Stabat Mater a Bazilikában – az Eucharist és a Dramatizált Biblia közös előadása a nagyhét kapujában

2024. március 25-én este 20:00 órai kezdettel mutatják be a Stabat Mater című zenés színpadi előadást a Szent István Bazilkában, az Eucharist együttes, a Trüffel Quartet és a Dramatizált Biblia társulatának tagjainak közreműködésével. Az esemény az egy évvel ezelőtti, Fájdalmak Férfia című virágvasárnapi passió folytatásának is tekinthető. A színészekből és zenészekből álló művészeti fúzió a közelmúltban a Greccio 800 évfordulóhoz kapcsolódva adta elő a Betlehem veled című karácsonyi, zenés-bibliai darabot a Szentendrei Ferences Gimnázium Sportcsarnokában, illetve a felújított pompájában tündöklő Veszprémi Székesegyházban, Európa Kulturális Fővárosának egyik kiemelt záró programjaként.

A Stabat Mater lényegében egy beleérző siralomének, amely Szűz Mária, Jézus Krisztus édesanyja fájdalmain keresztül igyekszik átélni a megváltás művét. A konkrét középkori ének szerzőjének Jacopone da Todit tartják. A himnusz első sora latinul Stabat Mater dolorosa, amely a megváltó keresztje alatt álló édesanya fájdalmaira utal. A Fájdalmas Anyáról szóló himnusz, illetve szekvencia sok zeneszerzőt és költőt megihletett.

Az Eucharist együttes és a Dramatizált Biblia színészekből álló társulata ezúttal nem konkrétan a középkori költeményt adja elő egy új köntösben, hanem átveszi annak szemléletmódját, következetesen a Biblia igei helyeire alapozva.

Jézus Krisztus szenvedéstörténetét az ő édesanyja szemszögéből éli át, követve a „Hétfájdalmú Szűzre” vonatkozó vallási és kulturális hagyományt.

A Fájdalmas Anya átélt, Bibliában is szereplő kínjai jelennek meg tehát a Jézus Krisztus passióját bemutató előadásban. A színészi alakításokban a művészi intonáció segítségével lehetünk majd jelen az angyali üdvözlet titkos jeleneténél, találkozhatunk Simeonnal, aki megjövendöli, hogy Mária szívét „is tőr járja át”, együtt keressük a szülőpárral a jeruzsálemi templomban tanító 12 éves gyermeket, de hallhatjuk a felnőtt Jézus kiterjesztett családi állásfoglalását is mindazokra, akik az ő Atyja akaratát megteszik, végül mi is átkarolhatjuk az anyát a kereszt tövében, ahol

az ő Fia a mi testvérünkké is lett, az anya pedig a mi édesanyánkká ugyanabban a pillanatban, hiszen a megváltás révén mindannyian az Atya gyermekei lettünk Krisztusban.

Az elhangzó igei szakaszok és dramatizált dialógusok zenei aláfestést kapnak, amelyek erősítik a drámai jelleget és segítik a megértést. Az énekelt zenei darabok pedig a ma emberének nyelvezetével reflektálnak az elhangzott szövegekre, megadva mindannyiunk lehetséges feleletét Isten szeretetére.

Az Eucharist együttes könnyűzenei felállása kiegészül a Trüffel Quartet vonósnégyes bársonyos zenei köntösével, amelynek révén még jobban átélhetjük majd az isteni szeretet és az emberi fájdalom drámai valóságát a Szent István Bazilika mindent bearanyozó, a liturgikus időszaknak megfelelő üzenet emelkedett „díszleteinek” tündöklő ragyogásával.

Érdemes tehát megajándékoznunk önmagunkat a Szent István Bazilika és a Göncöl Park Egyesület mindenki számára nyitott, lélekemelő programjával, amely ingyenes lehetőséget nyújt, hogy a Nagyhét elején, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén éppen Mária, Jézus anyja szemén keresztül élhessük át Jézus Krisztus minden emberért önként és szeretetből vállalt szenvedését és megváltó kereszthalálát.

A kulturális és lelki esemény 2024. március 25-én 20:00 órakor kezdődik. A belépés díjtalan.

Önkéntesen átutalt adományainkkal támogathatjuk a megvalósuló produkció anyagi hátterét biztosító Göncöl Park Egyesület jelenlegi költségeit és a szervezet további tevékenységét, hogy hasonló, értékhordozó előadások a jövőben is megvalósulhassanak.

Fotó: Dicsőítő Sziget/Nehézy László