Dramatizált Biblia

„Betlehembe ne menjünk…” – idén Szentendrén is találkozhatunk Jézussal

2023. december 21-én, 18:00 órakor kerül bemutatásra a „Tégy engem békéd eszközévé” című zenés színpadi produkció Szentendrén, a Ferences Sportcsarnokban. A „Fájdalmak Férfia” című, virágvasárnapi passió folytatásaként újra összeállt a Dramatizált Biblia és az Eucharist együttes, hogy ezúttal Jézus Krisztus születésének töténetét mutassa be a Biblia szavának tolmácsolása által – művészi intonációval és a zene eszközével. Az előadásban olyan neves színművészek alakítását láthatjuk, mint Zakariás Éva, Háda János, Vándor Éva, Zámbori Soma és mások. Az Eucharist együttest pedig a Trüffel Quartet vonósnégyes erősíti majd igényes játékával. Az elhangzó bibliai szakaszok között Gável András és Gável Gellért Istent dicsérő dalai csendülnek fel. Az előadás szorosan kapcsolódik a ferences évfordulóhoz: Assisi Szent Ferenc 800 évvel ezelőtt állította fel az első „betlehemet” Greccio remetebarlangjában. Az előadásra előzetes regisztráció szükséges (ferencesgimnazium.hu).

Karácsony előtt nem sokkal, az adventi készület utolsó napjaiban újra közösen láthatjuk a színpadon a Dramatizált Biblia neves színészekből álló társulatát és az Eucharist együttest. A művészek ezúttal a karácsony eredeti történetét jelenítik meg előttünk. Mindezt díszletek és jelmez nélkül. A művészi intonáció és a szent szövegekre reflektáló zene révén varázsolják elénk a Biblia világát.

Az édenkerti bűnbeesés történetétől kezdve újra átélhetjük Isten helyreállító szeretetének történelmet átíró folyamát. Hallhatjuk az mennyei ígéret okán előre ujjongó prófétákat, akik megjövendölték a Messiás születését. Szemünk előtt láthatjuk és szinte a történet résztvevőiként élhetjük át, amint Gábor angyal „udvarol” a názáreti lánynak, aki alázattal igent mond a vakmerő küldetésre. Ott tanyázhatunk a legelő pásztoraival, és

bennünk is fölzenghetnek az égi „Gloria” dicsőséges hangjai, hogy végül közösen térdeljünk a pólyába takart és jászolba fektetett újszülött előtt.

Assisi Szent Ferenc diakónusként, Isten megismerésének vágyától hajtva, 1223 adventjének időszakában, Grecció egyik barlangjában megjelenítette Jézus születésének élő betlehemi helyszínét. A legenda szerint a rendalapító szemei előtt valóban megjelent Jézus kisded formájában. Ez volt az az első betlehemállítás, amely forrása és gyökere lett a mai napig tartó karácsonyi hagyománynak az egész világon.

Ehhez a sokszáz éves hagyományhoz kapcsolódik az Eucharist együttes és a Dramatizált Biblia december 21-i előadása Szentendrén – nem véletlenül a ferences rend támogatásával és a Ferences Gimnázum sportcsarnokában.

„Betlehembe ne menjünk, föltaláljuk jelen e szent oltáron s magasztaljuk…” – foglalja össze Szent Ferenc lelkiségét a közismert magyar karácsonyi ének. Az eucharisztikus szemlélet ezért elválaszthatatlan Karácsony ünneplésétől, amikor az isteni Ige megtestesült.

A „megtestesülésnek” lehetünk részesei a „Tégy engem békéd eszközévé” című karácsonyi színpadi produkció során.

Az igei szakaszokat hallva, valóságosan jelenik meg előttünk a bibliai esemény. A történet résztvevői leszünk, amely után pozitív módon változhat meg az életünk Isten szeretetének érintése miatt. Nem véletlenül csendülnek majd fel az istendicséret könnyűzenei stílusban komponált hálaénekei. Észrevétlenül a béke követeivé válunk a világban, miután Jézus Krisztus betlehemi jászolától hazatérünk.

Az esemény a hazai Greccio 800 program részeként valósul meg a Dicsőítő Sziget, a Ferences Rendtartomány és a Ferences Gimnázium támogatásával.

Az előadásra előzetes regisztráció szükséges.

A támogatói jegyek megvásárlásával az oktatási intézmény fenntartási költségeihez is hozzájárulhatunk. Bővebb információ a rendezvénnyel, az előzetes regisztrációval, a parkolással és a jegyekkel kapcsolatban a ferencesgimnazium.hu oldalon kapható.

Fotó: Nehézy László/Dicsőítő Sziget