Galéria / Sajtó

Kapcsolat

Machalik Krisztina
Dicsőítő Sziget – sajtóreferens

+36 30 979 7472

machalik.krisztina@gmail.com

Sajtótájékoztató

Szeretettel meghívjuk a 2022. június 19-én Szigetmonostoron megrendezésre kerülő, nagyszabású Dicsőítő Sziget elnevezésű keresztény, kulturális és zenei fesztivál sajtótájékoztatójára, amelyen beszámolunk a program elindulásáról, a meghívott előadókról és az esemény kiemelt jelentőségéről.

Helyszín: Szigetmonostor, Faluház (2015 Szigetmonostor, Árpád u. 15.)

Időpont: 2022. 06. 08., 10:00

A sajtótájékoztatón köszöntő beszédet mond Rétvári Bence államtitkár és Molnár Zsolt, Szigetmonostor polgármestere. Az eseményen részt vesznek Mező Misi, a Magna Cum Laude és a keresztény könnyűzenei Eucharist együttes énekese, Gável Gellért Szendrey Karper László díjas gitárművész, az első hazai keresztény könnyűzenei felnőttképzés

 szakmai vezetője, Szabó Balázs énekes, Zámbori Soma színművész, valamint a rendezvény szervezéséért felelős Sacro Song Projekt képviselői. A Dicsőítő Sziget fővédnökei: Herczegh Anita asszony, a Regőczi Alapítvány kuratóriumának elnöke, Erdő Péter bíboros és Palánki Ferenc püspök.

A rendezvény támogatója: a Petőfi Kulturális Ügynökség.

Kérjük, tiszteljen meg bennünket jelenlétével a sajtótájékoztatón! 

A sajtótájékoztató után lehetőség lesz interjúk készítésére is. Kérjük, hogy részvételi szándékát, valamint ha szeretne további interjút készíteni valamelyik résztvevővel, azt  június 7-ig jelezze e-mailben! 

Köszönjük, ha lehetősége szerint hírt ad a nyár kezdetének legjelentősebb keresztény könnyűzenei eseményéről!

Sajtóközlemény

Szigetmonostor egy napra a dicsőítő muzsika fővárosa lesz

2022. június 19-én a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásával rendezik meg a Dicsőítő Sziget elnevezésű, keresztény könnyűzenei fesztivált Szigetmonostoron. A program változatos koncerteket kínál a jó zene kedvelőinek ismert keresztény és világi együttesek, illetve előadók közreműködésével.

A Sacro Song Projekt 2022. június 19-én, Szigetmonostoron első alkalommal rendezi meg a Dicsőítő Sziget eseményét. A meghívott egyházi, illetve világi előadók a világban megtapasztalható isteni szeretetről tesznek tanúságot az egyes koncertek során.

Fellépők

A Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásának köszönhetően az ingyenes zenei fesztivál két színpadán számos előadást és koncertet hallhatunk. A fellépők névsora: Sillye Jenő, Kaláka együttes, Csiszér László, az Eucharist együttes és Mező Misi, Szabó Balázs, Czinke Máté és a The Sign, Fóris Rita és a FourISFive, az A Dalból megismert Andelic Jonathan Jota és Bari Laci, Bolyki Balázs és a Before B4, a szigetmonostori kötődésű Madárdal zenekar, valamint a Szigeti Veszedelem népzenei együttes, Heinczinger Mika a Misztrál együttesből, Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák, Prazsák László, az Ez az a nap! keresztény rendezvények egyik alapítója, Zámbori Soma színművész és a Dramatizált Biblia színésztársulata, valamint a Golgota Worship csapata.

Az ország számos pontjáról érkeznek könnyűzenei kórusok, amelyek a 24 órán át, szünet nélkül tartó

 énekes dicsőítésben vesznek részt. A zenei programok között találhatunk kifejezetten gyermekeknek szóló előadásokat, játszóházat, és megismerkedhetünk olyan kezdeményezésekkel, mint a magyar színházi-, filmes-, és szinkron szakmák legnagyobbjainak bevonásával működő Dramatizált Biblia.

Úrnapja és további programok
A katolikus egyházban ezen a napon Úrnapja van. Ekkor a hívők az Oltáriszentséget, az Eucharisztiát ünneplik. Az ünnepi szentmise és az úrnapi, eucharisztikus körmenet előtt dr. 

