Ferenc pápa miséje előtténekelnek a katolikus könnyűzenei dicsőítők a Kossuth téren, 2023. április 30-án. Fotó: Lambert Attila

Keresztény könnyűzene a Magyar Zene Házában

2023. szeptember 24-én a Magyar Zene Házában keresztény könnyűzenei találkozót szerveznek Kárpát-medencei Egyházi Könnyűzenei Ünnep címmel, a hazai és a határontúli magyar zenekarok számára. Az ünnepi esemény keretében köszöntik 75. születésnapjuk alkalmából a hazai keresztény könnyűzene két veterán apostolát, Sillye Jenőt és Ferenczy Rudolfot az egyházért és az ifjúságért tett szolgálatuk elismeréseképpen. Emellett örömzenélésre és kerekasztal-beszélgetésekre is sor kerül majd egyebek mellett a tavaszi pápalátogatás emlékeinek felelevenítésével és az ott fellépő néhány résztvevő megszólaltatásával, valamint a magyarországi keresztény könnyűzene oktatási projektjeinek bemutatásával és azok jelenlegi helyzetének és hatásfokának értékelésével. Fellépnek a többi között a szegedi Eleven Tűz zenekar, a PZM, A Pünkösdi Zenei Misszió csapata, a Kossuth téri pápai szentmise katolikus könnyűzenészekből egyesült, azóta „Pápamobil” néven emlegetett fúzió néhány meghívott zenésze.

A hazai keresztény könnyűzene, azon belül is a katolikus egyházi és liturgikus könnyűzeneaz ötvenes években már elindult, és jellemzően Szilas Imre Mátyás-templomi szentmiséjének emlékezetes bemutatójához datálódik.

A műfaj átélte a kommunizmus ateista diktatúráját, amelyben ez a zene erőt adott a hit radikális megélésében.

Jelen volt és virágzott a rendszerváltás idején, és a valódi szabadság – de nem a liberális szabadosság és a relativizmus diktatúrájának – hírnöke és zenei prófétája lett. A nyugati popkultúra végeredményben pedig jótékonyan járult hozzá ahhoz, hogy a hazai stílus előadói a világi témákat feldolgozó, profán könnyűzene igényes és egyenrangú alternatívájává válhatott.

Míg kezdetben a földalatti, mozgalmi alapon történő szerveződés jellemezte a zenei stílus körüli életet, később a keresztény üzenetű megszólalások kiléptek a világba az evangélium üzenetével. A zenei igényesség a keresztény üzenet befogadásának kritériuma lett. A silány és jellegtelen, avitt zene képtelen volt széles rétegeket megszólítani. Emiatt – és az Istennek szentelt dicsőítés méltósága miatt is –

a keresztény könnyűzene művelői nem legyinthettek tovább az igényes megformálásra a lelkiség köntöse mögé bújva.

Szükségessé vált tehát a zenei és liturgikus képzések elindítása, az előadói képességek fejlesztésének elősegítése, nem utolsó sorban a dicsőítésvezetés lelkületének átadása. A hazai oktatási projektek képviselői ezért ülnek majd le egy kerekasztal köré.

A másik beszélgetés témája a és címe: a Gitáros zene a pápalátogatásokon 30 éve és ma. Borka Zsolt, Nagy Lajos, Sillye Jenő és Varga Attila beszélnek korábbi és közelmúltbeli emlékeikről.

Hatalmas hiányt pótol tehát a Kárpát-medencei Egyházi Könnyűzenei Ünnep rendezvénye a Magyar Zene Házában, méltó helyen bemutatva az idehaza 60-70 évvel ezelőtt elindult zenei stílust és korábbi, illetve jelenlegi művész előadóit.

Fotó: Lambert Attila