Matt Maher, az Ez az a nap! előadója hisz az Oltáriszentségben

Matt Maher is fellép a június 10-i Ez az a nap! Stadion 2023-on a debreceni Nagyerdei Stadionban. A világhírű katolikus dicsőítő és dalszerző számos esetben tett tanúságot az Oltáriszentségbe vetett hitéről, ám ez egyáltalán nem akadályozta meg őt abban, hogy az Ez az a nap!-hoz hasonló felekezetközi produkciókban is részt vállaljon még mindig színtiszta katolikusként. Kilenc Grammy-díjra jelölték több kategóriában az elmúlt években, ezen kívül számos nívós díjat is magáénak tudhat. 2015-ben a keresztény Dove Awards „Év dalszerzője” címet ítélték oda neki.

„Személyes küldetésem a János evangéliumának 17-es versében gyökerezik, amikor Jézus az egységért imádkozik. Azt gondolom, hogy a kultúránkban azt akarják az emberek, amikor a keresztényekre néznek, hogy csak őszinték legyenek. Légy őszinte az élettel kapcsolatban, a küzdelmekkel szemben – amelyekkel találkozol, legyél átlátható, légy, aki vagy. A világnak tanúkra van szüksége nem tökéletes, hanem őszinte emberekre, mert szerintem az evangélium valóban az őszinteséggel kezdődik. [..] A dicsőítés nagyon is valóságos, mert egy mély odaadás helyéről származik. Arról írsz, amit tudsz, ez az írás első szabálya. Csak azt mondom, ami a szívemben és az életemben történik, mert ez, és az Istennel való kapcsolatom inspirálja a zenémet” – vallja Matt Maher.

Éppen ez az őszinteség és tanúságtétel hajtotta a katolikus előadót arra, hogy az Eucharisztiába vetett hitét megvallja.

2013. július 22. és 26. között Brazíliában tartották a XXVIII. Katolikus Ifjúsági Világtalálkozót. A világtalálkozót Szent II. János Pál pápa indította útjára 1984-ben, amelyet azóta 2-3 évente rendeznek meg, főként olyan országokban, ahol erős gyökerei vannak a kereszténységnek. Minden hasonló alkalomnak kiemelt pillanata a péntek esti szentségimádás több százezer fiatal részvételével. A riói találkozón az amerikai katolikus keresztény könnyűzenész egy szál gitárral térden állva énekelte „Lord I need You” című világszerte ismert dicsőítő dalát, amely önmagában tanúságtétel volt az Eucharisztiába vetett mély hitéről. Az ott szerzett élményeiről megrendítő mélységgel beszélt a találkozót követően.

Amikor megkérdezték tőle, milyen volt a pápa jelenlétében az Eucharisztia előtt játszani, azt felelte, „egy igazi hősnek” érezte magát, amikor a riói tengerparton ennyi ember és a pápa előtt énekelt. 

„Az óceán mellett nőttem fel. A vízparton úgy éreztem magam, mintha csak otthon lennék. Ezen az egy dolgon kívül minden más viszont idegen volt számomra. A szállásomtól a színpadig gyalog mentem. Hatalmas tömegek hömpölyögtek mindenfelől. Gyalogoltam. Hideg volt, mégis izzadtam. Bementem a színpad mögé, és csak akkor tudatosult bennem, hogy énekelnem kell: mint előadó énekes én leszek a Szentségimádás közben a középpontban.

Ott álltam a lépcső alján, imádkoztam, és éreztem, hogy betölt a Szentlélek.

Minden csendes volt és meghitt. Az olvasmányok között csupán a tenger hullámzását lehetett hallani a  Copacabanán. Isten jelenléte érzékelhető volt, közösen tapasztalhattuk meg, ahogy a Szentlélek szétárad a jelenlévők feje fölött, akik mind ott térdeltek a tengerparton – és valószínűleg a tévészobákban, és a világ minden városában, ahol csak közvetítették az eseményt.

