Betlehem veled – az Eucharist együttes és a Dramatizált Biblia Európa Kulturális Fővárosában zárja az évet

2023. december 30-án, este 19:00 órakor a megújult pompájában tündöklő Veszprémi Székesegyházban kerül bemutatásra a „Betlehem veled” című színpadi mű az Eucharist együttes és a Dramatizált Biblia neves színészeinek közös előadásában, a Trüffel Quartet közreműködésével. A produkció ingyenesen látogatható, a résztvevők önkéntes adományaikkal a rászorulók javára adakozhatnak. Az előadás december 21-i, szentendrei dupla előadásának jó híre bizonyosan sokakat vonz majd a balaton-felvidéki régióból és távolabbról egyaránt. A karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó darab különlegessége, hogy szervesen illeszkedik a Greccio 800 évfordulóhoz, ugyanis Assisi Szent Ferenc 1223-ban állította fel a mai értelemben vett klasszikus betlehemi jászolt.

A Greccio 800 évfordulóhoz kapcsolódó előadás december 21-én kétszer is teltház előtt került bemutatásra a szentendrei Ferences Sportcsarnokban: délelőtt a diákoknak adták elő a produkciót, este pedig mindenki másnak, szülőknek, az iskola támogatóinak és a messzebbről érkező vendégeknek. A támogatói jegyekből befolyt összegekkel Böjte Csaba testvér missziójához járultak hozzá a résztvevők.

A diákok délelőtti előadásán a fiatalok is szabadon léphettek a Biblia eléjük festett, valódi világába. A fináléban fiatalosan ki is fejezték hálájukat az előadók felé: apró mécsesekként bekapcsolták mobiltelefonjuk lámpáját, és azzal integettek. Kézzel foghatóan megtapasztalhatóvá vált, hogy a hit hallásból ered, és Isten kezében milyen fontos eszköz a zene és a színművészet eszközével megjelenített Isten szava.

Az esti előadás, noha ugyanarra a forgatókönyvre valósult meg, mégis egészen más és különleges atmoszférát varázsolt a sportcsarnokba. Aki jelen lehetett átélhette, hogy az Örömhír üzenete ott is célba ért.

Ahogyan a Szent István Bazilikában bemutatott virágvasárnapi Passiót követően, úgy most is azt lehetett érezni, hogy

az Ige valóban átmos mindenkit: hallgatóságot és előadót egyaránt. És ez több, mint a művészi előadás gyümölcse, itt Isten munkálkodott.

Gável András, az Eucharist együttes vezetője az előadás után elmondta: „Valójában hatalmas menet vége volt a dupla előadás a ferenceseknél. Adventben rengeteg helyre hívtak bennünket. Jó pár iskolába is eljuthattunk, ahol szintén megnyíltak a diákok Isten szeretete előtt. Szóval nagyon jó volt ezt végigcsinálni, de el is fáradtunk benne. Testileg, mert lelki-szellemi értelemben frissebbek voltunk, mint valaha. Ilyenkor az ember valóban a lényeget látja karácsony ünnepében: Jézus lesz a valódi ünnepelt az Ő születésnapja alkalmából” – mondta az énekes.

Az előadó hozzátette: „A szentendrei alkalom során különleges erővel élhettük át az Ige erejét. Úgy is mondhatnám, hogy az »Ige testté lett« konkrétan mibennünk.

Ezzel a lendülettel készülünk a Szent Család vasárnapjának vigíliáján tartandó következő, Betlehem veled című előadásunkra a Veszprémi Székesegyházban.

Hatalmas megtiszteltetés számunkra, hogy idén másodszor is elvihetjük a művészetünket a Veszprémi Várba, ezúttal konkrétan a csodálatos szépségű, felújított székesegyházba. Az pedig, hogy Európa Kulturális Fővárosába eljuthatunk a Dramatizált Biblia, az Eucharist együttes, valamint a Trüffel Quartet előadásával, jól jelzi, hogy a karácsony kapujában, Szentendrén már bemutatott

színpadi produkció különleges művészeti értéket képvisel.

Kérjük, segítse szolgálatunkat az alábbi számlaszámon:
Kedvezményezett: Göncöl Park Egyesület
Bankszámlaszám: 51500003-11012627-00000000

Fotó: Tóth András