Ölelj át szavak nélkül – Bemutatták Takács Antal misekompozícióját

2023. november 12-én a Fóti Szeplőtelen Fogantatás-templomban mutatták be Takács Antal misekompozícióját szimfonikus-rockzenei stílusban. A műemlék templom zsúfolásig megtelt hívekkel, helyiekkel és messzebbről érkezett érdeklődőkkel. A vasárnapi szentmisét Sebők Sándor atya mutatta be. A hazai keresztény könnyűzene bölcsőjénél már bábáskodó atya korábban így nyilatkozott: „A keresztény könnyűzene segít, hogy kialakuljon a közösség, amely ma az egyetlen esély a megmaradásra.”

Az állandó részek hűen követték a szentmise liturgikus szövegét. A válaszos zsoltár éneklése különleges módon és újszerű dallamtónussal kapcsolt be minden jelenlévőt az imádságba.

A templomi, akusztikus környezetben az elektromos hangszerek hangereje és a könnyűzenei stílus talán a megszokottnál erősebbnek hatott. De még így sem nőtte túl az ünnepi orgona által kiadott decibelek mértékét.

A zeneszerző dallamai, és a változó részek liturgiához illeszkedő, mégis mai megfogalmazású tematikája volt az, amely felrázott minden jelenlévőt a megcsontosodott egyháziasság közösséget befüllesztő rutinjából.

Az ősbemutató különösen szívet érintő pillanata volt az áldozás és a közben hallható ének, amely olyan közvetlenséggel és szeretettel szólította meg az élő Jézust az Oltáriszentségben.

A szentmise nyitó énekében már kifejezésre került a személyes találkozás vágya az Élő Kenyérrel, és ez a kívánság valósággá vált a communio pillanatában.

Egy mély és őszinte leborulásként, mintegy a római százados alázatosságát visszhangozva fogalmazza meg Takács Antal, hogy az emberi méltatlanság ellenére meghívja Jézus Krisztust a saját életébe.

És itt egy pont után elfogynak a szavak… Maradnak a hangszerek, a szólógitár veszi át a szót, hogy az emberrel egyesülő Istent dicsőítse:

Jézus pedig szavak nélkül ölelt át mindenkit – a fóti ősbemutatón is.

A szentmise kivonulási éneke emiatt a találkozás miatt szólhatott a szívből szóló háláról Isten hatalmas, soha el nem múló szeretete iránt: Hála, hála, Istennek legyen hála! Azért is, hogy ilyen módon is dicsérhetjük az ő szent nevét…

Aki lemaradt volna, annak örömhír, hogy még két alkalommal van esély részt venni, és meghallgatni Takács Antal misekompozícióját ebben a zenei felállásban. Az összevont zenei fúzió tagjai: Borka Zsolt – gitár, ének; Huszák Zsolt – gitár; Lotz András – dob; Sillye Benedek – szólógitár; Sillye Gábor – basszusgitár, ének; Sirák Zsófia – billentyű, ének; Takács Antal – zongora, ének; 40 fős kórus és szimfonikus zenekar. Vezényel: Sillye Gergely.

Fotó: Nagy Lajosné Katalin