Szívünk együtt dobbanjon – Dicsőítő Sziget a nyár legelején

2024. június 23-án harmadik alkalommal rendezik meg a Dicsőítő Sziget keresztény könnyűzenei fesztivált a Budapesthez közeli Szigetmonostoron. Idén nyolc előadó koncertjével, mintegy 24 további formáció közreműködésével, zenés szentmisével és istentisztelettel, pódiumbeszélgetéssel várják az érdeklődőket az utolsó tanítási hét vasárnapján, reggel 9:00 órai kezdettel. A lassan hagyományosnak nevezhető, nyáreleji fesztivál különlegessége, hogy keresztény és világi előadók egyaránt színpadra állnak, akik hasonlóképpen az örök szépségből merítik ihletüket. Az idei rendezvény mottója: „Szívünk együtt dobbanjon”. A festői szépségű Szentendrei-sziget és az el nem múló értékeket közvetítő muzsika valódi kikapcsolódást ígér minden generáció számára, rögtön a vakáció kezdetén.

A hazai keresztény könnyűzene bő félévszázados múltja, jelene és jövője megjelenik a Dicsőítő Sziget programjában. Valódi zenei csemegének ígérkezik az újra színpadra állított, Sillye Jenő és néhai Kovács Gábor papköltő Szonettkoszorú című darabja, amelyet a keresztény könnyűzene veterán apostola, Sillye Jenő gyermekei, unokái és barátai adnak elő.

Az eddigi fesztiválokhoz hasonlóan a katolikus mellett, más keresztény felekezetek előadóinak koncertjét is élvezhetjük.

Fellépnek:

Kertész Tamás és a R.A.N.D.O.M. Projekt csapata, Szurasenkó Dániel rabbi és a Hamassiach messiáshívő zsidó band, Nagy Lajos és az imperfectum együttes, az egy éve hivatalosan is elindult 3in1 (Három in egy) zenekar, Fóris Rita és az újra visszatérő és különlegesen kedvelt családi zenekaruk, a Fourisfive, a Gável testvérek sokak által énekelt és szeretett dalait előadó Eucharist együttes. A Dicsőítő Sziget koncertfolyamát Borka Zsolt és a Borka Band nagykoncertje koronázza meg a keresztény könnyűzenében is méltán híres előadó olyan szerzeményeivel, amelyek hidat képeznek a közönség „templomajtón belül és az azon kívül álló” tagjai között.

Június 22-én, a fesztivál előnapján, 17:00 órától kezdődik a 24 órás dicsőítés Szigetmonostor ikonikus külsejű templomában. Közel 24 csapat, az ország akár legtávolabbi szegleteiből érkezik. Arra vállalkoztak, hogy Isten szeretetéért adjanak hálát egy teljes napon keresztül, szünet nélkül, folyamatosan. A résztvevő csapatok által önkéntesen vállalt

„dicsőítő maraton”

elsődleges célja Isten imádása az ő jelenlétében. Emellett kiváló lehetőség, hogy a különböző zenekarok találkozzanak egymással. Kölcsönösen megosztják saját szerzeményeiket, ezáltal is felpezsdítve a hazai keresztény könnyűzenei életet.

A vasárnap reggeli istendicséret során a Prazsák Family családi zenekar szolgál majd. Ezt követően, 10:00 órakor izgalmas és őszinte pódiumbeszélgetés kezdődik, amelynek címe: „Mit mond a Lélek az egyházaknak”. Kindelmann Győző a Szeretetláng Mozgalom képviseletében, az Imádság Háza dicsőítő lelkiségét élő Prazsák László, valamint Gájer László katolikus pap, egyetemi tanár megosztott gondolatai várhatóan rámutatnak majd a tényre: a

Szentlélek ugyanarra vágyik mindenhol, a kérdés, hogy ezt észrevesszük-e.

A vasárnapi istentisztelet és szentmise 11:00 órakor veszi kezdetét a református templomban és a fesztivál nagyszínpadán, egyidőben, párhuzamosan. A katolikus szentmisét Martos Levente Balázs püspök mutatja be. Eközben a liturgikus zenei szolgálatot a soproni Exodus Worship könnyűzenei dicsőítő csapata látja el Tiboldi Ákos vezetésével.

A fesztivál ingyenesen látogatható mindenki számára. A rendezvényt lehetőségünk van már most ezen a linken vagy a helyszínen támogatni. Az étkezésben segítségünkre siet a fesztivál helyszínére kitelepült váci keresztény Adullám Barlang és Kávézó változatos étel- és italkínálata. A gyerekeket bábszínház és játszóház várja, így a Dicsőítő Sziget fesztivál programjai a család apraját és nagyját egyaránt rabul ejti.

PROGRAM:

Június 22.

17:00: 24 órás dicsőítés kezdete (Szentháromság-templom)

Június 23.

9:00 Reggeli dicsőítés – Prazsák Family

10:00 Pódiumbeszélgetés – Gájer László, Kindelmann Győző, Prazsák László

11:00 Szentmise / Istentisztelet – Martos Levente Balázs püspök, Exodus

12:30 Sillye-Kovács: Szonettkoszorú

13:10 R.A.N.D.O.M. Projekt

14:00 Hamassiach

14:50 imperfectum

15:40 3in1

16:30 Fourisfive

17:30 Eucharist

19:10 Borka Band

Fotó: pxhere