Csókay András idegsebész tanúságtevő előadása hangzik el. A hagyományos körmenetet követően a szigetmonostoriak főzőversenyt rendeznek, az elkészült ételeket pedig felkínálják a résztvevők számára. Az utcai standoknál a helyi gasztronómiai különlegességeket kóstolhatjuk meg, vagy a kézműves alkotásokból válogathatunk kedvünkre.

A programok műsorvezetését Földi-Kovács Andrea és Zámbori Soma színművész látja el. A Dicsőítő Sziget fővédnökei: Herczegh Anita asszony, a Regőczi Alapítvány kuratóriumának elnöke, Erdő Péter bíboros és Palánki Ferenc püspök.

Regőczi Alapítvány
Apák napján a helyszínen önkéntes anyagi hozzájárulással, különböző módokon támogathatjuk a Regőczi Alapítványt a koronavírus-járvány következtében árván maradt gyermekek felkarolásában.

A rendezvény célja
A változatos és gazdag programkínálat a szervezők szándéka szerint nem elszigetelődni akar, és kivonulni a világból, sokkal inkább láthatóvá válni mindenki számára – a templomkapu bármely oldalán is álljon. A Dicsőítő Sziget rendezvénye híd akar lenni azok felé is, akik nem tartoznak semmiféle egyházi közösséghez. A felekezetközi, világi és vallásos programokat egyaránt felkínáló fesztivál célja, hogy minden résztvevő megtapasztalhassa a szeretet mindent jobbá alakító erejét, az el nem múló bibliai értékek biztonságát és a kereszténység örömét.

További információk
A rendezvény részleteiről, a programról és az előadókról a Dicsőítő Sziget hivatalos honlapja, a dicsoitosziget.hu nyújt részletes tájékoztatást. A Dunakeszi-komp és a Szentendrei-rév a programok végéhez igazított, meghosszabbított menetrenddel közlekedik majd. A koncertek 22:00 órakor fejeződnek be, amelyet a Szigeti Veszedelem zenekar táncháza koronáz meg.

Fellépők gondolatai

„Egy dicsőítő koncerten mindig vannak olyanok is, akiknek egy kicsit be kell mutatnunk, hogy pontosan mit is jelent ez a műfaj, kihez is éneklünk, mert nincs benne a napi gyakorlatukban. Ilyenkor egy kicsit »evangelizáló« jelleggel engedünk betekintést ebbe tevékenységbe, amit mi dicsőítésnek hívunk. Ez tulajdonképpen egy személyes találkozás Istennel: én szólhatok Istenhez, ő pedig válaszol” – fogalmazott Fóris Rita, A Dal 2022 Akusztik versenyének győztese, a Dicsőítő Sziget egyik fellépője.

„Másfél évvel ezelőtt pattant ki a fejünkből, hogy a Biblia dramatizálásával, rádiójátékká alakításával kellene foglalkoznunk. Ez nem csak a történetek szöveghű felolvasását jelenti, hanem olyan effektekkel – ajtó csikorgással, madárcsicsergéssel – egészítjük ki a felvételeket, amelyek segítenek a hallgatóknak belehelyezkedni a bibliai szituációkba” – nyilatkozta Zámbori Soma színművész, a Dramatizált Biblia projekt egyik ötletgazdája.

„Mindig van miért hálát adni. Már huszonöt éve tesszük ezt: dalba öntjük a hitünket és a szeretetünket Isten iránt. A Dicsőítő Szigetnek pedig éppen most volt itt az ideje, hogy elinduljon. A pandémia után sokan rájöttünk, hogy képtelenek vagyunk megmenteni saját magunkat, és van egy nálunk nagyobb erő, amiben bízhatunk. Örülök, hogy részesei lehetünk ennek a csodának, amikor egyre több magyar ember fordul Isten felé, és tapasztalja meg az el nem múló szeretetet. Azt szeretnénk, hogy Jézus Krisztus iránymutatása váljon a jellemvonásunkká: »Arról ismerjék meg, hogy a tanítványaim vagytok, hogy szeretettel vagytok egymás iránt«. Hálásak vagyunk a zenész barátokért, akik ebben a folyamatban részt vállalnak. Úgy tűnik, valami egészen újszerű kezd megvalósulni a hazai popkultúrában, ahol utat tör magának a jó zene, amely elkezd értékhordozóvá válni. A keresztény könnyűzene emiatt tökéletesen megfér a nem vallási tartalmú, de szintén emberi értékeket megjelenítő világi könnyűzenével. A »szépség« lesz a közös metszet, amely – ha elfogadjuk, ha nem –, az el nem múlóból merít, és amelynek transzcendens távlatai vannak” – mutatott rá Gável András, a Dicsőítő Sziget egyik szervezője, az Eucharist együttes vezetője, aki testvérével, Gável Gellérttel negyed évszázada, valamint az utóbbi években Mező Misivel, a Magna Cum Laude együttes énekesével komponálnak közösen dalokat.

