Varga László, az OMCE igazgatója a váci Karolina iskola udvarán tartott ünnepségen 2021-ben. Fotó: Gável András/dicsoitosziget.hu

Varga László: Szeretnénk „jól énekelni, hogy kétszeresen imádkozhassunk”

Ferenc pápa magyarországi látogatásának csúcspontja az április 30-i Kossuth téri szentmise lesz. Az egyházmegyék összkórusát Varga László atya, az Országos Magyar Cecília Egyesület (OMCE) igazgatója szervezte. A Váci Székesegyház karnagyával a Magyar Kurír készített interjút.

A mostani énekkart a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola, valamint az Egyházmegyék Összkórusa adja. Katolikus egyházmegyéinkből főként karnagyokat, énekművészeket és zenetanárokat hívtam meg. Lelki egységünk és a magas művészi színvonal által Egyházunkat és magyar népünket zenei szolgálatunk révén reprezentatív módon is képviseljük. Szeretnénk »jól énekelni, hogy kétszeresen imádkozhassunk«” – emelte ki Varga László karnagy.

„Mindenekelőtt pap vagyok, zenész lelkipásztor”

– vallotta meg az egyházzenész pap, aki éppen negyven éve szentelt pappá Bánk József érsek-püspök. Az OMCE igazgatója hozzátette: „Egyházzenei tevékenységem papi és apostoli küldetésem teljesítésének nagyszerű eszköze.”