Fellépők

Sillye Jenő

A hazai keresztény könnyűzene elindítója a katolikus egyházban. Gitárral kísért énekeivel már a kommunizmus idején megerősítette a fiatalokat, dalaiban az istendicséret és a magasztalás üzenete mellett töretlenül megjelenik az élet tisztelete és védelme. A család és a zenei tevékenység folyamatosan erősítették benne egymást. 

Az idén 75. születésnapját ünneplő Jenőt a 11:00 órakor kezdődő szentmisén hallhatjátok zenélni.


Kaláka

A kaláka szó jelentése erdélyi népszokás: közös munka. Eredetileg házépítést jelentett.

A Kaláka együttes 1969-ben alakult Budapesten. Verseket énekelnek. Muzsikájuk sokszínű, és a versekből következően sokstílusú. Az egyéni hangzást a négy énekhang, a klasszikus és népi hangszerek együttes játéka adja.

Az Kaláka együttes tagjai és hangszereik:

Becze Gábor: nagybőgő, gitár; Gryllus Dániel: furulyák, citera, pánsíp, klarinét, tárogató; Gryllus Vilmos: cselló, gitár, charango, koboz, doromb; Radványi Balázs:mandolin, 12 húros gitár, ukulele, cuatro, brácsa, kalimba.

A Kaláka együttest 17:00 órakor a Kerti Színpadon hallhatjátok.


Csiszér László

Dicsőítésvezető, dalszerző és zenész, a Szent András Evangelizációs Iskola munkatársa. Már több, mint 20 éve evangelizál a keresztény könnyűzene segítségével. Több lemeze is megjelent, és egész Kárpát-medence szerte szolgál dicsőítő- és imaalkalmakon, szentmiséken, kurzusokon, koncerteken, iskolamissziókon, stb.

Célja, hogy minden emberhez eljusson Isten örömhíre.

Mottója:  „Hiszen te formáltad bensőm, s anyám méhében te szőtted a testem.” /Zsoltár 139,13/

Csiszér Lászlót és zenekarát a 24 órás szentségimádáson hallhatjátok, valamint 20:00 órától az Eucharist & Friends koncerten lép majd színpadra.


Eucharist és Mező Misi

Gável András és Gável Gellért már 25 éve aktív szereplői a keresztény könnyűzenei életnek. Nemrégiben Mező Misivel közösen Sacro Song néven oktatási programot indítottak, melynek célja, hogy a hazai keresztény könnyűzene művelői minél színvonalasabb muzsikával dicsőíthessék Istent. A szent, művészi és egyetemes egyházzenei hármas kritériumnak megfelelően a projekt vezérszavai: „Istennek, igényesen, veled”.

A Mező Misivel kiegészült Eucharist együttes ünnepi koncertje este 20:00 órakor kezdődik majd, ahol az elmúlt 25 év dalaiből hallhatunk egy válogatást.


Szabó Balázs

1991-ben, 10 évesen kezdett el zongorázni tanulni, és már az első órára saját szerzeménnyel érkezett. Hamar világosság vált számára, hogy a zene mellett a hit is megkerülhetetlen az életében, így a zenei témát illetően a gospel témájú zene lett az az irány, ahol igazán otthon van, és amivel úgy érzi, valóban tud adni.

A Faluház Színpadán 16:50-tól hallhatjátok zenélni Szabó Balázst, valamint az esti 20:00 órás Eucharist & Friends koncerten.


Czinke Máté és a The Sign

A The Sign zenekart 2012-ben alapította öt miskolci fiatal muzsikus: Czinke Máté, Török Dániel, Szentpétery Mózes, Czinke Dániel és Kollár Ábel. „A zene számunkra a legnagyobb örömforrás … ezt a korlátlan, soha el nem évülő örömöt visszük magunkkal amerre csak járunk mert hisszük hogy a zenének van ereje kapcsolatokat helyreállítani, boldogságot adni és megváltoztatni a jövőt.” – fogalmazott Máté, akit a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus himnuszának egyik szólistájaként is láthattuk a színpadon.

A The Sign zenekart 14:10-kor hallhatjátok a Faluház Színpadán.


