Vizy Márton: Az egyház kívülről, tehát a hívőkön keresztül újul meg

Vizy Márton zenész a hazai keresztény könnyűzenével kapcsolatban is kifejtette gondolatait a 777-nek adott legutóbbi interjújában. Az előadó szerint több absztrakciót is képes lenne elviselni a magyar dicsőítő muzsika. A ForrásPonton is felcsendülő angolszász jellegű megszólalást veszélyesnek véli a „protestantizmus egyes elemeinek beszivárgása” miatt.

Vizy Márton kifejtette, hogy „drukkol” a hazai keresztény könnyűzene minőségi fejlődésért. Szerinte nagyon sokan elkezdték másolni az angolszász egyházi könnyűzenét, és próbálják annak a magyar megfelelőjét megvalósítani.

„Ez önkritika is, mert a ForrásPonton mi is ezt tettük – de ott ez koncepció is volt, mert a Kongresszus miatt nemzetközi minőséget tűztünk ki célul, és nem volt elegendő idő arra, hogy valamit a semmiből felépítsünk. Szerintem meg kéne találni a saját identitásunkat a könnyűzenénkben, mert ezekben az amerikai stílusú dalokban egyáltalán nincsen benne a mi kulturális kreativitásunk. Szerintem bátran lehet ebben előrelépni” – osztotta meg nézeteit a keresztény könnyűzenei előadó.

Az énekes szerint azok a hangszerelési megoldások, amelyek az Amerikai Egyesült Államokból jönnek egyrészt rendkívül egysíkúak, másrészt nem biztos, hogy kompatibilisek a Kárpát-medencei világgal. Ha csak a magyar világi könnyűzenére ránézünk: az alternatív zene képviseli sokszor a mainstream jelleget, nem a nyugatról érkező popzenei irányzat.

Vizy Márton úgy látja, hogy ez a közeg elbírna mélyebb gondolatokat, absztrakciót. A magyar fül bírja az absztrakciót, a jó művészet tudat alatti is hat.

A keresztény könnyűzenéből az előadóművész meglátása szerint Magyarországon nem tudnak megélni, de azok sem, akik a világi zeneiparban dolgoznak.

„Én a keresztény könnyűzenét amúgy is egyre inkább egy erős megkülönböztetéssel közelítem meg. A protestantizmus egyes elemeinek beszivárgása, például a szentségek jelenlétének hiánya mellékhatásokat is tartogat szerintem. Az egyházi zene könnyen válhat öncélúvá, a színpadon állók pedig önünneplővé” – vallja Vizy Márton.

Az egyház sok szempontból nagy bajban van – tette hozzá az énekes. „Ha a következő 15 évet nézem, akkor vészjósló jeleket látok és azt gondolom, hogy a jövő egyháza teljesen más lesz, mint a mostani.

Hogy milyen lesz, azt nem tudom, de nem vagyok benne biztos, hogy az egyház belülről újul meg, sokkal inkább kívülről – tehát a hívőkön keresztül, kívülről jövő kezdeményezések által” – mondta Vizy Márton megkülönböztetve a klérus tagjait a laikus hívektől.

Forrás: 777, Fotó: Vasárnap.hu/Szeidl Mariann