Illéssel és Évivel – a legintenzívebb módon,

egy közös célért álltak színpadra, hogy felemeljék Jézus Krisztus nevét.

Dobner Évi dalai külön a gyermekeket is megszólította, amely a dicsőítő előadó „Altató” című gyerekprojektje ízelítője volt.

A The Sign muzsikája valódi örömzene. Az örök üzenet nemegyszer ügyesen megbújik a dalaik sorai között. Czinke Máté a koncertjük közben jelentette be, hogy a csapattal elérkeztek arra a pontra, hogy nemsokára megjelentetik a kifejezetten szakrális tartalmú dalokból álló új albumukat, amely az implicit helyett sokkal inkább explicit jellegű tanúságtétel lesz Istenről.

A szombat esti záró program előtt Gável András meghívta a jelenlévőket, hogy közvetítsék egymás felé az Atyaisten szeretetét egy áldás formájában. Sokan éppen az atyai szeretet hiányától szenvednek ma a világban – mondta a rendezvény egyik főszervezője. Hozzátette: Istenben a tökéletes Atyát találjuk meg, akit éppen Jézus ajándékozott nekünk. Az előadó ezt a gondolatát az idei fesztivál mottójához igazította:

„Isten gyermekeinek hívnak minket és azok is vagyunk”.

A Dramatizált Biblia színtársulat neves színészekből álló csapata (Zámbori Soma, Háda János, Arany Tamás, Kerekes József, Jászai László, Balogh Anna) az Eucharist együttes közreműködésével a Szentírás valóságába röpítette a közönséget. Az édenkerttől az utolsó vacsora termén át a Getszemáni kertben találhatták magukat a nézők, akik végigkísérték Jézust a Golgotára, a tökéletes szeretetet csodálva.

Az előadások után a zsolzsma befejező imaóráját imádkozták el közösen Dobner Illés, Gável Gellért és Gável András vezetésével.

A programok ezen a ponton ugyan befejeződtek, de a délután elstartolt 24 órás dicsőítés csapatai egész éjszaka Isten jelenlétében énekelték a hála dalait, közbenjárva mindazokért, akik a Dicsőítő Szigeten bármilyen formában részt vesznek.

A vasárnapot Prazsák László családi zenekara indította el. A dicsőítés során a dicsőítésvezető legújabb zenei albumáról is felcsendült néhány, eddig nem hallott ének, amelybe a jelenlévők örömmel kapcsolódtak be.

A Dicsőítő Sziget különleges feladatának tekinti a hídverést a különböző gondolkodású és felekezetű közösségek között. Ennek a küldetésnek a jegyében ült le beszélgetni egymással Megyeri Jonatán rabbi és Székely János püspök. Kérdésekre válaszolva testvéri egységben fejtették ki, hogy a „hitben idősebb testvérek” – a keresztényekhez hasonlóan – Istenre királyként és atyaként tekintenek, amely konklúzió szintén a fesztivál alapigéjét hivatott erősíteni.

A szentmisében Székely János püspök a Dicsőítő Sziget védnökeként a rendezvény küldetését erősítette, amikor azt egy bárkához hasonlította, amely Isten dicsőítése révén átmenti az értékeket a minket körülvevő világban.

Ennek a mentésnek egy különleges helyszíne a család közössége – húzta alá a katolikus főpásztor. A liturgia során az idén 75 éves Ferenczy Rudolf Dax végezte az Esztergomból érkezett Vízivárosi énekkarral és Gável Gellérttel. A keresztény könnyűzene veterán apostolát Gável Gellért és felesége köszöntötte fel a jelenlévők nevében.

A délután jó hangulatát az A Dal 2023 színpadán is remekelt Mocskonyi Dörgő egyszálmagában előadott muzsikája alapozta meg. Ezt követően Dax korábbi szerzőtársával, Diószegi Lászlóval, Dióval – aki éppen ugyanezen a helyszínen évtizedek óta, a fesztiválhoz hasonló értékmentést végez – beszélgetett a szerzői életmű emlékezetes pillanatait felidézve.

A jó idő miatti, pillanatnyi elpilledésből a Miskolcról érkezett Continental Singers fergetegesen dinamikus énekei rázták fel a közönséget, amely kiváló talajt biztosított, hogy aztán a FOURisFive zenekar dalai Isten leheletfinom érintését közvetítsék.

A családi együttes egységesen lopta be magát a közönség szívébe, amely ezáltal egy szív és egy lélek közösségévé formálódott át.

Az 1ső Pesti Rackák koncertjét mindenki várta már, aki egy évvel korábban részt vett a fesztiválon. Ugyan Ferenczi Gyuri és csapata nem ugyanazzal a műsorral érkezett, a Petőfi versmegzenésítések a tavalyi alkalomhoz hasonlóanbemozgatta a produkcióért hálás közönséget.

A Dicsőítő Sziget házigazdájának is tekinthető Eucharist együttes koncertjén a közönség együtt tapsolta és énekelte a már ismert dicsőítő énekeket.

Joshua Aaron „Hodu” című szerzeménye és annak héber nyelven énekelt refrénje kiválóan illeszkedett a kétnapos program szellemiségéhez és a 24 órás dicsőítést lezáró Jézushívő zsidó istendicséretbe, amelynek során sokan még táncra is perdültek örömükben.

https://dicsoitosziget.hu/index.php/2023/07/28/gavel-andras-egymas-testere-tetkozott-bennunket-az-ur/

A jelenlévők nagy örömmel üdvözölték a Ferenc pápa látogatására, a katolikus könnyűzenei előadókból egyesült és „Pápamobil”-nak elnevezett formációt. A csapat jelenlévő tagjai (Sillye Jenő, Borka Zsolt, Nagy Lajos, Sillye Gábor, Sillye Gergely, Csiszér László, Gável András, Simon Bence, Marczell Márton, Gável Gellért) az egységről és a szeretetről tettek tanúságot. Történeteikben felidézték a Kossuth téri esemény emlékezetes pillanatait.

A Dicsőítő Sziget programfolyamát Csiszér László és zenekarának koncertje koronázta meg. A dicsőítésvezető a pörgős dalok közben hangsúlyozta: semmit nem ér a rendezvény, még a Dicsőítő Sziget sem, ha nem Isten van a középpontjában. Kiemelte:

szüntelenül vágyakoznunk kell az Úr jelenlétét. A jelenlévők valóban Isten gyermekeiként teljes szívvel helyeselték ezt.

Az összművészeti fesztivál ideje alatt megtekinthető volt a Balázs András katolikus pap festményeiből álló képzőművészeti kiállítás, amelyet Bukta Norbert festőművész nyitott meg, méltatva a kiállított alkotásokat. A megnyitón közreműködött a ferences Kercza Asztrik gitáron és Havasi Katalin énekművész.

Az eseményt támogatták a fellépő művészek, a váci Adullám Kávézó, a Már-Más Büfé és a Csíki Sör, valamint további nem egy magánszemély, akik számára fontos volt, hogy idén is megvalósulhasson ez az értékközvetítő zenei fesztivál. Ha Isten engedi, találkozunk egy év múlva a Dicsőítő Szigeten, a tanítás befejezését követően nem sokkal!

Fotó: Ferencz Levente