Hideg zuhany férfiaknak – újra indul az Exodus 90

2024. január 1-jén elindul az „Exodus 90”, amely egy 90 napos lelki utazás férfiaknak. A lelkigyakorlat hatékonyan segít a férfiaknak abban, hogy megtapasztalják a test és a lélek nagyfokú megtisztulását. Ez alkalmassá teszi őket arra, hogy elfogadják Isten ajándékát: a szabadságot. A keresztény férfiak „bátorságpróbája” három pillérre épül: ima, aszkézis és testvériség. Három olyan fogalom, amely vagy hiánycikk manapság, vagy amelyre a legkevesebb idő jut, mert minden más fontosabbnak látszik. Egyszóval olyan kapaszkodók, amelyek nem kifejezetten nevezhetők a sikeres férfi elfogadott támaszainak. És mégis…

Az „Exodus 90” programot egy horvát szerzetes pap dolgozta ki, és a hétköznapi megszokások köréből való „kivonulásra” hív. Pszichológiai kutatások szerint legalább kilencven napra van az embernek szükség ahhoz, hogy egy új szokás meggyökeresedjen az életünkben.

Az imádság, az aszkézis és a testvéri férfiközösség olyan értékek, amelyeket valóban gyakorolnunk kell ahhoz, hogy az életünk részei lehessenek.

Aki nekivág a programnak, mindennap elolvas egy megadott igeszakaszt a Kivonulás könyvéből. Mintegy jelét adja annak, hogy szabaddá akar válni éppen úgy, mint a szolgaság házából kivonuló és az ígéret földje felé vándorló Izrael.

Az önmegtagadás és a céltudatosan vállalt aszketikus életmód segít, hogy a résztvevők jobban képesek legyenek meghallani Isten hangját az életükben.

Csak hideg vízben zuhanyoznak, megtartóztatják magukat az alkoholtól

és az édességtől, étkezési időn kívül nem esznek semmit, nem néznek tévét, filmeket, valamint lemondanak minden más hasonló szórakozásról.

A közösség megtapasztalása hetente segít a kitartásban, és erősíti a bajtársiasságot egymás között. A közösen vállalt célok, a sikerek és a kudarcok megosztása olyan sziklaszilárd csoportokat alakít ki Isten kegyelméből, ahova később is jó tartozni, és amely barátságokra valóban lehet építeni.

„Mindhárom pillér a keresztény élet lényeges eleme. Éppen ezért a lelkigyakorlat elvégzéséhez mindhárom pillér alázatos vállalása szükséges” – olvasható az exodus90.hu oldalon, ahol bőséges információ található a keresztény férfiaknak szóló különleges programról.

2023. december 8-án 20:00 órai kezdettel Böjte Csaba ferences testvér osztja meg tanácsait az Exodus lelki tréning januári elkezdésével kapcsolatban. Az online bevezető információt nyújt kezdők és haladók számára egyaránt, valamint tapasztalatcserére és tanúságtételre is lehetőséget biztosít. Az alkalomhoz itt lehet csatlakozni online.

Fotó: pxhere