A számos program között figyelemre méltó, hogy a hazai könnyűzene nagy veteránjai is képviseltetik magukat. Bizonyosan nagy érdeklődésre tart számot Gryllus Dániel és Sumonyi Zoltán Pál apostol dalciklusának bemutatója. A több mint ötven éves Kaláka tagja Ferenczi Györggyel és az 1ső Pesti Rackákkal adja elő a páli levelek versbe öntött megzenésítéseit.

„A művészet ereje, hogy a jelen időben szólít meg. Ha a háromezer éves zsoltárt éneklem, azt is a mostani lelkemmel érzem. A Pál apostollal is ugyanez a helyzet: harminc év után is mindig jön valaki, és azt mondja, hogy ez milyen aktuális éppen” – osztotta meg emlékeit Gryllus Dániel.

Az éppen hetvenöt éves Sillye Jenő, a magyar keresztény könnyűzene egyik legelső dalszerzője az ünnepi szentmisén lát el zenei szolgálatot, immár a régi zenésztársak mellett a fiaiból álló zenei formációval.

„A lényeg az volt számomra, hogy van egy irányzat az úgynevezett könnyűzenében, amely a hitvallásról szól, az imáról, és ezt az ember minden korban, stílusban meg tudja fogalmazni, ha akarja. Ez belülről jövő vágy, jó értelemben vett lelki kényszer, hogy én így szeretném dicsérni az Istent. Bennem is így született meg ez a vágy már nagyon fiatalon, hogy ha lenne gitárom, én is ilyen énekeket írnék, a beatzene dallamára” – emlékszik vissza Sillye Jenő.

„Szigetmonostor egy nagyon jó és békességet sugárzó hely. Aki csak ellátogat hozzánk, ezt tapasztalja meg. Ez nem a »hely szellemének« köszönhető, hanem az itt élők miatt. Mi egy jó közösség vagyunk, és abban bízom, ez így marad, és akár még jobb is lehet. A közösség melletti másik ok, hogy én magam is fontosnak érzem: a Bibliából kiolvasható igazi értékek láthatóak legyenek. Ennek lesz egyik különleges alkalma a Dicsőítő Sziget: találkozunk egymással és Krisztussal” – mondta Molnár Zsolt polgármester.

Sacro Song Projekt
A Sacro Song Projekt kiemelt feladatának tekinti, hogy a több mint fél évszázada elindult hazai keresztény könnyűzene fejlődését előmozdítsa. A kezdeményezés zeneoktatási programokkal segíti a fiatal tehetségeket, hogy igényesen alkossanak és adjanak elő. A projekt másik célja, hogy hidat képezzen a különböző előadók között, zenei események szervezése révén.

A hazai keresztény könnyűzene kezdetei
A magyarországi keresztény könnyűzene zenetörténeti mérföldkövének tekinthető Szilas Imre beatmiséjének Mátyás-templomi bemutatója, 1968-ban. Ugyan voltak előfutárok itt is, ott is, de ilyen nagy méretű és jelentőségű egyházi könnyűzenei mű korábban nem született. A hetvenes évek legelején útjukra indultak és elterjedtek Sillye Jenő dalai, amelyek a radikális Krisztus-követés hitvalló és lélekben megerősítő himnuszainak számítottak. A 1989 előtt a pártállami rendszer problémának tekintette a gitáros énekeket. Jogosan feltételezte a dalok mögött megszülető kisközösségeket, amelyek fenyegetést jelentettek a kommunista berendezkedés számára. Noha a könnyűzenei istendicséretek szigorúan Istenről szóltak, mégis a várva-várt politikai értelemben vett szabadság üzenetének hordozóivá is váltak.

/dicsoitosziget.hu – „A dicsőítők itt kötnek ki.”/