Felmentem a lépcsőn, és kikukkantottam. Csak az első pár ezer embert láttam magam előtt, és még ők is mintegy 150 méterre voltak tőlem.

Aztán egyszerre minden eltűnt a szemem elől, már csak Jézust láttam. És énekeltem, dicsőítettem őt.

Ugyanúgy, mint már számtalanszor az életemben. Egyáltalán nem számított már, hogy mennyi ember van jelen – osztotta meg tapasztalatait Matt.

A belső lelki folyamatok mellett Matt számára kiemelt eseménynek számított ez a találkozás, hiszen akkor énekelt életében először Ferenc pápa jelenlétében. „Miután befejeztem az éneklést, megvártam az áldást, és csak utána mentem vissza a szállodába. Hazafelé is gyalogoltam. Gondolkodtam.

Béke volt bennem, mert megtapasztaltam, milyen hatalmas az Egyház. És azt is, hogy Isten mennyire szereti az Egyházát” – emlékezett vissza.

Matt úgy véli, manapság nagyon nehéz az Egyházhoz tartozni. Az emberek általában nyugodt szívvel felvállalják, hogy szeretik Jézus Krisztust, de azt már kevésbé, hogy az Egyházat is. „Én viszont soha nem voltam büszkébb, hogy Isten egyházához tartozom, mint ebben a pillanatban” – osztotta meg a katolikus világsztár.

„Sokaknak a találkozó legnagyobb élménye az volt, hogy még a püspökök is táncra perdültek. Számomra azonban nem ez volt a legmeghatározóbb élmény, hanem a szentségimádással egybekötött virrasztás” – emelte ki a dicsőítő.

„Tudom, hogy sokan nem szeretik a gitárt a liturgikus szent cselekmények során. Mégis, ha felidézzük, hogy Dávid király tíz vagy tizenkét húros lanton játszott az Úr dicsőségére, segít megváltoztatni az elutasító véleményünket. A Rióban elénekelt dalból is a „Where You are, Lord, I am free, Holiness is Christ in me” („Krisztusban a szív szabad. Mi bennem szent, Te vagy magad”) sor jelentette igazán számomra, hogy Isten képmására vagyunk teremtve, és hogy Jézus megváltott minket.

Istennek fontosak vagyunk. A dicsőítés közben rajtunk keresztül Ő működni tud”

– mondta Matt Maher a NewReleaseTuesday.com által készített videóban, amelyet a katolikus keresztény könnyűzenei világsztár a saját közösségi oldalán posztolt.

Az amerikai énekes szerint sokan csak akkor fordulnak Istenhez, ha nehézségük támad, de jobb lenne, ha az  örömteli pillanatokban is így tennék. Ne csak akkor, amikor le vannak törve, ne csak az elsötétült időszakokban. „Mi, keresztények hajlamosak vagyunk arra, hogy körbenézve csak a sötétséget és a szenvedést lássuk meg. Mindig van okunk az örömre. Jó lenne, ha nem csak a nehézségekben kérnénk Istent, hogy legyen velünk, hanem az ünneplésben is” – ajánlotta a dalának hátterében meghúzódó üzenetet bemutatva Matt Maher.

Lord I need You (ford. Gável András)

Lábadnál térdelek,
és megvallom, itt jó Veled.
Ha nem lennél, a semmi vár,
de szólsz, Uram,
ez jó irány.

Uram, csak Rád van szükségem.
Szüntelen vár szívem.
Én védelmem, méltóságom.
Uram, én szükségem.

Kegyelmed győz, hol nő a bűn.
Amerre jársz, csak irgalom.
Krisztusban a szív szabad.
Mi bennem szent, Te vagy magad.

Szívem dalban száll Feléd
a kísértésnek éjjelén.
És mikor nincs erőm, emel az ég.
Jézus, Benned van remény!