Égi Anyám, ölelj át! – Clapton száma Sillye Gábor fordításában

A 3in1 zenekar legújabb elérhető LiveSession felvétele egy dalfordítás, Eric Clapton – Holy Mother című dalának magyar változatát hallhatjuk. A szöveget a zenekar vezetője, Sillye Gábor írta, a dallal való első találkozásról, a hozzá fűződő érzelmekről és történetről olvashatunk az alábbiakban.

Nagyjából 5 évvel ezelőtt egy kollégám mutatta meg először Eric Clapton – Holy Mother című dalát. Nagyon megfogott ez a felvétel. 

Eric Claptont persze előtte is ismertem, de ez a dal egy teljesen új dimenzióból mutatta be őt számomra. Utánaolvastam a dal történetének, amitől csak még jobban megfogott. Így ír róla Clapton az önéletrajzában: „Teljesen összeomlottam. A szobámba visszahúzódva segítségért könyörögtem. Fogalmam sem volt, kihez beszélek egyáltalán, csak azt tudtam, hogy az erőm végéhez értem… Térdre rogytam, és feladtam.

Pár nap telt el, és rájöttem (…), hogy találtam egy helyet, ahova mindig fordulhatok, egy helyet, amiről mindig is tudtam, de nem akartam hinni benne, vagy nem volt rá szükségem, hogy higgyek benne.

Attól a naptól fogva mindig imádkozom reggel: letérdelek, és segítségért könyörgök; és minden este hálát adok az életemért, és legfőképp azért, hogy felhagytam az ivással.” (forrás: Magyar Kurír)

Bevallom, van bennem egy távolságtartás a dalfordítások kapcsán, mert – senkit meg nem bántva – a magyar fordítások nagyobb része, bár tartalmilag szép, de a magyar és az angol nyelv eltérő ritmikája miatt prozódiailag annyira magyartalan, hogy engem teljesen kizökkent és nem képes átadni a dal üzenetét. Ennek ellenére úgy éreztem, hogy

ezt a dalt szeretném lefordítani, mert ennek az imádságnak helye van a templomokban is.

Nagyjából 2-3 évig volt a fiókomban ez a dal, néhány havonta elővettem, finomítgattam a fordításon, de sosem tetszett eléggé. Aztán végül vettem a bátorságot, és levittem egy vasárnap esti misére. Másnap délelőtt felhívott valaki, hogy “mi volt ez dal, ez gyönyörű, énekeljük még sokszor”. Ekkor éreztem, hogy ezzel a dallal tényleg érdemes foglalkozni.

Két évvel ezelőtt egy elég mély gödörbe került az életem, ekkor kezdett igazán hatni rám a dal. Azóta akárhányszor énekelem, ez egy igazi, mély imádság számomra.

Sokszor összeszorul a torkom és minden alkalommal visszahat rám. Úgy érzem a Szűzanya ilyenkor tényleg meghallgat, felemel és átölel.

A zenekar tagjai szeretettel várnak mindenkit második önálló koncertjükre, május 18-án, pünkösd előestéjén a Káposztásmegyeri Szentháromság Plébánián, ahol az Égi Anyám című dal is biztosan felcsendül majd.

Égi Anyám

Égi Anyám, hol vagy
Mikor a lelkem romokban?
A csillagok zuhannak,
Égi Anyám, hadd zokogjak!

Nyújtsd kezed most felém,
az éjen át légy a fény!
Mutasd, merre tart utam
Megtalálni magam!

Égi Anyám halld imám,
Ne adj mást, csak ölelj át!
S lelkemnek békülést,
Vedd el ezt a kínt!

Várok rád, várok rád,
várok rád rég már!
Várok rád, várok rád,
várok rád, jöjj hát!

Könnyem hullik, ó Anyám,
ellep a bűn, e mély mocsár.
A gyűlölet mélybe húz,
Csak kezed lehet kiút!

Úgy érzem, végem van,
Nem visz tovább a lábam.
Szívemben nincs más vágy,
Gyere, ölelj át!

Ha gitárom nem szól majd,
Ajkam már nem zengi a dalt,
Égi Anyám, emelj fel,
Ringass el, altass el karodban!

(Kiemelt kép: Maklári Kinga)