Mi nem háborúzni akarunk, hanem életeket menteni – elkezdődött a 40 nap az életért imaszolgálat Vácott

2023. szeptember 27-én a reggel 8:00 órakor kezdődő szentmisére a váci Karolina kápolna megtelt hívekkel, amelyet Marton Zsolt váci püspök mutatott be Rolik Róbert egyházmegyei családreferens atyával közösen. Idősebbek és fiatalok közösen imádkoztak azért Istenhez, hogy a megfogant emberi életek megszülethessenek. A 40 nap az életért imához, böjthöz és jelenléthez bárki csatlakozhat. A megadott elérhetőségeken jelentkezni lehet a váci Jávorszky Ödön Kórház Járóbeteg Szakrendelője előtti parkban tartott imaszolgálatra a szeptember 27. és november 5. közötti időszakban. A nemzetközi imaszolgálat során a világ több mint 60 országában, több mint 1 millió önkéntessel, 30 kampány eredményeként többmint 20 000 baba megszülethetett, több mint 200 egészségügyi dolgozó megtért és több mint 100 abortuszközpont bezárt. A szervezők szándéka, hogy Vácon is segíthessenek a válsághelyzetbe került édesanyáknak, hogy merjék az életet választani, azaz az áldást maguk és megszületni akaró gyermekük számára.

„Nagy öröm és ajándék, hogy ilyen szép számban együtt vagyunk, bekapcsolódva az imafolyamba. Valaki úgy nevezte, hogy imahadjáratba. De mi nem háborúzni akarunk, hanem életeket menteni” – mondta Marton Zsolt váci püspök a szentmise bevezetőjében. A főpásztor rámutatott: azért imádkoznak, hogy a megfogant gyermekek megszülethessenek, illetve az őket körülvevőkért és az egészségügyi dolgozókért is, hogy mindannyian az élet oldalára álljanak. Ebben szeretnének ők eszközök és segítők lenni Isten kezében, amelyhez

bátorságot, szelídséget, odaadást és türelmet

kért minden résztvevőtől.

A napi evangéliumhoz kapcsolódóan a homíliában a megyéspüspök kijelentette: az apostolok küldetésének folytatói vagyunk. Istentől kapnak hatalmat Jézus tanítványai, amelyet a bátorság és a szelídség ereje jellemez, hogy az örömhírt valódi örömhírként, az üdvösség üzeneteként hirdessék a világban. Mi is küldetést kaptunk Istentől, hogy az evangéliumot hirdessük, az életet szolgáljuk és azt védjük meg az imádságon és a beszélgetéseken keresztül. „Ha az Isten életet ad, akkor megadja a lehetőségét annak is, hogy nem csak megfoganjon, hanem világra jöjjön és fölnevelkedhessen” – jelentette ki a Magyar Katolikus Püspöki Kar családokért felelős püspöke.

„Valami új kezdődik most el: egy újjáépítés, éppen úgy, mint a babiloni fogság után, amikor újjá kellett építeni a templomot és azzal együtt a vallási életet. A 40 nap az életért imaszolgálattal mi is azt szeretnénk, hogy példát tudjunk adni – szelíden, de magabiztosan és bátran –,

hogy igenis az élet megfoganhasson, megszülethessen és kibontakozhasson”

– magyarázta Marton Zsolt Páli Szent Vince ünnepén, akinek tevékenysége révén végül elindulhattak az irgalmasrendi kórházak szerte a világon, hogy az elesettekről gondoskodjanak.

A katolikus püspök a szentmise végén elárulta, hogy már idén januártól egy imaközösséget indítottak el, hogy közösen forduljanak Istenhez más felekezetű keresztényekkel összefogásban. A csoport tagjai kurzuson is részt vettek, ahol életvédelmi szakemberek osztották meg velük ismereteiket. Marton Zsolt szeretettel buzdította az imaszolgálatban résztvevőket, hogy vállalják fel, hogy nem tökéletesek, de bátran, szelíden és türelemmel beszélgessenek az őket megszólítókkal. Készüljenek fel az esetleges támadásokra is.

„Az élet ellensége már támad bennünket, mondván, hogy ítélkezni akarunk mások felett,

ahelyett, hogy valós segítséget adnánk nekik. Ilyenkor ne ijedjünk meg, hanem inkább imádkozzunk értük” – mutatott rá Marton Zsolt az imaszolgálat lehetséges lelki attitűdjére. A katolikus püspök és a 40 nap az életért imaszolgálat aktivistái a szentmisét követően közösen kezdték meg a szeptember 27-től november 5-ig tartó közbenjáró imaakciót.

Forrás: Váci Egyházmegye/Szent István Intézet