Fóris Rita és a FOURisFive

6 évesen kezdett zenét tanulni, zongoratanári és kamaraművészi diplomáját a Liszt Fdrenc Zeneakadémia Tanárképzőjében szerezte. A saját gyülekezetében, a Dics-Suli csapatában, a családi, FOURisFive zenekarral szolgál, vagy akár nem olyan régen az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus egyesült dicsőítőkből álló zenekarában is kivette a részét

A Dal 2022 Akusztik verseny győztese, Olyan szép című dalával.

A Faluház Színpadán 16:05 perctől hallhatjátok a FOURisFive koncertjét.


Andelic Jonathan (JOTA)

Óvódáskora óta jelen van az életében a zene, 14 évesen csöppent bele a dicsőítésbe,  a tizenöt-tizenhat éves korában szerzett énekét nagyjából mindenhol ismerik, szívesen magasztalják vele Istent. Felntűnt az X-Faktor tehetségkutatóban is, ahol az első perctől kezdve vállalta keresztény hitét, még akkor is, ha ezzel előítéleteknek, támadásoknak tette ki magát. Áldom című dalával a legtöbb közönségszavazatot kapva A Dal 2021 tehetségkutató műsor döntőjébe jutott. 

Jotát 15:25-től a Faluház Színpadán hallhatjátok.


Bari Laci

Az ének iskolája című televíziós tehetséggondozóban találkozhatott vele először a nagyközönség, azóta A Dal színpadán 2021-ben és 2022-ben is láthattuk. “Istennel egészen más a helyzet az életemben. Ő nem fog soha elsétálni, kis korom óta jelen van a mindennapjaimban. Ezért nem keseredem el soha, még ha kudarc is ér. Tudom, hogy a történteknek így kellett lenniük. Ezért igazán, úgy mélyen nem tudok szomorú lenni. A negatív dolgokat helyre tudom rakni saját magamban. Tudom, hogy az Úristen úgyis velem van” – fogalmazott egy interjúban a fiatal előadó, akit 13:30-től hallhattok majd a Faluház Színpadán.


Bolyki Balázs és a Before B4

Ha a capella zenéről beszélünk Magyarországon, a Bolyki Brothers együttes kikerülhetetlen. A zene szeretete generációkon ível át, Bolyki Balázs ma már nem csak testvéreivel, de 4 fiával is közösen áll a színpadra. Bolyki Gergő, Bolyki Levente, Bolyki Dávid és Bolyki Máté a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus után novemberben színpadra állt az Eucharist & Friends formációt kiegészítve,  vitalitással töltötték meg a közösen énekelt dicsőítő számokat is. 

A családi formációt 14:55-től hallhatjátok a Faluház Színpadán.


Madárdal Zenekar

1998-ban kelt életre a Hattyúdal Színház fészkében és 1999 óta szárnyal önálló együttesként. Dalaikban a magyar zenehagyomány tündéries és virágos emlékeit idézik. Elsősorban népzenei forrásaikból és történeti zeneemlékeikből merítenek, figyelemmel kísérve Európa és Ázsia gazdag hagyományait is. Elmélkednek a madárság és magyarság összefüggésein. Muzsikálnak kicsiknek és nagyoknak, koncerteken, fesztiválokon, ünnepségeken. Kívánságra táncházat, hangszerbemutatót és rendhagyó zeneórát is tartanak. 


Szigeti Veszedelem

A zenekart a 2000-es évek elején alapította Szigetmonostoron Waszlavik Gazember László és Nagy Koppány prímás. 2008-tól a szentendrei-szigeti népzenészeket gyűjti egybe, és a Zöldsziget Táncegyüttes kísérő zenekaraként működik. Fehérváry Lilla énekes-zeneszerzővel, Oravecz György zongoraművésszel, valamint Mészáros Tibor prímás-zeneszerzővel kiegészülve a táncegyüttes költészet napi produkcióinak is alkotótársai. Az együttes jelenlegi tagjai: Takács Ádám (hegedű), Molnár Réka (ének), Csoóri Sándor Sündi (bolgár tambura, brácsa), Mocskonyi Péter Bramsz (nagybőgő, tekerő, ütőgardon, dob). 


Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák

Az előadóművész életét és zenei munkásságát át- és átszövi a vallásos muzsikálás. Gryllus Dániellel majdnem húsz éve dolgoznak együtt, akivel közösen mutatják be a Pál apostol levelei – utazás téren és időn keresztül című műsort. „Bármilyen kicsi templomba elmegyünk a Pál-levelekkel, sosem kérdeztük, mennyi tiszteletdíjat tudnak fizetni, ugyanis nem az anyagi haszonszerzés a célunk ezzel a produkcióval. A műsor közelebb vitt minket Istenhez. Sumonyi Zoltán megfogalmazása utat talált hozzánk. A Pál-levelek hatalmas lehetőség, hogy a nem hívő emberek is be tudják fogadni az Istent dicsérő muzsikát. Ez a Rackajam műsorában évek óta kiválóan működik egyébként is” – nyilatkozta Ferenczi György Máté Péter-díjas zenész egy korábbi interjúban. 

16:00 órakor a Pál apostol levelei előadást hallgathatjuk meg, 17:45-től pedig Ferenczi György és az 1ső pesti rackák koncerten vehetünk részt.

(fotó: Szeretlek Magyarország)


Prazsák László

A hazai lelki ébredés egyik hűséges alakja. Az Imádság Háza megalapítója számára belső bizonyosság és öröm, hogy Krisztusé lehet. Sok, széles körben ismert dicsőítő ének szerzője, számtalan dicsőítő alkalom szervezője és vezetője, de legfőképpen abban követője Dávid egykori énekeseinek, hogy ugyanaz a lelkület él benne: az ő számára is életforma a dicsőítés, nem csupán feladat, elfoglaltság, vagy foglalkozás.

Az Imádság Háza Gyülekezet egyik vezetőjeként évek óta fáradozik azon, hogy a hazai dicsőítő együtteseket segítse, tanítsa, képezze, vezesse – és segítségükkel elindítsa Budapesten a 24 órás, folyamatos dicsőítést. 

Prazsák László a 11:00 órakor kezdődő református istentiszteleten vállalt zenei szolgálatot, valamint a 24 órás dicsőítést vezeti.

(fotó: Ez az a nap)


Zámbori Soma és a Dramatizált Biblia 

A zenei programok között találhatunk kifejezetten gyermekeknek szóló előadásokat, játszóházat, és megismerkedhetünk olyan kezdeményezésekkel, mint a magyar színházi-, filmes-, és szinkron szakmák legnagyobbjainak bevonásával működő Dramatizált Biblia.

„Másfél évvel ezelőtt pattant ki a fejünkből, hogy a Biblia dramatizálásával, rádiójátékká alakításával kellene foglalkoznunk. Ez nem csak a történetek szöveghű felolvasását jelenti, hanem olyan effektekkel – ajtó csikorgással, madárcsicsergéssel – egészítjük ki a felvételeket, amelyek segítenek a hallgatóknak belehelyezkedni a bibliai szituációkba” – nyilatkozta Zámbori Soma színművész, a Dramatizált Biblia projekt egyik ötletgazdája. 

A Dramatizált Biblia előadását 15:00 órakor a Kerti Színpadon láthatjuk.


Fellépőkről röviden

A Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásának köszönhetően az ingyenes zenei fesztivál két színpadán számos előadást és koncertet hallhatunk. A fellépők névsora: Sillye Jenő, Kaláka együttes, Csiszér László, az Eucharist együttes és Mező Misi, Szabó Balázs, Czinke Máté és a The Sign, Fóris Rita és a FourISFive, az A Dalból megismert Andelic Jonathan Jota és Bari Laci, Bolyki Balázs és a Before B4, a szigetmonostori kötődésű Madárdal zenekar, valamint a Szigeti Veszedelem népzenei együttes, Heinczinger Mika a Misztrál együttesből, Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák, Prazsák László, az Ez az a nap! keresztény rendezvények egyik alapítója, Zámbori Soma színművész és a Dramatizált Biblia színésztársulata, valamint a Golgota Worship csapata.

Az ország számos pontjáról érkeznek könnyűzenei kórusok, amelyek a 24 órán át, szünet nélkül tartó énekes dicsőítésben vesznek részt. A zenei programok között találhatunk kifejezetten gyermekeknek szóló előadásokat, játszóházat, és megismerkedhetünk olyan kezdeményezésekkel, mint a magyar színházi-, filmes-, és szinkron szakmák legnagyobbjainak bevonásával működő Dramatizált Biblia.