Tökéletes apák? Na, azok nem vagyunk

Vezetőnek lenni nem könnyű. Vannak képességek, amelyeket megkapunk ajándékba. Az egyetemen a vizsgatanításom után a dékány asszony arról faggatott, vannak-e pedagógusok a felmenőim között. Megelégedéssel nyugtázta az igenlő feleletemet, biztos volt ugyanis benne. Ezzel együtt azért számtalan dolgot el kellett sajátítanom az egyetemen.

Az apai hivatás annak rendje és módja szerint együtt jár a család vezetésével. Szokták mondani az apa a család feje, ugyanezt egyházi körökben megtoldják egy arasznyival:

az apa a család püspöke.

Ritkán hallunk olyanról, hogy apákat képeznének valamilyen jól kitalált tanfolyamokon. Ahogyan a püspököt sem képzik, hanem kiválasztják a kiemelt feladatra a papok közül, a család püspöke sem vesz részt tréningeken. Saját tapasztalatomból kiindulva, nem mondom, hogy teljesen haszontalan lenne, de mégsem hallani efféle képzésekről.

A férj egyszercsak apa lesz. Alkalmazkodnia szükséges az új szituációhoz: bővült a család, akiket védenie kell, akikről gondoskodnia kell szünet nélkül. Eközben továbbra is jó férjként szeretni igyekszik a feleségét, de már semmi sem ugyanaz, mint korábban. Megváltozott az élet körülötte, és az apa a család bővülésével egyre többet ad fel az egyedülálló, saját karriert építeni tudó férfiakhoz képest.

Ez az idomulás a családi helyzethez olykor fájdalmas, hiszen önmagát adja fel az ember, éppen emiatt tele van elhasalással. Valljuk be, mi apák, hogy nagyon nem vagyunk mintapéldák. Folyamatos tanulásban vagyunk, állandó önismereti játékba keveredtünk. De valljuk be, hogy éppen a be- és felismerések sora emel bennünket magasabb szintekre a család vezetésében.

Hadd áruljam el, a keresztény családapák nagy mázlija, hogy az apaság intézményét nem az ember találta ki és fel. Olyan szépen látható a Bibliában, hogy Isten a tökéletes apa. Jézus is így mutatja be őt, sőt megszólítanunk is atyaként helyes.

Ezért nekünk, elfuserált földi apáknak ez a hihetetlen nagy hír: a Tökéletes Apa maga az Isten, mi csak besegítünk neki, és igyekszünk ellesni a fortélyait.

Annyira szép Mária jegyesére nézni. Egyrészt csöndes tud maradni és szolgál a háttérben. Másrészt biztos pont, aki éppen a Teremtőhöz igazítja a határozott tetteit a családi vezetésben. Ő imádkozzon értünk, bukdácsoló apákért, hogy az Örök Atya szeretetének közvetítői lehessünk a családunkban és a világban egyaránt. 

Gável András

Forrás: Mária Rádió Magazin, 2023. június