Fóris család Adullám fesztivál 2023

Isten útjai olykor kifürkészhetők – Megtartották az Adullám Fesztivált Vácott

2023. szeptember 16-án rendezték meg Vácott az Adullám Fesztivált az országos Ars Sacra hét programjának részeként. Az Ars Sacra keresztény művészeti napok 2007-ben indultak útjukra a budapesti Városmisszió keretein belül. A Vác városának és a Váci Püspökség támogató jelenlétével létrejött kulturális és evangelizációs művészeti délután során számos előadóval találkozhatott a közönség. A keresztény kultúra régi és új kincseit felvonultató országos rendezvénysorozat váci eseményének fellépői voltak: Friderika, a FourISFive, az AlisAdam PianoDuo és az Eucharist együttes a Trüffel Quartet vonósnégyes közreműködésével. A programokra a belépés mindenki számára szabadon látogatható és ingyenes volt. A kulturális hét befejezéseként a váci Adullám Kávézóban hallgathatja majd meg a közönség Tihanyi Dániel koncertjét szeptember 23-án.

„Ha egyetlen szóban kellene összefoglalnom a benyomásaimat az idei Adullám Fesztiválról, akkor a teljesség szót használnám. Azt éreztem, hogy harmónikusan alakult minden: az egyes meghívott előadók programjai, az időjárás és a megszólított emberek száma. Már az indításkor sokan eljöttek a püspök atya és a polgármester asszony köszöntőjére. Jóllehet a délután során cserélődött a közönség, de az érdeklődés szinte mindvégig lankadatlan volt. Este, Friderika koncertjére pedig teljesen megtelt Vác festői szépségű főtere. Valaki, miközben a szavait kereste, hogy megköszönje a napot, végül csak azt ismételgette: ez gyönyörű, ez gyönyörű, ez gyönyörű. Hisszük, hogy mindez Isten ajándéka volt számunkra” – osztotta meg tapasztalatait Koczur Mária rendező, az Adullám Kávézó vezetője.

Matkovich Ilona polgármester asszony köszöntőjében rámutatott, hogy az életünkben milyen sok mindenért tudunk hálát adni. Marton Zsolt váci püspök pedig ezt a gondolatmenetet folytatva az „Eucharisztia” szót magyarázta, amely a szentmisére, az úrvacsorára és az Oltáriszentségre használt szakrális fogalom. A görög kifejezés jelentését – „nagyon köszönöm” – aláhúzva, a katolikus főpásztor hálát adott, hogy ezer éve otthon lehetnek a katolikusok Vácott.

A köszöntőket követően a püspök és a polgármester asszony közösen helyezték el a Zenepavilonban felállított „Hála-fán” a személyes hálaüzeneteiket, amelyet hozzájuk hasonlóan ezután minden résztvevő megtehetett.

„Itt vagyunk a régi székesegyház romjai feletti téren. Ugyan csak egy korábbi istenháza alapjait látjuk, mégis ma kirajzolódni látszik itt, Vác főterén egy szabad szemmel nem látható, gyönyörű templom, amely élő kövekből, belőletek és belőlünk épül fel. És itt nem számít a párthovatartozás és talán a felekezet sem, mert a Szentlélek vezet mindnyájunkat. Ha az ő szavára hallgatunk és aszerint cselekszünk, nem romboljuk le Isten közöttünk megvalósuló országát.

Vác logója egy szív. Ennek a városnak csak abban az esetben van jövője, ha befogadja a szívébe Jézus Krisztust! Ez ma itt elkezdődhet. Velünk kezdődhet el

– vallotta meg Gável András, az Eucharist katolikus együttes vezetője, akik ezúttal a Trüffel Quartet kíséretében adták elő legszebb szerzeményeiket. A közeli Fehérek templomában az Eucharist koncertje alatt éppen esküvőt tartottak. Amint megjelent az ifjú pár a templom kapujában, a téren lévő összes jelenlévő megtapsolta őket. A zenekar frontembere példájukat látva hangsúlyozta: Jézus éppen úgy szereti az egyházat, ahogyan a vőlegény a menyasszonyát. Még akkor is hűségesen szeret, ha a mátkájának hófehér ruhája teljesen koszos és fekete.

Az Eucharist ez alkalommal különleges hangzású csapatát az AlisAdam PianoDuo produkciója követte, amelynek révén a klasszikus zene rajongói is valódi csemegében részesülhettek. Baráz Ádám és Baráz Alisa négykezes zongorakoncertjén a szakralitás témájában csendültek fel klasszikus dallamok, melódiák szólóban és négykezes formációban.

„Szombaton délután Vác főterén énekeltünk. Hálásak vagyunk az Adullám Kávézó teljes csapatának a profi szervezésért, a végtelenül kedves fogadtatásért, a sok őszinte szeretetért! Maradandó élmény volt!” – írta a FourISFive zenekar a közösségi oldalán. A Fóris család tagjaiból álló csapat énekei bevonták az egybegyűlteket, így a közönség nagyon hamar közösséggé formálódott át. A jellemzően vokális hangzásra épülő számaik igazi ajándékot jelentettek, miközben a puszta jelenlétük profetikus tanúságtétel volt a családban megélhető szeretetről Isten iránt.

A délutáni programot Friderika fergeteges és szívet érintő koncertje koronázta meg.

Az énekesnő jól ismert vagy akár legújabb dalait vonósnégyes kísérte. Az előadó – akit férje, a dalszövegírással is foglalkozó Csuka László kísért el –, a dalai között tanúságot is tett Isten szeretetéről az életében.

Friderika 1994-ben, az Eurovíziós Dalfesztiválon képviselte Magyarországot a „Kinek mondjam el vétkeimet” című dallal. Az Euróvíziótól a Gospelig című koncertjén a fesztiváldal mellett számos más sláger is hallható volt Vác főterén, a legújabb szerzeményekkel színesítve az estét – amelyért a közönség láthatóan és hallhatóan háláját fejezte ki.

„Hatalmas élményt és örömöt jelentett több ember számára ez a fantasztikus rendezvény!” – fogalmazta meg élményeit az egyik résztvevő. „A szervezők sok áldozatot hoztak azért, hogy

Vác városában Jézus nevét a fellépő művészektől kezdve az igehirdetőkön keresztül megismerhessék az emberek. Az elvetett magok pedig teremnek a szívekben.”

Mi sem kívánhatunk szebbet és igazabbat az Adullám Fesztivál szervezőinek. Bízhatunk benne, hogy egy év múlva is hasonló kegyelmekben lehet majd részünk. Mert bizony ezen a csodálatos programon Isten útjai – ha nyomokban is, de – kifürkészhetőek voltak. Más úton járni pedig felesleges…

Fotó: 4is5/Facebook