Zenés szentségimádás papi és szerzetesi hivatásokért

A 3in1 zenekar (ejtsd: három in egy) 2022 novembere óta minden hónap első hétfőjén zenés szentségimádásra hívja a közösséget 19:30-tól, a Káposztásmegyeri Szentháromság Plébánián, hogy együtt imádkozzanak papi és szerzetesi hivatásokért. A nemrégiben alakult zenekar tagjai már régóta zenélnek együtt, azonban – köszönhetően többek között az AVKF könnyűzenei kántor képzésének – most kezdenek igazán tudatos zenészekké válni, keresik a helyüket, felelősségüket, feladatukat az egyházban. A szeptemberi szentségimádásról Sillye Gábor, a zenekar vezetője osztotta meg gondolatait.

Tavaly októberben több fórumon is megfogalmazódott, hogy milyen jó volna, ha lenne rendszeresen zenés, dicsőítő szentségimádás templomunkban. Éreztük, hogy szeretnénk ezt elkezdeni és szeretnénk, ha ennek célja is lenne. Mindannyian látjuk, hogy egyházunkban egyre kevesebb a pap és nagyon nehéz a helyzete azoknak, akik ezt a hivatást választják. Éppen ezért úgy döntöttünk, hogy a havi rendszerességű szentségimádás során, minden hónap első hétfőjén papjainkért, szerzeteseinkért és új papi hivatásokért fogunk együtt imádkozni.

Azóta eltelt 10 hónap és nagyon sok szép, lelki élménnyel gazdagodtunk. Az első néhány hónapban azt éreztük, hogy egyre többen vagyunk, hamarosan ki is fogjuk nőni a kis kápolnánkat. Utólag visszanézve örülök, hogy ez csak most szeptemberben történt meg.

A zenei szolgálatban számomra fontos, hogy mindig tudatosítsam magamban, ez nem rólam szól, nem az a fontos, hogy én gitározok vagy más, így itt is mindig figyelnem kell, hogy az emberek nem miattam, miattunk jönnek, mi csak hangszerek vagyunk Isten kezében.

Két hete volt a 11. ilyen alkalom. A tanév kezdetén kézenfekvőnek tűnt, hogy most különösen is a kispapokért és az őket vezető atyákért imádkozzunk. Meghívtuk Dr. Csépányi Gábor atyát, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Érseki Papnevelő Intézetének Spirituálisát. Nagy örömünkre Gábor atya nemcsak elfogadta a meghívást, de magával hozta a szeminárium négy elsőéves kispapját, akikkel évkezdő lelkigyakorlaton voltak Dömösön. A szentmisén – amit szintén erre a szándékra mondtak az atyák – és a szentségmádáson is együtt énekelt a templom közössége. A végén a legnagyobb élmény számomra az volt, ahogy a jelenlévő kispapok megköszönték, hogy ennyien imádkoznak értük.

Gábor atya, aki, az orvosi diploma megszerzése után döntött úgy, hogy a lelkek gyógyítója lesz és maga is a káposztásmegyeri lakótelepen nőtt fel, magáénak érezte a hétfői evangélium szavait:

Biztosan ezt a mondást szegezitek majd nekem: »Orvos, gyógyítsd önmagadat!« A nagy tetteket, amelyeket – mint hallottuk – Kafarnaumban végbevittél, tedd meg a hazádban is!” Majd így folytatta: „Bizony, mondom nektek, hogy egy próféta sem kedves a maga hazájában (Lk 4, 23-24).

Beszédében kiemelte: „Papként ez az ige szembesít a küldetésemmel. Azért küldött, hogy örömhírt, a foglyoknak szabadulást vigyek – vagyis, hogy gyóntassak. És azért, hogy hirdessem: ami valójában történik, sokkal több annál, amit látunk.

Ezt a többletet a hit szemüvegén keresztül fogjuk látni, amikor közel engedjük magunkhoz Őt, az Urat. Amikor megengedjük neki, hogy Ő dolgozzon bennünk. Ez sokszor megrendültség érzéssel járhat, de ne féljünk ettől! Jó néha megállni és rácsodálkozni az élet szépségére, vagy éppen drámájára. De főleg arra, hogy Ő soha nem hagy el: az életben, a halálban, mindig jelen van.

Köszönjük mindenkinek, akivel együtt imádkozhattunk az elmúlt hónapokban, hisszük, hogy amit csinálunk, a Szentlélek ajándéka, és az imáinknak tényleg van hatása! Hívunk mindenkit, imádkozzon velünk továbbra is. Várunk szeretettel a következő alkalommal, október 2-án! Minden információ megtalálható a 3in1 zenekar Facebook oldalán, emellett kottákat, felvételeket is tervezünk megosztani a következő hetekben, így érdemes követni minket. Akinek pedig még szabad a naptárja október 20-án, péntek este, azt szeretettel várjuk zenekarunk első önálló koncertjére is!

Sillye Gábor

(Fotók: Maklári Kinga)