Ha a zenész rendben van, mint ember, az mindennél többet ér – a Cordis Fesztiválon jártunk

2023. május 6-án tartották a Cordis fesztivált Bicskén, amelynek idei mottója „Szívem ujjong az Úrban” (1Sám 2, 1). A keresztény könnyűzenei ifjúsági rendezvényt második alkalommal rendezték meg, a tavalyinál nagyobb helyszínen és többféle programmal.

„Hatalmas kegyelem ez a nap, szerintem Bicskén még nem volt ilyen ökumenikus, szabadtéri rendezvény. A dicsőítő zenekaraink különböző felekezetekhez tartoznak, a szerzetesnővéreknél, a Caritas sátránál lelki beszélgetésre van lehetőség. Vannak kint árusok és termelők is. Igyekeztünk arra törekedni, hogy azért ne afféle »búcsús« hangulatot idézzünk meg. Lehet kapni kegytárgyakat, a szerzetesrendek is kaptak asztalt és vannak kézművesek is. A baba-mama klub a legkisebbekkel foglalkozik és a cserkészek is velünk vannak”mondta el Szabó Imre, a fesztivál egyik főszervezője, az idén öt éve tevékenykedő AcCordis Együttes vezetője.

Délelőtt Lendvai Zoltán, „gördeszkás atyát” hallhatták és láthatták az érdeklődők, majd baptista és református felekezetű testvérek dicsőítő alkalmán lehetett részt venni. Az ebédszünet után az imperfectum együttes koncertje következett. A szentségimádás alatt az Adoratio zenekar látott el zenei szolgálatot.

„A szentségimádást is kihoztuk a templomból, mert

ha valaki erre jár, és egy pillanatra az Úr Jézusra tekint, már megérte –

még akkor is, ha ő maga nem is tudja pontosan, hogy miről van szó” – osztotta meg velünk Szabó Imre.

A hirtelen jött eső sem szegte kedvét senkinek, a rendezvénysátor alatt összegyűlt közönség egy hamisítatlan rockkoncerten vehetett részt. Borka Zsolt – a budapesti Kossuth tér után, ahol a pápalátogatás záró szentmiséjét megelőzően állt színpadra a katolikus könnyűzene egyesült előadóival –, most a bicskei Kossuth teret töltötte be hangjával.

„Évente kétszer-háromszor szoktunk játszani ebben a formációban. A színpadon nagyon jól éreztük magunkat. Hobo fogalmazta meg egyszer, hogy mások dalait jobban szereti játszani, mint a sajátjait. Ma én is az »A hetedik« című dalt emelném ki. Ezt a József Attila verset, amelyet Póka Egon zenésített meg, nagyon szeretjük – osztotta meg benyomásait Borka Zsolt a koncert után.

Ezt követően Nagy Zsolt, az Új Jeruzsálem közösség vezetője tett tanúságot, 18:00 órakor pedig hálaadó szentmise kezdődött, ahol

az 5 éves jubileumát ünneplő AcCordis Együtteshez csatlakozott Szilas Imre, a katolikus könnyűzenei élet egyik elindítója, valamint Bardóczi Gyula, a Neoton Família egykori dobosa.

„Már tavaly is itt voltam, szívesen jövök haza Amerikából. Szeretek együtt játszani Imiékkel, élveztem a próbafolyamatokat is. Amikor az én dalaimról volt szó, akkor én instruáltam a zenekart, de a többit rábíztam Szabó Imire, az AcCordis vezetőjére. Szeretnék többet itthon lenni, és többet játszani Magyarországon, meglátjuk, mit hoz ki a Jóisten a terveimből” – mondta el a jelenleg Los Angelesben élő Szilas Imre.  

Bardóczi Gyula arra a kérdésre, hogy milyen tanácsokkal látná el azokat a fiatalokat, akik most bontogatják szárnyaikat a keresztény könnyűzene műfajában, azt felelte:

„Nagyon boldog vagyok, hogy itt lehetek, mert hiszem, hogy jó ügyet szolgálunk. Nagyon jó és tisztalelkű emberek vannak itt, akármerre nézek. A fiataloknak annyit üzenek, hogy mindig a lelkükre gondoljanak. Ha a lelkük rendben van, és boldogok, amikor zenélnek, akkor annál nincs szebb dolog.

Persze, jó dolog a taps, de ha a zenész valóban rendben van belül, mint ember, az mindennél többet ér – mutatott rá a Neoton Família egykori dobosa.

Az AcCordis Együttest a 24 órás dicsőítés egynapos programjában hallhatjuk majd az idei Dicsőítő Szigeten, Borka Zsolt pedig vasárnap este áll színpadra, ahol a fesztivál fináléjában újra felcsendülnek a pápai szentmise előtt hallott, jól ismert énekek, a keresztény könnyűzene egyesült előadóinak köszönhetően.

Kiemelt kép: Machalik Krisztina