Sillye Gábor: Hivatásnak tekintem, hogy Istennek zenélek – Új dalokkal koncertezik a 3in1

2023. október 20-án a 3in1 zenekar ad koncertet este 19:15 órakor a Káposztásmegyeren, a Szentháromság-templomban. A részben Sillye Jenő gyerekeiből és unokáiból álló keresztény könnyűzenei együttes dalai ígéretes színfoltjai a hazai zenei stílusnak. A dicsőítők újabb nemzedékének tagjai ők, akik közül többen az Apor Vilmos Katolikus Főiskola egyházzenész, kántor-gitáros felnőttképzésének is köszönhetően vérteződtek fel a sokrétű szolgálatra. Sillye Gáborral, a zenei formáció vezetőjével beszélgettünk a csapat közelmúltbeli elindulásáról, az új dalokat bemutató koncertről és jövőbeni terveikről, felvállalt küldetésükről.

– Három in egy. Jól ejtem az együttes nevét? Honnan ez az elnevezés?

– Tökéletesen. Ezt a nevet választottuk magunknak, hiszen a káposztásmegyeri Szentháromság templomból indultunk el. Itt teljesítünk zenei szolgálatot már több mint tíz éve minden vasárnap. Most azonban, egész pontosan egy évvel ezelőtt (a Nagymarosi Ifjúsági Találkozó felkérésére) azt éreztük, hogy meg kell határoznunk önmagunkat és a kibővült tevékenységünket. Már nem csak szentmisén zenélünk, hanem kezd kialakulni a zenekari identitásunk. A kiejtést pedig így találtuk viccesnek. Amúgy egyébként odahaza édesapám mondta mindig humorosan, hogy egy „három in egyes kávét” kér.

– Október 20-án éppen Káposztásmegyeren tartotok koncertet, talán a legelsőt ebben a formában. Egy év dalait szedtétek össze, illetve mutatjátok be pénteket, illetve a klipeket folyamatosan az interneten. Mit hallhat tőletek a közönség?

– Idén részt vehettünk a Dicsőítő Sziget 24 órás dicsőítésében. Arra állítottunk össze tavasszal egy órás programot, részben saját szerzeményekkel, részben pedig általunk lefordított külföldi számokkal. Ezen kívül pedig beválogattunk egy-két gyöngyszemet a hazai keresztény könnyűzene korábbi, közismert énekeiből, amelyeket igyekeztünk új zenei köntösbe öltöztetni. A nyári repertoárunkat kibővítettük, így 16 dalt fogunk előadni ezen a koncerten.

– Személyesen neked, Sillye Jenő fiának, aki anya- és, mondhatjuk, „apatejjel”, kisgyerekkorodtól szívod magadba ennek a zenei szolgálatnak a lényegét, mit jelent Isten dicsőítése?

– Pár éve megerősödött bennem,

hogy én is hivatásként tekintsek erre a zenélésre, amelyet Istenért folytatok.

Nyilván hozom magammal az otthonról kapott zenei és lelki örökséget, amely hozzájárult az elhivatottságom kialakulásához magamban. Sokáig úgy gondoltam, hogy számomra komfortos megmaradni basszusgitárosnak, egyfajta háttérzenészként, de az elmúlt pár évben arra is éreztem hívást, hogy megmutassam mindazt, ami bennem van zeneileg és lelkileg egyaránt. A régóta létező káposztásmegyeri zenekar, amelynek a vezetése az én feladatom volt korábban is, szívesen társult ehhez az egészhez, amelyből kirajzolódni látszott a csapatunk.

– A „csapat” legalább egy harmada lassan befejezi az Apor Vilmos Katolikus Főiskola „egyházzenész, kántor-gitáros”, 1700 órás keresztény könnyűzenei felnőttképzését. Hogyan járultak hozzá az elindulásotokhoz az ott szerzett tapasztalatok?

– Segített a döntésben, hogy önálló zenekari tevékenységre adjuk a fejünket. Már az első év végén azt éreztem, hogy ez a képzés arra inspirál engem, hogy elinduljunk. Arra, hogy az esetleges meghívások alkalmával a saját hangunkon tudjunk szolgálni és Istent dicsőíteni az általunk szerzett, illetve játszott énekekkel. Zenei szempontból a képzésen kaptam egy sor dolgot, amire nem gondoltam volna korábban.

Ahogyan ma közösen megszólalunk, abban is tetten érhető az egyházzenész, kántor-gitáros képzés alatt szerzett tudás: hangszerelésben, gitározásban, éneklésben, énekszólamfűzésekben.

Gyakorlatilag minden tantárgynak volt abban szerepe, hogy most hogyan szólalunk meg. A korábban hallottakhoz képest az akusztikus hangszerek mellett az elektromos hangszerek és a dob is a hangzásunk része lett.

– Mik a terveitek a jövőre nézve?

– Apától azt tanultam meg, hogy ahova hívnak, oda elmegyünk szívesen, és szolgálunk. Ez már el is indult, hiszen október végén például Bicskére hívtak bennünket. És továbbra is jelen vagyunk minden vasárnap este Káposztásmegyeren az esti hatos misén, valamint minden hónap első hétfőjén, este fél nyolctól egy dicsőítő szentségimádás keretén belül imádkozunk a papokért és az újabb papi hivatásokért.

Fotó: 3in1/Facebook