Sillye Jenő koncert 2022

Énekelj még nekünk sokat, Jenő! – hatalmas érdeklődés övezte a keresztény könnyűzene veterán apostolának káposztásmegyeri koncertjét

„Jó estét kívánok, mondaná Ferenc pápa. De nem a Ferenc pápa mondja ezt, hanem a Jenő” – kezdte kedélyes humorral Sillye Jenő a minden évben szokás szerint ebben az időszakban tartott koncertjét. A káposztásmegyeri Szentháromság-templom zsúfolásig megtelt érdeklődő közönséggel, akik közül volt, aki úgy nyilatkozott az eseményt követően: „végigsírtam a dalokat, énekelj még nekünk sokat Jenő!”

Hálát adni jöttünk össze a hosszabb kényszerszünet után – mondta Sillye Jenő, aki boldogan érkezett, hogy énekelhessen a jelenlévőkkel közösen Istennek. Úgy érezte, vállalnia kell ezt az idei alkalmat, hiszen idén már 75 éves lett, és vajon egy évvel később lesz-e még ereje ugyanezt megtenni.

„Jó találkozni újra és újra veletek, bárhova is megyünk az országban” – vallotta meg az énekes a közönségnek, amelynek tagjai az ország legtávolabbi szegleteiből, sőt Kárpátaljáról érkeztek erre az estére.

Az elhangzott repertoárban versmegzenésítések és saját dalok, régebbiek és újabbak csendültek fel, amelyet a közönség az együttessel közösen zengett. Különösen annál az éneknél, amely a Szűzanyának szólt. „A Duna mellett ez a dal hozzád szól. Hosszú évek óta bejártuk ezzel a dallal az egész Kárpát-medencét.

Hisszük, Mária, hogy itt voltál velünk az éjszakában is, a nehéz években, és most is itt vagy, amikor háború dúl, és emiatt emberek halnak meg. Szűzanya, ez a te országod és a te néped. Segíts és légy közbenjárónk Istennél, hogy mentse meg ezt a kis országot, ezt a népet – szerte a Kárpát-medencében, bármerre is szakított minket a történelem vihara”

– imádkozott Sillye Jenő a Duna mellett című dalának felvezetéseként. A dal után hozzátette: Krisztus nem hagy el bennünket.

Az elmúlt száz év tele volt szenvedéssel a magyarok számára. A béke vágyának a kifejezésével kezdődött a dalszerző Kárpátalja című, nagyon is aktuális éneke. Ha az Úr szeretete átforrósítja a szívünket, jöhetnek a hideg éjszakák, nem rettentenek meg bennünket. Isten jelenléte reményt és jövő ad nekünk – adott bátorítást a jelenlévőknek Sillye Jenő.

Megemlékeztek Fodor Tamás énekes dalszerzőről is, aki a közelmúltban hunyt el, és elénekelték az énekes Rád bízom magam című dalát. „Gondolj ránk is, itt maradt zenésztársaidra” – fohászkodott Jenő.

„A Gável-fiúk meghívtak a Mátyás-templomba, ahol egy gyönyörű koncertjük volt. Eucharist néven sok szép dolgot csinálnak. Nagyon megható volt számomra, hogy az alkalom záró éneke a Múlnak az évek című dalom volt, amelyhez Mező Misi is csatlakozott. Ő egy nagyon kedves baptista fiatalember, aki elmesélte sokfelé, hogy amikor ezt az énekemet hallotta valahol, valami megérintette a szívét, és elindult a hit útján. Ezt nekem is elmesélte egyszer személyesen. Tavaly a Margitszigeten, a NEK családi napján Misi szerette volna velem elénekelni ezt az éneket, amire én örömmel igent mondtam. Remélem, ma este ti is velünk éneklitek ezt a dalt – vezette be Sillye Jenő a Múlnak az évek című szerzeményét.

Jenő büszkeséggel mutatta be a koncert végén a zenekarának tagjait, amelyet fiaival, rokonaival, barátaival és unokáival közreműködésben adott elő. Kifejezte reményét, hogy a következő évben újra lehet ugyanezen a helyszínen Jenő-koncert. Adja meg a Jóisten! És valóban: Énekelj még nekünk sokat, Jenő!

Fotó: Farkas Géza