A Nagymarosi Ifjúsági Találkozó megújulhat – szerinted hogyan

Itt a lehetőség, hogy ötleteinkkel segíthessük a közel félszázados Nagymarosi Ifjúsági Találkozó megfiatalodott szervező csapatát a megújuláshoz szükséges új (esetleg megőrizendő) utak megtalálásában. Gável Klára, Hadi Ferenc ősi szervező unokájaként, az Eucharist együttes dalszerzőinek unokahúgaként illetve nagymarosiként, különösen kötődik a dunakanyari ifjúsági találkozókhoz és az igényes hazai keresztény könnyűzene bölcsőjének nevezhető zenei-lelki programhoz. Immár szervezőként szívén viseli a rendezvény sorsát, amelynek megvalósításában a mai fiatalokhoz szeretné az évente két alkalommal megrendezett eseményt ráncfelvarrni, természetesen az Atya akaratára bízva minden új ötletet.

Sillye Jenő nevéhez kötődik a Nagymarosi Találkozók elindulása. Az ő kezdeti zenei tevékenysége köré idővel szerveződő egyéb tanítások és liturgikus mozzanatok kiszélesítették a kezdetben egyszerű kirándulást és éneklést Isten dicsőségére.

Nagymaros valóban lelki erőmű lett

egy olyan történelmi időszakban, amikor a hit efféle megvallása börtönnel, de minimum egzisztenciális hátránnyal fenyegette az abban résztvevőket. Az egyházi diplomatikus lépések pedig bizonytalan védelmet nyújtottak mindössze. A radikális krisztusi élet megélésének forrása lett a dunakanyari plébánia, ahonnan erőt merítettek az odaérkezők.

Jenő mellett újabb zenekarok is csatlakoztak zenéjükkel a már-már titokban mozgalommá erősödött katolikus hippikhez. Ők nem a hatalom ellenében, hanem a Jézus-identitás kialakítása terén valódi forradalmat hajtottak végre az egyházi, és annak kisugárzásaként, szándékkal vagy anélkül, de a világi szférában is.

A Nagymarosi Találkozók zöld ejtőernyője alól nem egy hazai keresztény könnyűzenei csapat bújt elő, akik valódi színvonalat képviseltek,

megadva a mintát és az igényesség mércéjét a plébániákon ugyanezeket a dalokat éneklő ifjúsági gitárosoknak. Ma többek szerint a találkozók etalon szerepe zenei szempontból (is) összezsugorodott. A hangsúly szinte kizárólag a lelki-szellemi feltöltődésre helyeződött át, amelyet kár lenne hátránynak tartani, sokkal inkább egy elmélyülési folyamat eredményének. A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódó

Forráspont országos eseményei mintha átvették volna Nagymaros korábbi küldetését

a követendő minta és a központi példamutatás vonatkozásában, bár összességében egy másik „műfajról” van szó. Ez a zenei igényességre jobban értendő lehet. Eközben az igazán hazai, magyar nyelven megszülető magyar előadók és dalaik innen is kiszorultak. Átadták a helyet jelentős részben a nemzetköziből otthonosított méltán trendi, a katolikus fiatalok nyelvén – egyesek szerint jobban – beszélő megszólalásoknak.

Sokat lehetne írni ezekről a folyamatokról, illetve arról, hogy milyennek kellene lennie egy ilyen találkozónak. Az is biztos, hogy ezt nem a demokratikus „véleményözön” kell, hogy meghatározza egy olyan találkozó esetében, amelynek mérőzsinórja mindig is az Atya tervének megvalósítása volt.

Istenre figyelő ötleteinkkel mégis mi magunk is segíthetünk megtalálni a Nagymarosi Ifjúsági Találkozó Dunakanyarban – talán jelzőbóját kutató – hatalmas, nem ma épült, de még mindig jó állapotú és etalon felépítésű hajóját.

Gável Klára a következő módon buzdít a véleményeink megosztására:

Kedves Résztvevő!

Gável Klára vagyok, végzős hallgató a Pázmány Péter Katolikus Egyetem katolikus közösségszervező szakán. Nem mellesleg pedig a Nagymarosi Ifjúsági Találkozó stábjának tagja.

Tanulmányaim végéhez közeledve szakdolgozatot is kell írni, melynek témájához a Nagymarosi Találkozót venném alapul. Mindemellett nem titkolt szándékom a kutatásommal a stáb munkáját is segíteni.

Szeretnélek egy kicsit jobban megismerni téged és a találkozóval kapcsolatos tapasztalataidat. Ezért arra kérnélek, hogy ha teheted, szánj pár percet a kérdőív kitöltésére!  Válaszaidat (amelyek névtelenek) rajtam kívül kizárólag a találkozó szervezői látják és használják fel belső, szervezési feladatok során. Ezeket nem adjuk ki harmadik személynek.

A segítséged előre is köszönöm!”

A néhány perc alatt kitölthető űrlap itt elérhető.

Fotó: Pesti Dóra